Çiftçiler mercimek hasadına başladı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesindeki çiftçiler mercimek hasadına başlandı.
Viranşehir'e mercimek hasadı için çevre il ve ilçelerden gelen mercimek biçme makinası sahipleri, mazot fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek yetkililerin yüksek fiyatlara çözüm bulmasını istediler.
Mercimek hasadı için ilçeye biçme makinalarıyla gelen çiftçiler, hasadın başladığını ancak fiyatların kendilerini memnun etmediğini dile getirdiler.
Mercimek biçme makinası ilçeyi mesken tutan çiftçiler, susuz yetişen mercimekleri biçmeye başladıklarını söylediler. İlçeye geç gelen biçme makinası sahipleri ise Mardin yolu üzerinde bulunan boş arazide konakladılar.
Yakıt fiyatının yüksek olduğundan yakınan mercimek biçme makinesi sahibi Nezir İrgiçi, "Bizler Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden buraya geldik, 4 gündür buradayız. İşler henüz başlamadı tek tük yapılan ilerde çok ucuza yapılıyor. 50 dünümde aldığımız para 800 TL’dir. Mazot çok pahalı, mazota yaklaşık 750 TL veriyoruz. Sadece giderimiz mazot yalnız değil, bizler 2-3 kişi çalışıyoruz. Makinenin arizalarını da eklersek çok zarar ediyoruz. Yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz." dedi.
Mazot fiyatının yüksekliğinden şikayet eden Bekir Aktimur, "4-5 gündür burada oturuyoruz. Mazotun pahalığından dolayı mercimek biçmesi için tarlalara çıkamıyoruz. Gittiğimizde kâr zararı çıkarmıyor. Yetkililere buradan sesleniyorum. Pahalı olan mazota bir çare bulsunlar bizlerde biraz rahat edelim. (Sabri Acet-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Sigortacılar Derneği Başkanı Mehmet Salih Ekinci, çiftçilerin tarımsal desteklerden faydalanabilmeleri için 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını zamanında yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Batman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemil Turan, Maliye Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle basit usulde vergilendirilen küçük esnafın deftere tabi olmasının ekonomik yük getireceğini söyledi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Gürbulak-Bazergan Sınır Kapısı nedeniyle Türkiye'nin Gürbulak Gümrük Genel Müdürü İran'ın Bazergan Gümrük Müdürü bir araya geldi.
Batman esnafı nitelikli eleman bulmakta zorlanırken, çıraklık ve mesleki eğitim desteği ise yeniden talep ediliyor.