Batman’da fıstık birinci sınıf tarım arazilerine ekiliyor

Batman’da özellikle son yıllarda fıstık üretim alanları her geçen gün artıyor. Yüksek gelir getirmesi dolayısıyla üreticilerin büyük rağbet gösterdiği fıstık, Batman merkez ve ilçelerinde yoğun bir şekilde yetiştiriliyor.
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstığın Batman’daki çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini söyledi.
Yüksek getirisi dolayısıyla kentte fıstık üretim alanlarının her geçen gün arttığına işaret eden Doğan, daha çok dağlık ve susuz tarım arazilerine ekilen fıstığın artık birinci sınıf tarım arazilerine bile ekildiğini ifade etti.
Bunun büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Doğan, fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilip değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Fıstığın anavatanı bu bölgedir”
Fıstığın en çok bölgede yetiştirildiğini belirten Doğan, “Fıstığın esas anavatanı bu bölgedir. Maraş ilimizden tutun İran’ın içlerine doğru bir L harfi çizecek şekilde dünyadaki fıstığın ana gen kaynağı burasıdır. Fıstığın esas kökeni menengiç ya da bıttım ağacı olup bölgemizde iyi uyum sağlamış bir bitkidir. 2007 yılından itibaren bölgemizde Tarım İl Müdürlüğü proje geliştirerek fıstık ekimiyle ilgili örnek çalışma yaptı ve o günden beri devam ediyor.” dedi.
“Bu büyük bir sorun”
Son yıllarda fıstığa yoğun bir ilginin olduğunu dile getiren Doğan, “Şu anda Batman’da toplam ekili fıstık alanı 80 bin dönüme ulaşmış durumdadır. Tabi bizim burada bir sorunumuz var. Fıstık artık birinci sınıf tarım arazilerine ekiliyor. Halbuki bana göre fıstığın daha çok kırsal alanda, üçüncü ve dördüncü sınıf tarım arazilerinde ekilmeli ki o ekilmeyen alanlarda değerlendirilsin. Esasen bunun bu şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu tarımsal üretim olarak bana göre büyük bir sorundur.” diye konuştu.
“Çiftçi emeğinin karşılığını almak istiyor”
Fıstığın kâr marjı iyi olan bir ürün olduğunu belirten Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle çiftçilerimiz son yıllarda fıstığa yöneldi. Dediğim gibi artık çiftçilerimiz fıstığı birinci sınıf tarım arazilerine de ekiyorlar. Çünkü kâr marjı fazladır. Şu anda piyasada da çok fazla pazar sorunu yok. Tabi çiftçi her zaman en kârlı olana yöneliyor. Haklı olarak daha fazla kâr elde etmek istiyor. Emeğinin karşılığını alabilmesi için bunu düşünmesi çok normaldir.”
“Destek için çalışma yapılmalı”
Çiftçilerin fıstık için talep ettiği desteği almaları gerektiğini vurgulayan Doğan, “Fıstık desteklemesi var. Mazot ve gübre desteği kapsamında Tarım Bakanlığının verdiği bir destek var. Dekar başına 25-30 TL arasındadır. Çiftçilerimiz prim desteği talep etmektedir. Karadeniz’de fındık için uygulanan Bakanlığın verdiği bir destek var, çiftçiler ona benzer bir destek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda bir çalışma yapılır ve çiftçilerimizin talep ettiği desteği alırlar.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en gelişmiş ve modern "Akıllı Meyve Sebze Hali" şehre kazandırılacak.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.