Batman'da ayçiçeği ikinci ürün olarak teşvik ediliyor

Batman Valiliği'nin öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ayçiçeği tarımı ikinci ürün olarak yaygınlaştırılıyor.
2023 yılında başlatılan girişimle birlikte başarılı sonuçlar elde edilen yağlık ayçiçeği üretiminin 2025 yılı üretim sezonunda daha da artırılması hedefleniyor.
Merkez, Kozluk ve Beşiri ilçelerinde gerçekleştirilen bilgilendirme ve yayım faaliyetleriyle çiftçilere ikinci ürün yağlık ayçiçeği ekimi konusunda detaylı bilgiler verildi.
Proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında hayata geçiriliyor.
Boş, nadasa bırakılan veya atıl durumdaki arazilerin üretime kazandırılmasını amaçlayan proje ile hem tarımsal verimlilik artırılıyor hem de üreticilere önemli destekler sunuluyor.
Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, ayçiçeği üretimi yapacak çiftçilere yüzde 75 hibeli tohum desteğinin TAKE Projesi bütçesinden, yüzde 100 hibeli ilaç ve gübre desteğinin ise İl Özel İdaresi bütçesinden sağlanacağını açıkladı.
Aydın, “Çiftçilerimiz bilgilendirildi ve yağlık ayçiçeği ekilişi yapmak isteyen üreticilerimizin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Tarımda sürdürülebilirliği ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefleyen bu desteklerle, Batman’da tarımsal üretimde önemli bir ivme kazanılması bekleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İlkbahar'da özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde görülen kar yağışı ve soğuk havalar beraberinde zirai ürünlerin olumsuz etkilenmesine neden olmuştu. Zirai don olayında Gaziantepli çiftçiler ciddi anlamda etkilenmedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, artan ticaret kısıtlamalarının küresel büyümeyi tehdit ettiğini belirterek, Türkiye'nin benzer ekonomilere kıyasla daha dirençli bir pozisyonda olduğunu söyledi.
Batman'da havaların ısınması ve baharın yüzünü göstermesiyle birlikte arı üreticileri kovan bakım çalışmalarına başladı.
Mart ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 48,5'ini otomobil, yüzde 36,1'ini motosiklet, yüzde 9,7'sini kamyonet, yüzde 2,5'ini traktör, yüzde 1,9'unu kamyon, yüzde 0,8'ini minibüs, yüzde 0,4'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.