Ekmek israfını önleyecek önemli karar alındı

Ticaret Bakanlığı, ekmek üreticisinin korunması ve israfın önlenmesine yönelik yeni karar aldı.
Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, büyük mağaza ve zincir mağazalar, günlük olarak ekmek ve unlu mamullerin en fazla yüzde 5'ini "satılamadığı" gerekçesiyle üreticiye iade edebilecek.
Ticaret Bakanlığı, ekmekte israfın önlenmesine yönelik yeni bir adım atarak, ekmek üreticisinin korunması ve ekmek israfının önlenmesine yönelik yeni karar aldı.
Ticaret Bakanlığının, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Karara göre, büyük mağaza ve zincir mağazalar, günlük olarak ekmek ve unlu mamullerin en fazla yüzde 5'ini "satılamadığı" gerekçesiyle üreticiye iade edebilecek. Üreticilere yapılacak ödemeler konusu da yeniden düzenlendi.
Ticaret Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Resmi Gazete’de yayımlanan 'Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le perakende işletmeler ile tedarikçiler karşısında üreticilerin korunmasına, kaynakların verimli kullanılmasına ve israfın önlenmesine yönelik değişiklik yapılmıştır." denildi.
Perakende işletmeler ve tedarikçilerin üreticilerle arasındaki ödeme ilişkisi de düzenlendiği belirtilen açıklamada, "Yönetmelikte büyük mağaza, zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan ve ilgili kanunlar kapsamında azami fiyatı tarifeyle belirlenen ekmek, unlu mamuller gibi hızlı tüketim mallarının en fazla yüzde 5'inin satılamadığı gerekçesiyle iade edilebileceği düzenlenerek, hem üreticilerin korunması, hem de israfın önlenmesi hedeflenmiştir. Diğer taraftan, ekmek, unlu mamuller gibi azami fiyatları tarifeyle belirlenen hızlı tüketim mallarının üreticisine yapılacak ödemelere yönelik düzenlemenin yalnızca büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme ve özel yetkili işletmeler ile sınırlı kalmaması sağlanmış, diğer perakende işletmeler ve tedarikçilerin üreticilerle arasındaki ödeme ilişkisi de düzenlenmiştir." ifadelerine yer verildi:
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
"Bu kapsamda tedarikçiler tarafından üreticiye birim miktar başına yapılacak ödemenin tarifedeki azami fiyatın yüzde 85’inden, büyük mağaza, zincir mağaza, bayi işletme ve özel yetkili işletmeler dışında kalan perakende işletmeler tarafından üreticiye birim miktar başına yapılacak ödemenin ise tarifedeki azami fiyatın yüzde 80’inden az olamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu düzenleme çerçevesinde örneğin tarife ile azami fiyatı 1 TL olarak belirlenen ekmekte üreticiye tedarikçilerce 85 kuruş, bakkallar gibi küçük işletmelerce 80 kuruştan daha az ödeme yapılmasının önüne geçilmiştir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en gelişmiş ve modern "Akıllı Meyve Sebze Hali" şehre kazandırılacak.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.