Tulkerem'de 106 gündür süren işgal: Binlerce aile göç etti, mahalleler harabeye döndü

Siyonist işgal rejimi, Batı Şeria'daki Tulkerem kentine ve özellikle Tulkerem ile Nur Şems mülteci kamplarına yönelik saldırılarını 106'ncı gününde de sürdürdü. Nur Şems Kampı'na yönelik kuşatma ve saldırılar ise 93 gündür aralıksız devam ediyor.
Filistin resmi haber ajansı WAFA muhabirinin bildirdiğine göre, bu sabahın erken saatlerinde işgal güçleri, Tulkerem kentinin güney mahallesine baskın düzenleyerek, Esir Aileleri Ulusal Birliği'nin yerel sekreteri İssam Avde, Fadi Selman ve Muhammed el-Bustami'yi esir aldı. Avde'nin daha önce de baskı yoluyla oğlunu teslim etmesi için esir alındığı, iki oğlu Muhammed ve İsmail'in ise halen "idari tutuklulukla" işgal zindanlarında tutulduğu belirtildi.
Şehir genelinde zırhlı araçlarla sürekli devriye gezen işgal güçleri, sivillere ait araçları durdurup taciz ediyor, sirenler çalarak ve ters yönde ilerleyerek halkın günlük yaşamını bilinçli şekilde sekteye uğratıyor. Özellikle Abu'l-Ful Mahallesi yakınlarında yaşayan Ebu Safiye ve Tarbiye ailelerinin evlerinden zorla çıkarıldığı bildirildi.
Ayrıca, Zennabe Mezarlığı çevresindeki binalar da işgal askerleri tarafından basıldı, içerideki eşyalar tahrip edildi, sakinleri sorguya alındı.
Nur Şems'te yıkım ve patlamalar devam ediyor
Nur Şems Kampı'nda ise geniş çaplı yıkım operasyonları sürüyor. İşgalin, Tulkerem ve Nur Şems kamplarında toplam 106 yapıyı yıkma planı çerçevesinde, yalnızca geçen hafta 15 bina tamamen yerle bir edildi. Bu yıkımlar öncesinde binalar, sakinlerinin zorla tahliyesiyle boşaltıldı.
İşgal ordusu, Napluz Caddesi ve kuzey mahalledeki birçok evi askeri üsse çevirdi. Bazı evler yaklaşık iki aydır işgal güçlerinin kontrolünde tutuluyor. Tanklar ve zırhlı araçlar, evlerin çevresinde mevzilenmiş durumda.
Bu yoğun saldırılar sonucu şimdiye dek 13 Filistinli şehit oldu; bunlar arasında bir çocuk ile biri sekiz aylık hamile iki kadın da bulunuyor. Ayrıca onlarca kişi yaralandı veya esir alındı. Kentin altyapısı, evler, işyerleri ve araçlar büyük zarar gördü; birçoğu yıkıldı, yakıldı ya da yağmalandı.
25 binden fazla sivil zorla göç ettirildi
Devam eden saldırılar sonucu Tulkerem ve Nur Şems kamplarından en az 4 bin 200 aile – toplamda 25 binden fazla sivil – zorla göç etmek zorunda kaldı. 400'den fazla ev tamamen, 2 bin 573 ev ise kısmen yıkıldı. Kampların sokak ve girişleri toprak bariyerlerle kapatıldı, adeta hayalet şehir haline geldi.
Bu sistematik yıkım ve tehcir, işgalin Filistinlilere yönelik topyekûn savaşının ve yerinden etme politikasının somut bir yansıması olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD'nin Seattle kentinde düzenlenen bir yapay zekâ konferansında Microsoft yöneticileri, Gazze'deki soykırıma destek verdikleri gerekçesiyle aktivistlerin sert protestosuna maruz kaldı. Eylemciler, şirketin siyonist rejimle yaptığı iş birliklerini teşhir etti.
Siyonist rejim, ABD'nin sınırsız siyasi ve askeri desteğiyle Gazze Şeridi'nde yürüttüğü soykırım savaşının 623. gününe girerken, hava ve kara saldırılarını yoğunlaştırdı. Açlıkla mücadele eden, yerinden edilmiş ve kuşatma altındaki milyonlarca Filistinliye yönelik saldırılar, uluslararası toplumun sessizliği ve acizliği gölgesinde devam ediyor.
Siyonist işgalciler, bu sabah erken saatlerde Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil vilayetine geniş çaplı baskın düzenleyerek en az 30 Filistinliyi esir aldı. Baskınlarda birçok ev arandı, evlerin içi dağıtıldı, bazı Filistinliler darp edildi.
İşgal altındaki Negev bölgesindeki Tel el-Sebaa (Tel es-Sabi) köyünde bu sabah erken saatlerde meydana gelen silahlı saldırıda 18 ve 20 yaşlarındaki iki kız kardeş katledildi.