Son zamanlarda elektrik ve doğalgaza üst üste gelen zamlar, başta dar gelirleri olmak üzere asgari ücretle çalışanlar ile birlikte toplumun her kesiminde ciddi tepkilerle karşılanıyor.
Yaklaşık 19 aydır devam eden Covid-19 salgını, ekonomik kriz ve işsizlik gibi nedenlerden dolayı çok zor günlerden geçen halk, böyle bir dönemde elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere birçok ürüne yapılan zamlar ve yüksek gelen elektrik faturalar nedeniyle daha çok mağdur oluyor.
Zam nedeniyle son zamanlarda yüksek gelen elektrik faturaları halkı mağdur etmeye devam ederken Covid-19 salgını nedeniyle zor günler geçiren halk, zamlara ve yüksek gelen elektrik faturalarına bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
Halk kabaran faturalardan şikayetçi olurken geçen aya göre elektrik faturasındaki yüksek artışa tepki gösteriyor. yüksek vergilerden ve katılım bedellerinden de yakınan halk, faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini ve çaresiz olduklarına dikkat çekiyor.
Covid-19 salgını nedeniyle çok günler geçiren halka bir darbenin de elektrik ve doğalgaz şirketlerinden geldiğinden yakınan halk, yüksek faturaların ve hemen hemen her ay yapılan zamların kabul edilebilir bir yanının olmadığına dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu.
Elektrik ve doğalgaz faturalarının fahiş bir şekilde yükseldiğini belirten vatandaşlar, önceki ve sonraki dönem faturaların arasında ciddi bir yükseliş olduğunu belirterek yüksek faturalara tepki gösterdi.
Elektrik ve doğalgaza art arda yapılan zam ile yüksek gelen faturalara tepki gösteren Gaziantep’teki vatandaşlar, son aylarda elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve temel tüketim ürünleri ile birçok ürüne gelen zamların geri çekilmesini istiyor.
Zamların tüm herkesi olumsuz etkilediğine dikkat çeken vatandaşlar, en çok ise dar gelirlileri ve asgari ücretle çalışanları etkilediğini, yetkililerin artık güzelleme yerine zamlara çözüm bulması gerektiğini ifade ettiler.
“Elektriğe gelen zamlarla artık baş edemiyoruz”
Elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere birçok ürüne yapılan zamlardan yakınan Oğuz Satılmış, “Her şey Ateş pahası olmuş. Hiçbir şeye güç yetmiyor. Elektriğe her ay zam geliyor. Elektriğe gelen zamlarla artık baş edemiyoruz. Yapılan zamları anlayamıyoruz. Bu zamlara artık bir çözüm bulunması lazım. Şu an işsizim, Organize Sanayi Bölgesinden geliyorum, Organize Sanayi Bölgesine gidip iş aramam günlük bana 50 liraya mal oluyor. Sadece iş aramaya giderken günlük 50 lira para harcıyorum. İşe alındıktan sonra raporlar isteniyor, onlara da 150-200 lira gidiyor. Nasıl yapacağız? En son elektrik faturam 200 lira geldi. Evimde sadece bir buzdolabı çalışıyor, bu fiyat nasıl normal olabilir. Bir fabrikatörün elektriği günlük 1600-1700 lira geliyor. Bir buzdolabı kullanan kişinin aylık 200 lira ödemesi normal mi? Faturalarımızı ödeyemiyoruz borçlarımız hep birikmiş.” dedi.
“Zamların önlenmesini istiyoruz”
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlardan dolayı artık faturalarını ödeyemeyecek duruma geldiklerini belirten Cemal Since, “Faturalar çok ağır geliyor. Halkın faturalarını ödeme şansı hiç yoktur. Gelen faturaların fiyatı normal değil. En son bana 210 lira elektrik faturası geldi. Biz, sadece 2 kişiyiz ve 2 kişinin yaşadığı bir eve 210 lira elektrik faturasının gelmesi hiç normal değil. Daha önceleri 85-90 lira elektrik faturası geliyordu, ona bile ‘yüksek’ diyorduk. Emekliyim 1840 lira emekli maaşım var. Ben hangi birini ödeyeceğim? Allah'tan ev benim, kiracı da olsa geçinme şansım hiç yok. Faturalarımızı ödeyemiyorum. Aldığım emekli maaşı ile eve bile ulaşamıyorum. Bu zamların önlenmesini istiyoruz.” diye konuştu.
