Antep ve İran Fıstığı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Gaziantep’te İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Gaziantep'te Nizip Ticaret Odası, Harran Üniversitesi ve Nizip Antepfıstığı ve Zeytin Üreticileri Birliği Derneği (NAZDER) işbirliği ile İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet özyurt, İran'ın fıstık yetiştiriciliği ve satışı konusunda dünya çapında 1.sırada yer aldığını ve Türkiye fıstık üretiminin 4 katı büyüklüğünde olduğunu belirtti.
özyurt, "Bu nedenle Nizip Ticaret Odası olarak 09-14 Kasım 2014 tarihlerinde İran'a yurtdışı iş gezisi düzenlenmiş ve 37 kişilik heyetle katılım sağlanmıştır. İran'da Tahran, Kerman, Rafsanjan, Sirjan bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilerek fıstık yetiştiriciliği ve üretimi konusunda bilgiler alınmıştır. İlçemizin ve bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden birisi de Antep Fıstığı'dır. Nizip ilçemiz, Türkiye'de işlenen Antep fıstığının yüzde 15'ini tek başına üretmekte ve ülkedeki tüm ilçeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yani ilçemiz ve bölgemiz için geçim kaynağıdır."dedi.
Nizip Ticaret Odası'nın 2008 yılından itibaren Antep Fıstığı'nın teşviki ve üretici bazında desteklenmesini, lisanslı depoculuk konularını Bakanlıkta, TOBB'da ve her platformda dile getirdiklerini belirten özyurt, "Ayrıca Bakanlığımıza Antep Fıstığı'nın 2015 yılında biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklemesi kapsamına alınmasını talep ettik. Nizip Ticaret Odası olarak fıstık sektörünün gelişmesi adına yapmış olduğumuz çalışmalar geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir."dedi.
Toplantıda, İran iş gezisi heyetinde bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Açar tarafından katılımcılara İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı hakkında bilgiler verildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Kaplama sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında sürdürülebilirliğe katkı sağlar, çevreyi korur. Sertifikası olmayan tesislerde kaplanan lastikler tehlike saçabilir." dedi.
Hazır mobilya sektöründe faaliyet gösteren esnaf, düğün sezonuna rağmen piyasanın durgunluğundan yakındı. Artan maliyetler ve düşen evlenme oranları nedeniyle satışların ciddi şekilde azaldığını belirten işletmeciler, devletin gençlere yönelik desteklerini artırmasını talep ediyor.
Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlayarak saat 10.05 itibarıyla yüzde 1,15 azalışla 4.138 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 6.810 liradan, Cumhuriyet altını ise 27.110 liradan satılıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kurban Bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi ailelere toplam 1,4 milyar lira kaynak aktarıldığını duyurdu.