Yurt dışı üretici fiyat endeksi arttı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, yurtdışı üretici fiyat endeksinin, bu yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,81 arttığı açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu yılın aralık ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi açıklandı.
Buna göre, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2019 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,81, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,93, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,93 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,19 artış gösterdi.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat yıllık yüzde 8,83 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 13,41, imalatta yüzde 8,83 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 5,92, dayanıklı tüketim malında yüzde 11,17, dayanıksız tüketim malında yüzde 9,63, enerjide yüzde 24,78, sermaye malında yüzde 10,27 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin iki ana sektöründen imalat aylık yüzde 1,82 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 1,04, imalatta yüzde 1,82 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 1,94, dayanıklı tüketim malında yüzde 1,09, dayanıksız tüketim malında yüzde 1,92, enerjide yüzde 0,14, sermaye malında yüzde 1,91 artış olarak gerçekleşti.
Yıllık azalış sadece yüzde 0,33 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinden bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde yüzde 0,33 azalış gerçekleşti. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 24,78, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları yüzde 24,16, tütün ürünleri yüzde 20,43 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık azalış sadece yüzde 2,99 ile bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinden bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünlerde yüzde 2,99 azalış gerçekleşti. Buna karşılık makine ve ekipmanlar (b.y.s.) yüzde 3,44, içecekler yüzde 2,64, mobilya yüzde 2,41 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, KÇP’de verilen teklifler ile talepleri arasında uçurum olduğuna dikkat çekerek, HAK-İŞ olarak önümüzdeki haftadan itibaren, örgütlü olunan iş yerlerinde biz dizi eylem kararının uygulanacağını ifade etti.
Altın fiyatları hafta sonu da yatırımcıların yakın takibinde. 6 Temmuz 2025 Pazar günü, serbest piyasaların kapalı olmasına rağmen altın yatırımcıları araştırıyor.
İnsan vücudunda mutluluk hormonunu harekete geçiren, her yaş grubunun severek tükettiği çikolatalı şekercilik ürünleri ihracatta da Türkiye’nin yüzünü güldürüyor.
Türkiye Kamu-Sen Gaziantep il Temsilcisi Mehmet Akmaz, memur ve emeklisine verilen zamlara tepki göstererek, memur ve emeklisine verilecek zam oranlarının hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.