İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Trump planına sert tepki

Siyonist rejim Gazze'yi yine hedef aldı: yalnızca iki gün içinde 131 hava ve kara saldırısı sonucu 94 Filistinli şehit düştü. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Trump'ın Gazze planının insan hakları boyutunu görmezden geldiğini ve açlığı savaş silahı haline getiren işgale karşı acil adım atılması gerektiğini vurguladı.
Gazze, siyonist rejimin yoğun bombardımanlarıyla bir kez daha kana bulandı. Nasır ve Tel el-Heva mahalleleriyle birlikte Cibaliye'deki Celal Caddesi ağır hava saldırılarına hedef olurken, Gazze Sağlık Bakanlığı, yalnızca pazar günü 19 Filistinlinin şehit olduğunu, bunların 13'ünün şehir merkezinde bulunduğunu açıkladı.
Hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, cumartesi sabahından pazar gecesine kadar 131 hava ve kara saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılarda 94 sivil şehit oldu, bunların 61'i Gazze şehir merkezindeydi. Açıklamada ayrıca, 7 Ekim 2023'ten bu yana şehit sayısının 67 bin 639'a yükseldiği, 10 bin kişinin ise hâlâ kayıp olduğu bildirildi.
Siyonist saldırılar sonucu Gazze'nin yüzde 90'ının harabeye döndüğü, bölgenin yüzde 80'inden fazlasının işgal altında olduğu, kente 200 bin tondan fazla patlayıcı atıldığı ifade edildi. Rejim, 38 hastaneyi hedef alarak hizmet dışı bıraktı, okulların yüzde 95'ini de bombaladı.
Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı "Gazze planını" yetersiz buldu.
HRW, planın sivillerin korunması, insan hakları ihlalleri ve hesap verilebilirlik konularına değinmediğini, Gazze'de uygulanan açlığın savaş silahı haline getirildiğini belirtti.
Örgüt, uluslararası topluma "işlenen vahşetlere karşı derhal harekete geçin" çağrısı yaptı.
Siyonist rejim Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ise "Gazze'de ateşkes yok, sadece durum değişti" ifadelerini kullandı.
Zamir, siyasi süreçten sonuç alınmazsa saldırıların devam edeceğini, olası bir anlaşmada ise ordunun "ön cephe kontrol noktalarını" elinde tutarak operasyonel esnekliğini koruyacağını söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist işgal rejimi güçlerinin Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Kalendiya ve er-Ram bölgelerinde açtığı ateş sonucu 2 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.
Mardin'in Artuklu ilçesinde halk ve medrese öğrencileri bir araya gelen HAMAS liderlerinden Sami Ebu Zuhri, burada yaptığı konuşmada, "İşgal rejimi ve onlara destek veren şer güçler, HAMAS'la anlaşmaya varmaları HAMAS'ı bir güç olarak kabul ettiklerinin itirafıdır. Trump'ın kendisi bile anlaşmada HAMAS'ı terör olarak kabul ettiği halde bu uzlaşıyla ilgili HAMAS'ın beyanını aldı ve sosyal medyada kendi hesabından bunu yayımladı." dedi.
HAMAS'ın gece saatlerinde 4 işgalci esirin cenazesini teslim etmesinin ardından, Refah Sınır Kapısı’nın bugün yeniden açacağı belirtildi.
HAMAS ile işgal rejimi arasında varılan anlaşmanın ardından 7 işgalci bugün Kızılhaç'a teslim edildiği belirtildi.