"Dolar düştü ama fiyatlar düşmüyor"

Dolardaki artışı bahane ederek zam üstüne zam yapan fırsatçılara tepki gösteren halk, doların son günlerde düşüşe geçtiğini ama zamların geri alınmadığını belirttiler.
Dolar 7 lirayı aştığında özellikle gıda ve tüketim mallarına peşe peşe zam yapılırken, doların son günlerde düşüşe geçmesinin ardından gıda, elektrik ve akaryakıt fiyatlarında her hangi bir düşüşe gidilmemesi vatandaşların tepkisine neden oluyor.
Vatandaşlar, fiyatların düşmesi için ilk önce hükümetin bir adım atıp, elektrik ve akaryakıt fiyatlarında indirime gitmesi gerektiğini ifade ediyor.
“Dolar düştü ama fiyatlarda her hangi bir değişiklik olmadı”
Dolar bahane edilerek yapılan zamların dolar düştüğünde geri çekilmediğine dikkat çeken vatandaşlardan Muhsin Yolbaş, öncelikle doğalgaz, akaryakıt ve elektrik fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Yolbaş, "Her şey dolarla mı alınıyor? Dolar düştü ama fiyatlarda her hangi bir değişiklik yok. Gübreye yüzde yüz zam yapıldı ve daha sonra yüzde 10 indirim yapıldı. 100 TL elektrik faturası ödüyordum ama şimdi 200 TL fatura ödemeye başladım. Doğalgaz fiyatları neden düşmedi? Dolar yükseldiği zaman yükselen fiyatlar, dolar düştüğü zaman da düşsün. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum; doğalgazı, mazot ve elektrik fiyatlarını düşürsünler.” dedi.
"Dolar düşüyorsa akaryakıt fiyatlarının da düşmesi gerekir"
Yetkililerin bir an önce bu fiyat artışlarının önüne geçmesi ve vatandaşına sahip çıkması gerektiğini söyleyen İsmail Kural ise şu şekilde konuştu:
"Büyüklerimiz yükselen fiyatlara müdahale edip fiyatları düşürebilseler çok iyi olur. Vatandaşlara sahip çıksınlar, marketleri kontrol ederek etiket fiyatlarını denetlesinler. Yükselen fiyatlar zenginlere dokunmaz fakat fakirleri çok etkiler. Evlerine ayda bir sefer et alamayan vatandaşlar var. Vergiler çok yüksek. Çocuklarım çiftçilikle uğraşıyor. Kazançları geçimlerine ancak yetiyor. Özellikle belediye denetimleri arttırmalı. Çünkü eğer bir ürünün fiyatı 5 TL artıyor ise onlar 20 TL arttırıyor. Bu tür şeylerin yapılmaması lazım. Hükümetin de akaryakıt fiyatlarını düşürmesi lazım. Dolar düşüyorsa akaryakıt fiyatlarının da düşmesi gerekir. Bu zamların dolar ile hiçbir alakası yok.” şeklinde konuştu
Doların düşmesine rağmen fiyatların düşmediğinden yakınan Abdurrahman Azrak ise zamlardan şikâyetçi olduğunu söyledi. Yetkililerin bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini söyleyen Azrak, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarının düşmesi gerektiğini belirtti.
“Devletin ilk önce doğalgaz ve elektrikte indirime gitmesi gerekir”
Vatandaşların yükselen fiyatlar karşısında kimseyi sorgulayamadığını bunu ancak devletin yapabileceğine söyleyen Ömer Olgaç, fiyatların düşmesi isteniyorsa ilk önce devletin bir adım atması gerektiğini ifade etti.
Olgaç, “Yetkililerin bu duruma el atması gerekiyor. Vatandaşların da uyanık olup fiyat araştırması yaparak alış veriş yapması lazım. Tabi bizler vatandaş olarak yüksek fiyat veren esnafı sorgulayamıyoruz, kızıyorlar ve çeşitli bahaneler öne sürerek dikkate almıyorlar ama yetkililerin bu duruma el atmaları lazım. Dolar 7,5 iken fiyatlar yükseldi, bunu anladık. Peki, dolar 5,5’e düştüğü zaman fiyatlar neden düşmedi ve halen aynı? Doğalgaz, elektrik ve akaryakıta zam geldiğinde bütün ürünlere zam gelmiş demektir. Devlet ilk önce bu kalemlerde indirime gitmelidir. Yoksa biz marketçiyi, bakkalı sorgulayamayız. Bunu devletin yapması lazım.” ifadelerini kullandı. (Murat Orhan-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.
Batman'da iş yeri kiralarına yapılan fahiş artışlar esnafı zor durumda bırakıyor. Kimi esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalırken, kimi de yeni yer arayışına girdi. Esnaf, devletin kira artışlarına müdahale ederek kalıcı çözüm bulmasını istiyor.