BM: Gazze'deki en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Bu çatışmayı çocuklar başlatmadı ve durduracak güçleri yok ancak hayatları ve gelecekleri pahasına en büyük bedeli ödüyorlar" dedi.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, Gazze'de devam eden çatışmaların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, bölgedeki acil insani durumu ve artan can kayıplarını değerlendirdi.
Gazze'deki son saldırılar sonucu yüzlerce çocuğun şehit olduğunu belirten Russell, çatışmanın çocuklar üzerindeki derin etkilerini ve acil çözüm gereksinimini dile getirdi.
Russell, Gazze'nin Nusayrat bölgesine yönelik gerçekleştirilen hava saldırılarında 8'i çocuk olmak üzere en az 33 kişinin katledildiğini, 50 kişinin de yaralandığını belirtti.
Çatışmanın çocuklar tarafından başlatılmadığını ve çocukların bu şiddetten durdurma gücüne sahip olmadığını vurgulayan Russell, "Ancak hayatları ve gelecekleri pahasına en büyük bedeli onlar ödüyorlar. Son 14 ayda 14 bin 500'den fazla çocuk hayatını kaybetti ve Gazze'deki 1,1 milyon çocuğun neredeyse tamamı acil korunma ve ruh sağlığı desteğine ihtiyaç duyuyor." ifadelerinde bulundu.
Kuzey Gazze’de kıtlık tehdidinin sürdüğünü ve insani yardımlara erişimin ciddi şekilde kısıtlandığını belirten Russell, bölgedeki çocukların temel ihtiyaçlardan yoksun kaldığını, gıda, temiz su ve tıbbi malzeme eksikliklerinin ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.
Russell, kış koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte 800'den fazla hepatit vakası ve 300'ün üzerinde suçiçeği vakasının görüldüğünü ve önlenebilir hastalıkların hızla yayıldığını bildirdi.
"Bu kadar çok çocuk her gün kan dökülmesine, açlığa, hastalıklara ve soğuğa maruz kaldığında dünya gözlerini kapatamaz." diyen Russell, çatışmanın tüm taraflarına ve etkilediği herkese acil çağrıda bulundu.
UNICEF Genel Direktörü, çocuk haklarının korunmasını sağlamak ve uluslararası insancıl hukuk kurallarına uymak için derhal adım atılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, tüm esirlerin serbest bırakılması ve çocukların çektiği acıların sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen “Gazze İstişare Toplantıları”nın dördüncüsü, İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Van’da gerçekleştirildi. Alimler, kanaat önderleri, STK temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantıda Gazze için somut adımların atılmasın çağrısında bulunuldu.
Ceninli beş çocuk babası Samir er-Rifai, esir alındıktan sadece bir hafta sonra işgal zindanlarında şehit düştü.
Gazze'de siyonist rejimin 650 gündür sürdürdüğü soykırım saldırılarında şehit sayısı 58 bin 573'e, yaralı sayısı ise 139 bine ulaştı. ABD destekli saldırılar sonucu halk açlık, göç ve yoklukla mücadele ediyor.
Şam'a yönelik siyonist saldırıyı "ümmetin onuruna indirilmiş ağır bir darbe" olarak niteleyen Dünya Müslüman Âlimler Birliği, İslam ülkelerine acil zirve çağrısı yaptı. Birlik ayrıca Gazze ve Suriye için askeri ve ekonomik ittifak kurulmasını talep etti.