Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 186 ülkeye ihracat gerçekleştirildi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgeden yılın ilk yarısında 3 milyar 981 milyon 850 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.
2020 yılının en fazla ihracat gerçekleştirilen ayının haziran ayı olduğunu ifade eden Kileci, ihracatta normale dönüşün hızlandığını belirtti.
2020 yılının ilk altı aylık döneminin tamamlandığını, bu süreç içerisinde haziran ayının en fazla ihracat gerçekleştirilen ay olduğunu belirten Kileci, haziran ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 758 milyon 716 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.
Haziran ayında Gaziantep’ten ise 648 milyon 531 bin dolarla tüm zamanların en yüksek haziran ayı ihracatına imza atıldığını belirten Kileci, bölgenin ve Gaziantep’in mayıs ayına göre ciddi bir ihracat artışı gösterdiğini ve pandemi öncesinde gerçekleştirilen ihracattan daha yüksek rakamlara ulaşıldığını söyledi.
Kileci, yılın ilk yarısında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 3 milyar 981 milyon 850 bin dolar ve Gaziantep’ten de toplam 3 milyar 447 milyon 236 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.
Haziran ayında ihracatta ciddi bir toparlanma gözlendiğine dikkat çeken Kileci, yılın ikinci yarısında bu toparlanmanın devam edeceğini ve birçok sektörde ihracatın, pandemi öncesinde görülen seviyelere geleceğine inandıklarını belirtti.
“Pandemi öncesinde gerçekleştirilen ihracatı geçtik”
2020 yılının ilk yarısını en az kayıpla kapatmaya çalıştıklarını belirten Kileci, “Dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan pandemi birçok sektörde ihracatı olumsuz etkiledi. Fakat 2020’nin ilk yarısını kapatırken ihracat beklentileri endeksinin küresel anlamda artış yönünde bir seyir izlediğini görüyoruz. Haziran ayı ihracatında birliklerimiz, geçtiğimiz aya göre yüzde 33, Gaziantep ise yüzde 34’lük bir artış göstermiştir. Bu rakamlarla, pandemi öncesinde gerçekleştirilen şubat ayı ihracatını geçmiş bulunuyoruz. Hızlı bir toparlanma sürecine girdiğimizi gösteren veriler, önümüzdeki aylar için umut vaat ediyor.” dedi.
“Bu dönemde online çalışma sistemi öne çıktı”
Kileci, “Diğer yandan geçtiğimiz aylarda yaşadığımız zorluklardan dünya bir ders çıkardı. Mevcut ticari düzen ile işleri yürütmek mümkün değil. Online çalışma sistemine geçen ve ticaretlerini elektronik hale getiren firmalar, maliyetlerinin düştüğünü, zaman kaybının en aza indiğini, verimin ve kârın arttığını gördüler. Bizim anlatmaya çok önceden başladığımız dijitalleşmenin önemi bu kez tecrübe edilerek anlaşılmış oldu. Dünya genelinde gözlenen bu değişimler çerçevesinde birliklerimiz, ticaretimizi dijitalleştirmek ve ihracatçılarımızı yaşanan gelişmelere hazırlamak amacıyla gerçekleştirdiği online eğitimlerine haziran ayında da devam etti. Tamamı ücretsiz ve online olarak gerçekleştirilen 5 eğitime, toplamda bin 177 kişi katıldı.” ifadelerini kullandı.
2020 yılının ilk altı aylık döneminde bölgeden dünyanın farklı ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta ülke bazında büyük artış olduğunu belirten Kileci, bu süreçte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 186 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.
Bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 41,3 payla ilk sırada yer aldığını ifade eden Kileci, AB ülkelerinin yüzde 19 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 15,4 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.
“Komşu ülkeler ihracatta ilk sırada yer aldı”
186 ülkeye ihracat gerçekleştirme başarısı gösterdiklerine dikkat çeken Kileci, “Bu ülkelerden Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İngiltere, Almanya, İtalya, Libya ve Cibuti bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca makine halıları, pastacılık ürünleri, kumaşlar, plastikler ve mamulleri, iplikler, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, dış giyim ile demir, çelik mamulleri bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye’nin en gelişmiş ve modern "Akıllı Meyve Sebze Hali" şehre kazandırılacak.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.