"Aşırı sıcaklık, düzensiz yağış ve zamlar üreticiyi mağdur etti"

Çiftçilerin geçen yıllara göre verim alamadığını belirten Tarım Danışmanı Hamit Kayagel, girdi maliyetinin yükselmesi ve sıcaklıkların etkili olmasıyla çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi.
Son zamanlarda gübre, mazot ve zirai ilacın fiyatlarının hemen hemen yüzde 100 yükselmesi nedeniyle çiftçiler dertli. Şırnak bölgesinde genelde buğday, pamuk ve mısır eken çiftçiler, bu yıl pek verim alamadıklarını söylüyorlar.
ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sarsılmasının ardından doların yükselmesi ve son gelen zamlar çiftçiyi adeta perişan ediyor. Yerli ve milli üretim konusunda yeterli bir yol haritası çizemeyen hükümetin sessiz tavrı ise çiftçilerin tepkisine neden oluyor.
Ziraat Yüksek Mühendisi ve Tarım Danışmanı Halit Kayagel, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada devletin çiftçilere verdiği desteği artırmasıyla beraber çiftçilerin gelecek yıllarda daha cesaretli bir şekilde üretime yöneleceklerini ifade eti.
Bu sene aşırı sıcaklıklardan dolayı böcek popülasyonlarının çoğalması ve çiftçinin bilinçsiz bir şekilde kimyasal ilaç kullanmasından dolayı ekinlerin zarar gördüğünü anlatan Kayagel, bazı firmaların doların yükselmesini bahane ederek çok yüksek fiyata ilaç sattığını sözlerine ekledi.
"Aşırı sıcaklık ve düzensiz yağışlar üreticilerimizi mağdur etti"
Havaların aşırı sıcak olması nedeniyle ve böcek popülasyonlarının çoğalması üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Kayagel, "Küresel ısınmanın etkisini ne yazık ki güneydoğu bölgemizde, orman alanların az olduğu bölgemizde daha çok hissetmekteyiz. Bölgemiz, pamuk üretiminin yapıldığı Cizre, Silopi ve İdil’de bu sene havaların aşırı sıcak geçmesi ve düzensiz yağışların olması sebebiyle üreticilerimiz mağdur oldular. Özellikle pamuk alanlarında hastalık nedeniyle zarara uğramaları çok arttı. Buradaki birinci derecedeki sebep, havaların aniden ısınmasıyla birlikte böcek popülasyonlardaki çoğalmanın fazla olması. İkinci sebep, çiftçilerimizin eğitim düzeylerinin düşük olmasından dolayı böcek popülasyonları zamanı, yumurtlama dönemini kaçırmaları, diğer sebepler ise aşırı gübreleme, bilinçsiz sulama, sık ekim gibi sebepler çiftçilerimizin olduğu hastalık zararlarının yayılmasında etkili olmuştur. Çiftçilerimiz bu konuda ne yapması gerekir. Çiftçilerimiz özellikle devletimizin verdiği desteklerden yaralanmaktadır. Ama son dönemlerde çiftçilerimizin girdilerinde yükselmeler arttığı için desteklemelere daha da artırılabilir. Çiftçilerimin devletimizden istedikleri bunlardır. Desteklemenin artırılmasıyla birlikte üreticilerimiz yaptığı işin emeğini alacağı için cesaret toplayacak bu cesaretle onları ileriki zamanlarda yetiştiricilik konusunda daha büyük hevesle çalışmasını sağlayacak" dedi. (Ahmet Uçar - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Umman arasında enerji alanında iş birliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı.
Batman'da kurutmalık sebze üretimi yapan üretici Tahir Fidan, sıcak hava ve artan maliyetlerin üretimi zorlaştırdığını belirterek, sabit bir üretim alanı ve devlet desteği talebinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs 2025 dönemine ait kümes hayvancılığı üretim istatistiklerini yayımladı.
İller bankası tarafından 12 ilde arsa satışı yapılacağı belirtildi.