Çiftçiler umudunu ikinci ürüne bağladı

İlk üründe beklediğini elde edemeyen çiftçiler, umutlarını ikinci ürüne bağlayarak, ekim yaptı.
Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesinde tarım ile geçimlerini sağlayan çiftçiler, birinci üründen zarar ettiklerini belirterek, umutla ikici ürün olan karnabahar ve lahana ekimi yaptılar.
Beldeye bağlı Segırka Mahallesi sakinleri, tarlalarında; kabak, domates, patlıcan, biber ile salatalık gibi ürünlerin yanı sıra karnabahar ve lahana da yetiştiriyor. Birinci üründe zarar ettiklerini söyleyen çiftçiler, umudunu ikinci ürüne bağladı.
Çiftçilerden Eşref Alan ve Selman Aslan, yıllardır tarımla uğraştıklarını ve geçimlerini sebze yetiştiriciliğinden sağladıklarını belirttiler.
Birinci ürün olarak lahana ektiklerini ve satamadıklarından dolayı mağdur olduklarını belirten Eşref Aslan, “Önceki gün tarlada hazırlıklarımızı yaptık. Karnabahar ile lahana ekeceğiz. İnşallah bu birinci ürün gibi olmaz. Birinci üründe iflas ettik. Yaklaşık 5 bin liraya fide, 2 bin liraya gübre ve 700 liraya ilaç aldık. Kendi uğraş ve traktörü giderlerini hesaplamasak bir sürü masraf yaptık ancak 500 liraya satış yapabildik. Geri kalan tüm masraflarda zarar ettik. İkinci ürünü büyük umutlarla ekmeye başladık. Güzel bir kâr edelim ki birinci üründe yaptığımız zararı kapatabilelim. Bugün ekime başlayıp hasadı kasım ile aralık aylarında yapılacak.” dedi.
“Tek tesellimiz ikinci ürünün para etmesidir”
Karnabahar ile lahana ekimi için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyleyen çiftçi Selman Aslan ise “Ekeceğimiz karnabahar ile lahanayı ikinci ürün olarak ekeceğiz. Birinci ürün olan lahanada yaklaşık 12 bin lira zarar ettik. Bu sene lahana para etmedi. Birinci üründen birazını hayrımıza dağıttık kalanları da bizim ve komşuların hayvanlarına verdik. Tek tesellimiz ikinci ürünün para etmesidir. En azından yaptığımız zararı kapatır. Başka seçeneğimiz yok bu işi yapmaya mecburuz.” ifadelerini kullandı.
Aslan, “Karnabahar ile lahana fidelerini Antalya’dan istiyoruz. Gübre, ilaç, tarla kirası ve traktörle yaptığımız masraflar dışında fidelerin bize maliyeti 5-6 bin liradır. 3-4 ay sonra hasat zamanı gelecek. Hasat zamanında tek tesellimiz önceki zararımızı karşılamasıdır. Umudumuz Allah’tır. İnşallah yaptığımız zararı bu ürünle kapatacağız.” şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en gelişmiş ve modern "Akıllı Meyve Sebze Hali" şehre kazandırılacak.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.