İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), "İnsanlığın Gözleri Önünde Yaşanan Soykırım" başlığı ile 2023 Yılı Gazze Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı.
Rapor, Filistin meselesine tarihine genel bir bakış, Filistin'de 2009-2023 yılları arasında yaşananlar, 7 Ekim 2023 ve sonrası ile hukuki değerlendirme şeklinde 4 bölümde kaleme alındı.
İşgal rejiminin Gazze'de yüzyılın soykırımını gerçekleştirdiği vurgulanan raporda, her 10 dakikada bir çocuğun katledildiği hatırlatıldı.
Özellikle ABD'de ve Avrupa'nın birçok ülkesinde Filistin lehine yapılan toplantı ve gösteriler yasaklandığı, gazeteciler susturulmaya, ünlüler baskılanmaya, sosyal medyanın kısıtlanmaya çalışıldığı belirtilen raporda, söz konusu işgal rejimi olduğunda inşa edilen bütün hak kategorilerinin ve kurumların gözlerini kapatması istendiği hatırlatıldı.
"Uluslararası hukuk ve kurumları ile insan hakları koruma mekanizmaları felç olmuştur"
Raporda, "Son soykırımın sürecinin başladığı 2 aylık süreçte açıkça görüldüğü üzere uluslararası hukuk ve kurumları ile insan hakları koruma mekanizmaları felç olmuştur. Canlı yayında gerçekleşen, engel olamadığımız soykırım başta 'insan hakları' söylemi olmak üzere, insan haklarını koruma amacıyla inşa edildiği ifade edilen bütün uluslararası kurumları ve mekanizmaları daha güçlü bir şekilde sorgulanır hale getirmiştir. Siyasetçiler tarafından dile getirilen bütün cesur ve iddialı söylemlere rağmen iç hukuk süreçlerinin de işletilmediğini, evrensel yargılama yetkisi çerçevesinde yaptığımız suç duyurularının gereğinin yapılmadığını, Mavi Marmara gibi önemli bir davadaki düşme kararından vazgeçilmediğini, soykırım yaptığı açık olan işgalci rejimle siyasi, ticari ve askeri ilişkilerin devam ettirildiğini, limanların harıl harıl sevkiyat yaptığını görmek de yaşadığımız zeminden ve zamandan utanç duymamıza yol açmıştır." denildi.
"Bu rapor, soykırımın unutulmamasının önüne geçecek bir çalışma"
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Steril bir insan hakları söylem ve pratiğinin bulunmadığının farkında olarak, kendi hak ve özgürlük anlayışımız çerçevesinde yürüttüğümüz mücadelede en önemli çalışmalarımızdan birisi zulmü tespit edip mümkünse kalıcı olarak teşhir etmektir. Bu iki çalışmaların etkili ve kalıcı araçlarından olan raporlarımız geçmişin unutulmasını engellediği gibi geleceğe yönelik bir inşa işlevi görmektedir. Gazze'ye yönelik 2009 yılı sonunda gerçekleştirilen işgalci israil saldırıları sonrasında katliamlar ve süreç raporlanmış, Gazze'ye gidilerek kimyasal silah kullanıldığına ilişkin delil tespiti yapılmış, bu tespitler üniversite raporlarıyla tescil edilmiş ve neticede suç duyurularımıza konu edilmişti. Bu raporumuzda da yine aynı hassasiyetle hareket edilmiş, soykırımın unutulmasının önüne geçecek bir çalışma ile tarihe not düşülmeye çalışılmıştır." ifadelerine yer verildi.
Raporun devamında, Filistin'de yaşanan işgal, katliam ve soykırım sürecinin tarihi arka planının yanında, 7 Ekim 2023 sonrası yaşananlara, işlenen suçlara ve bunların hukuki değerlendirmesine yer verildi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin, ateşkes müzakerelerini görüşmek üzere Halil el-Hayye başkanlığındaki İslami Direniş Hareketi (HAMAS) heyetini kabul ettiği duyuruldu.
İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 22 Filistinli daha siyonist işgal rejimi tarafından alıkonuldu.
İşgalci siyonistlerin, Gazze'de sivillere yönelik son saldırılarında çoğu çocuk ve kadın en az 55 Filistinli şehit oldu, onlarca kişi yaralandı.
Batı Şeria'da saldırı ve alıkoymalarını artıran işgalci siyonistler, son 24 saatte 70 Filistinliyi daha alıkoydu.