Tatlı ustaları: Şeker, yağ ve un fiyatlarında yaşanan fahiş zamlar durdurulmalı

Kış aylarında tatlı tüketiminin arttığını belirten tatlı ustaları, artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşadıklarını belirttiler.
Batman'da uzun yıllardır tatlı sektöründe hizmet veren esnaf Veysi Sirek, tatlı üretiminde karşılaştığı maliyet artışlarının yüzde 100'ü bulmasının sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Kardeşleriyle birlikte 12 yıldır tatlı çeşitliliğini artırarak mesleklerine devam ettiklerini ifade eden Sirek, tatlı yapımında kullanılan yağ, un ve şeker fiyatlarında yaşanan yüksek zamlardan şikâyetçi olduklarını söyledi.
Bir yıl içinde aldığı 18 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 600 liradan bin 200 liraya, 50 kilogramlık un fiyatı 800 liradan bin 500 liraya ve 50 kilogramlık toz şeker fiyatı 950 liradan bin 850 liraya çıktığını aktaran Sirek, yetkililerden artan maliyetlere çözüm bulmalarını istedi.
"Kış aylarında tatlıya rağbet yükseliyor "
Soğuk havalarda tatlıya rağbetin artığını belirten Sirek, "Kardeşlerimle beraber 12-13 senedir tatlı sektöründe çalışıyoruz. Batman halkı halka ve tulumba tatlılarını seviyorlar. Eskiden sadece halka çeşidi vardı ama sonradan olan Osmanlı tulumbası, minik tulumba, tulumba çeşitleri, cevizli ve kaymaklı taş kadayıfı olarak çeşitler arttı ve çeşitlerimizi daha çok artırmayı da düşünüyoruz. Şu an kış sezonunda olduğumuz için tatlıya bayağı rağbet var. İşimizi severek yapıyoruz ve bu da tatlının lezzetine yansıyınca vatandaşında talebi artıyor." diye konuştu.
"Şeker, yağ ve un fiyatlarında yaşanan fahiş zamlar durdurulmalı"
Son bir yıl içerisinde aldıkları ürün fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını ifade eden Sirek, "Tabi eskisi gibi tatlılara talep yok. Çünkü tatlıda kullandığımız ürünlere neredeyse her gün zam geldiğinden ister istemez fiyatlara da yansıyor. Bizde fiyat artışlarından menün değiliz ve şikâyetçiyiz. Yine de mecbur olarak işimize devam ediyoruz. Tatlıcıların genel olarak kullandığı malzemeler yağ, un ve şekerdir. Bu ürünleri herkes tükettiği için sürekli fiyatları artıyor. Bir sene içerinde aldığımız tüm ürünlere neredeyse yüzde yüz zam geldi. Daha önce 18 litre yağı 600 liraya alırken, şu anda bin 200 liraya, 50 kilogramlık un 800 liradan bin 500 liraya, 950 ila bin lira arasında aldığım 50 kilogramlık şekerin fiyatı ise bin 850 liraya bile alamıyorum. Yetkililerden talebimiz bu artışları durdurmalarıdır." çağrısında bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyarbakır ve çevresinde kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar kadar bazı ev sahipleri de durumdan rahatsız. Vatandaşlar çözüm için devletten adım bekliyor.
Öz Sağlık İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Mustafa Türkoğlu, "KÇP’de gecikmenin yaşandığı her gün bizim onurumuzu kırıyor, insan gibi yaşama arzumuzu yok ediyor, refaha dair özlemimizi baltalıyor." dedi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bursa’da esnafın yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, artan enflasyon ve uygulanan sıkı para politikalarının ticareti olumsuz etkilediğin belirterek, kira, elektrik, doğalgaz ve akaryakıt gibi temel giderlerdeki yükselişin esnafı iş yapamaz hale getirdiğini, esnafa bir defaya mahsus olmak üzere borç yapılandırması çağrısı yaptı.
Batman'da iş yeri kiralarına yapılan fahiş artışlar esnafı zor durumda bırakıyor. Kimi esnaf iş yerini kapatmak zorunda kalırken, kimi de yeni yer arayışına girdi. Esnaf, devletin kira artışlarına müdahale ederek kalıcı çözüm bulmasını istiyor.