Kuyumculardan "sahte altın" uyarısı: Güvendiğiniz ve tanıdığınız yerlerden altın alın

Son zamanlarda piyasada sahte altın dolaştığını, bununla ilgili çok fazla şikâyet aldıklarını belirten Batman’daki kuyumcular, halkı buna karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Sahte altına karşı tüm kuyumcuların uyarıldığını ifade eden kuyumcular, tanımadıkları kişilerden mümkün mertebe altın almadıklarını anlattı.
Sahte altının orijinaline çok yakın olduğunu vurgulayan kuyumcular, dikkatli olunmaması halinde sahte altının piyasaya girebileceğini kaydetti.
Son zamanlarda altın almanın riskli hale geldiğini dile getiren kuyumcular, sahte altın endişesi taşımamak için halkın güvendikleri ve tanıdıkları kuyumculardan altın alması tavsiyesinde bulundu.
“Sahte ve ayarı düşük altınların piyasada dolaştığı haberlerini duyduk”
Kuyumcu olarak dışardan aldıkları altınların ayarını yüzde 100 anlamalarının mümkün olmadığını belirten kuyumcu esnafı Eyüp Başaran, “Sahte ve ayarı düşük altınların piyasada dolaştığı haberlerini duyduk ve derneğimizde bu konu hakkında bizi uyarıp bilgilendirdi. Özellikle son zamanlarda ayarı düşük cumhuriyet altının piyasada olduğu bilgisi bize geldi. Altına bakarak sahte ya da ayarı düşük olduğunu anlama şansımız olmadığı için kendimize göre bazı tahlilleri tapıyoruz fakat altının milimi tam olarak anlaşılmıyor. Biz sadece altın mı değil mi öyle anlayabiliyoruz. Bazı uzman arkadaşlar altını sesinden bile anlayabiliyorlar ama yüzde 100 anlayamıyoruz. Bizde tedbiren tanımadığımız kişilerden alın almamaya çalışıyoruz. Çünkü son zamanlarda sahte altınla ilgili çok şikâyet geliyor.” dedi.
Eyüp Başaran
“Güvenmediğiniz ve tanımadığınız kuyumculardan altın almayın”
Halkı ve meslektaşlarını altın konusunda uyaran Başaran, “Aldığımız altınları mihenk taşına sürüp tahlil yapıyoruz. Yaptığımız tahlilde bize gelen parçanın 22 ayar altın olup olmadığını öğrenebiliyoruz. Tabi bu altın kaplama da olabilir burada da yanılabiliriz. Yani altını yüzde 100 altın olup olmadığını anlamamız için rapora göndermeniz lazım, bu eşittir maliyet demek. Bu nedenle herkese naçizane tavsiyemiz, sahte altın hikâyelerinden kurtulmak için altın alan vatandaşlarımız güvendikleri ve tanımadıkları kuyumculardan altın almasınlar. Kuyumcu esnafı da tanımadıkları kişilerden altın almasınlar. Çünkü son zamanlarda altın almak çok riskli hale gelmiş durumda.” diye konuştu.
Kudbeddin Turan
“Tanımadıklarımızdan altın almıyoruz”
Piyasaya sahte altın olduğu haberlerinin dolaştığını söyleyen bir diğer kuyumcu esnafı Kudbeddin Turan ise şunları söyledi:
“Bizde bu konuda dikkat etmeye başlıyoruz. Dikkat etmezsek kim sahte ya da ayarı düşük altını alırsa kimseye veremeyeceğinden elinde kalır ve mağdur olur. Artık test yapmadan yabancıdan altın almıyoruz. Şu anda çeyrek ve cumhuriyet altınlarında ayarları düşük çıkanların piyasada olduğunu duyduk. Tanımadıklarımızdan altın almıyoruz. Altının ayarına ve rengine bakıyor şüphelendiğimizi de çalıntı ya da sahte olma ihtimaline karşı almıyoruz. Altın alırken artık çok dikkatli almak zorunda kalıyoruz.”(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, Fıstık Entegre Mücadelesi kapsamında Binatlı köyünde fıstık bahçelerinde saha kontrolleri gerçekleştirdi.
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla evlenecek gençlere yönelik önemli bir destek anlaşmasını kamuoyuyla paylaştı.
Adana’da Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen turfanda patatesin hasadı 25 günlük gecikmeyle başladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Silivri merkezli deprem sonrası "Ticari yapılarda, devletimizin desteğiyle risk tespiti ve modern teknolojileri kullanarak yapı güçlendirme çalışmalarını bir an evvel yapmalıyız." dedi.