Büyükşehir Belediye Başkanı Er: İlk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Malatya'yı sadece bir tarım şehri değil, aynı zamanda sanayi, turizm ve kültür şehri olarak da geleceğe hazırlıyoruz." dedi.
Malatya Ziraat Odaları Nisan Ayı İl Koordinasyon Toplantısı, Battalgazi Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda, geniş katılımla gerçekleştirildi.
İl Koordinatörü Yunus Kılınç, konuşmasına Başkan Sami Er'e teşekkür ederek başlayarak, "Sami Başkan, Malatya için bir değerdir. İl Özel İdaresi'nde Genel Sekreterlik yaptığı dönemden beri dürüstlüğünü ve çalışkanlığını tanıyoruz. Şehrimiz için çok güzel projeler kazandıracağına hiç şüphemiz yok. Ancak bu kolay bir mesele değil; Sami Başkan, deprem sonrası yıkılmış bir şehri devraldı." dedi.
"Eğer bir ülkede üretim durursa o ülke batar"
Tarımsal üretimin önemine dikkat çeken Kılınç, "Eğer bir ülkede üretim durursa o ülke batar. Tarımsal üretime destek verilmesi elzemdir. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Tarım Daire Başkanlığı’nın bütçesinin güçlendirilmesini ve tüm çiftçilerimize destek sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca ziraat odalarına yer tahsisi yapılmasını da Başkanımızdan rica ediyoruz." şeklinde taleplerini ifade etti.
"97 bin konutun ihalesi tamamlandı"
Deprem sonrası Malatya'nın hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini belirten Sami Er, kentte yürütülen çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: "Malatya’da toplam 80 bin hak sahibimiz olmasına rağmen şu an 97 bin konutun ihalesi tamamlandı. Merkezde 78 alanda rezerv alanı ve şantiye var. Beydağı’nda kule vinçleri bile şehrin yeniden inşa edildiğini gösteriyor. Kırsalda ise toplamda 930 farklı lokasyonda inşaat çalışmaları sürüyor. Önceliğimiz barınma ve iş yerlerini yeniden ayağa kaldırmak. Ancak bu süreçte sosyal ve kültürel projeleri ihmal etmiyoruz. Malatya'yı sadece bir tarım şehri değil, aynı zamanda sanayi, turizm ve kültür şehri olarak da geleceğe hazırlıyoruz."
"Sanayi için kümelenme çalışmaları yapıyoruz"
Sanayi kümelenmesi çalışmalarına değinen Er, "Sanayi için kümelenme çalışmaları yapıyoruz; mermerciler, gıda üretimi ve depolama alanları, hurdacılar gibi sektörleri ayrı alanlara yönlendirerek organize ediyoruz. İkinci Organize Sanayi Bölgesi'ne Yeniköy ve Fırıncı sanayi bölgelerini bağladık. Bu bölgelerin gelişimini destekleyecek çalışmalar yürütüyoruz." dedi.
"Biz ilk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık"
Özel idarenin büyükşehirlere geçmesiyle tarımsal hizmetlerin belediyeye devredildiğini anımsatan Er, "Ancak bugüne kadar tarımsal hizmetlere pek bütçe ayrılmadı. Biz ilk defa bu sene sınırlı da olsa bir bütçe ayırdık. Daha fazla bütçe ayırmak için belediyenin ekonomik koşullarını düzeltmeye çalışıyoruz." dedi.
"Buğday pazarını 2-3 katına büyütme çalışmalarımız var"
Ağaçlandırma ve hayvancılık ile ilgili çalışmalara değinen Er, "Yeni ağaçlandırma projeleri başlatıyoruz. Yazıhan'daki hayvancılık OSB'nin altyapı sorunlarını MASKİ'nin desteğiyle çözmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kayısıda lisanslı depoculuğu geliştirme ve yapılan buğday pazarını 2-3 katına büyütme çalışmalarımız var." diye konuştu.
Modern depolama çözümleri ve istihdam
Malatya'da tarımsal ürünlerin daha hijyenik koşullarda saklanmasını hedefleyen projeleri aktaran Başkan Er, "Yeni buğday pazarı için Sanayi Bakanlığı'ndan İPA fonları aldık. Ancak fonlar yeterli değil; Ticaret Borsası iş birliğiyle projeyi büyütüyoruz. Modern silolar ve depolar inşa ederek ürünlerin sağlıklı şekilde muhafaza edilmesini sağlayacağız." dedi.
Sami Er, çiftçilere yönelik desteğin ve iş birliğinin önemine vurgu yaparak, ziraat odalarına kayısı pazarında uygun alanlar tahsis edeceklerini söyledi.
Toplantıya; Malatya Büyükşehir belediye Başkanı Sami Er, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Haluk Şener, Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç ile ilçe oda başkanları ve katıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, don felaketinden ağır darbe alan Malatya’da üreticilerin sesi oldu. "Yüzde yüze varan zarar var, sadece bu yıl değil, gelecek yıllar da tehdit altında." diyen Bayraktar, borçların ertelenmesi ve çiftçilere acil destek çağrısında bulundu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yüksek kira ve vergi yükü altında ezildiğini belirterek, kira stopajı uygulamasında düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.
Tofaş'ın Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’yi devralmasına, yatırım ve rekabet taahhütleri doğrultusunda Rekabet Kurulu’ndan onay çıktı. Kurul, ilk kez bir devralma iznini yatırım şartına bağlayarak emsal niteliğinde bir karara imza attı.
İlkbahar'da özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde görülen kar yağışı ve soğuk havalar beraberinde zirai ürünlerin olumsuz etkilenmesine neden olmuştu. Zirai don olayında Gaziantepli çiftçiler ciddi anlamda etkilenmedi.