“Faturalarımızı zor ödeyebiliyoruz”
Elektrik faturalarının son aylarda çok yüksek geldiğini belirten Abdullah Bey, “Bana en son gelen elektrik faturası 205 lira geldi. Neye göre geldi, nasıl geldi anlamadım. Evde 3 kişiyiz, bir çamaşır makinesi ve buzdolabı kullanıyorum. Başka elektrikli bir alet yok. Faturalar çok yüksek geliyor. Artık abartılı buluyorum. Faturalarımızı zor ödeyebiliyoruz. Asgari ücretten biraz fazla alıyorum. Geçtiğimiz ay maaşımdan 300 lira vergi kesilmiş, asgari ücretliden vergi alıyorlar. Asgari ücretliden neden vergi alıyorsunuz? Bizden vergi alacaklarına fabrikatörlerden, doktorlardan alsınlar. Bizden daha iyi maaş alanlar var. Bu bir haksızlıktır.” ifadelerini kullandı.
“Zamlar belimizi büktü”
Yetkililerin elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere son zamanlarda birçok ürünü yapılan zamlara bir çözüm bulunmasını istediklerini belirten Cuma Kılınç ise şunları söyledi:
“Hemen hemen her ay elektriğe zam geliyor. Doğalgaza bu zamlardan usandık, bıktık ‘yeter artık’ diyoruz. Emekli biri olarak faturalarımızı zor ödüyoruz. Allah'tan ev benim, kiracı da olsam faturalarınızı nasıl ödeyeceğiz? Kiralık ev fiyatları da zaten ikiye ve üçe katlanmış. Kiralık ev bulmak da sorun oldu. Bu zamların engellenmesi için doğru bir yönetim gerekir. Önce mevcut durumun kabul edilmesi lazım. Ekonominin iflas ettiğini ve ondan sonra bu iflastan bilim adamları tarafından tespit edilen yöntemlerle çıkılmalıdır.”
“Doğalgazı bulduğumuz halde fiyatı neden artıyor?”
”Türkiye’nin ekonomi gidişatını beğenmediğini ve doğalgaz bulmaya başlayan bir ülkede her ay elektrik ile doğalgaza zam yapılmasını anlayamadığını belirten Emin Hayta, “Her defasında elektrik faturası geldiğinde ‘biraz fazla mı kullandım’ diye oranlara bakıyorum. Fakat her ay 20-30 lira elektrik faturasını fazla ödüyorum. Tek başıma yaşıyorum ve bana 80 lira elektrik faturası geldi. Ondan önceki aylar 60 ve 38 liraydı. Elektrik faturasının fiyatı her ay değişiyor. Doğalgaz kullanımına halen tam olarak başlamadık, sadece tüp için kullanıyorum. Doğalgaz faturası da aylık 30 lira geliyor ve çok fazla buluyorum.” şeklinde konuştu.
“Zamları artık kaldıramıyoruz”
Zamlardan artık bıktıklarını belirten Enes Hayta, “Türkiye'de artık yaşanılacağı kalınmadı ve artık ne desek boş. Bu zamları anlayamıyorum. Artık zamları konuşmaktan da dilimizde tüy bitti. Ne konuşsak boş, sadece bekleyip göreceğiz. Bakalım daha neler olacak. Allah sonumuzu hayır etsin. Çok şükür bir şekilde faturalarımızı ödüyoruz ama ödeyemeyen çok kişi var. Bu konuda mağdur olan da çok kişi var. Ekmek alamayacak durumda olan insanlar var. Fakat her gün yeni şeylere zam geliyor. Bu zamları artık kaldıramıyoruz.” dedi.
“Marketlere gidilmiyor”
Zamlara artık alıştıklarını belirten Veysel Şahin, “En son 151 lira elektrik faturası geldi. Sürekli zam geliyor. Marketlere gidilmiyor. Hiçbir şey alınmıyor. Asgari ücretle çalışıyorum ve ne yapacağımı da bilmiyorum. Artık yapacak bir şey yok.” diyerek yakındı.
Emekli olduğunu ve 1800 lira maaş aldığını belirten Hanifi Kahraman da aldığı maaşın 1700 lirasını ise ev kirasına verdiğini ve zamların hayat şartlarını daha da zorlaştırdığını ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Toplamda 2 bin 78 üreticiye 948 bin 500 kilogram tohum ve 906 bin 144 adet sebze fidesi dağıtımının gerçekleştirildiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, 10 bin 801 ton hasat ile 600 ton sebze elde edildiğini söyledi.
ÖSYM Başkanı Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS), 21-22 Haziran 2025'te yapılacağını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Asgari ücrette herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum." dedi.
İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,93 arttı.