Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, tarım arazilerinin bilinçli sulanmasının önemine dikkat çekerek, verimli tarım arazilerinin bilinçsiz sulamayla yaşanan erozyon sonucu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Bu yıl beklenen yağışların görülmemesi nedeniyle özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklık birçok ürünün verimini büyük oranda etkiliyor.
Yaşanan kuraklık nedeniyle kimi çiftçilerin ekini verim vermezken kimi çiftçilerin veriminde ise ciddi azalma yaşandığı görülüyor. Kuraklık nedeniyle birçok ilde sulama baraj göletleri kururken sulu tarım yapan çiftçinin verim kaybı yüzde 60’lara ulaştı.
Kuraklık sadece sulama suyunun yanı sıra içme suyunda da ciddi sıkıntılara neden oluyor. Adıyaman başta olmak üzere bazı illerde kaynak sularında ki azalma nedeniyle kent merkezlerine içme suları ise dönüşümlü olarak veriliyor.
Kuraklık nedeniyle çiftçiler ürünlerinin zarar görmemesi ve daha iyi verim elde etmek için arazilerini sulama yöntemleriyle suluyor. Kuraklığın yanı sıra yanlış sulama yöntemleri nedeniyle toprak ve ürün verimliliği düşüyor.
Sanayi şehri olmakla birlikte önemli tarım şehri olan Gaziantep’te kuraklığın merkezinde yer alan iller arasında bulunuyor.
Antep fıstığı başta olmak üzere zeytin, sarımsak, nar, üzüm, biber, nane, buğday, mercimek, mısır ve pamuk gibi birçok ürünün yetiştirildiği Gaziantep’te kuraklığın etkisiyle çiftçiler sulu tarıma geçti.
Sulanan alanın sürekli artırıldığı bölgede, modern sulama sistemlerinin kullanımına yönelik yapılan eğitim çalışmalarına rağmen çiftçilerin vahşi sulama yönteminden vazgeçmemesi ürün verimi ve toprak kalitesinin düşmesine neden oluyor.
Yağışların az olduğu ve su krizinin gündemde olduğu şu günlerde, bilinçli su tüketimi, tarlaların doğru sulanması ve su israfının önüne geçilmesi hususlarında önemli açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, çiftçilere bilinçli sulama çağrısında bulundu.
Yanlış sulamanın toprağa, ürünün verim ve kalitesine büyük zarar verdiğini belirten Karayılan, tarım arazilerinde bilinçli sulamanın önemli olduğunu vurguladı.
“Tarımda bilinçli su tüketimi önemlidir”
Gaziantep’in kuraklığın tam merkezinde yer aldığına dikkat çeken Karayılan, “9 ilçemizden İslahiye ve Nurdağı çok fazla etkilenmemek ile birlikte geriye kalan 7 ilçemiz tamamen kuraklığın göbeğinde yer almaktadır. Dolayısıyla bu sene çok ciddi bir kuraklık yaşadık. İnşallah Rabbim bu kuraklığı bir daha bize nasip etmez. Kuraklıkta su tüketimi çok çok önemlidir. Tarımda da bilinçli su tüketimi önemlidir. Yine ne şekilde sulama yapacağımız çok önemlidir.” dedi.
“Bilinçli sulama sistemine geçmemiz lazım”
Eski sulama yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Karayılan, “Eskiden kanal sulaması ile birlikte tarlalara su salıverilirdi. Bitkinin alması gereken su ihtiyacı 2 litre ise belki de 20 litre su verilen alanlar oluyor. İşte o zaman çoraklaşmalar meydana geliyor. Konya'da olduğu gibi ve Şanlıurfa'nın da Harran ilçesinde olabileceği gibi çoraklaşma meydana geliyor. O zaman biz bu sulama yönteminden vazgeçelim. Bilinçli su tüketimini tarlalarda nasıl yaygınlaştırabiliriz, bunun yoluna bakmalıyız. Biz şu an daha çok damlama sulama, yeraltı damlama sulama, yerüstü damlama sulama, yağmurlama sulama, güneş enerjisi ile sulama ve tamburlu sulama sistemlerine dönüş yapmamız lazım. Biz bu bilinçli sulama sistemlerini yaptığımızda hem birim alanındaki verimimiz artacak hem de girdi maliyetlerimiz çok çok düşecek. Dolayısıyla zaten bizim istediğimiz de budur. Bir çiftçi olarak elde edeceğimiz ürünün girdi maliyetini düşürüp, ürününde birim alandaki verimini artırıyorsak kâr marjını da ön plana çıkarıyorsak, bu sulama sistemlerine yönelmemiz lazım. O zaman artık eski sulama sisteminden vazgeçmemiz ve mutlaka bilinçli sulama sistemine geçmemiz lazım. Bilinçli sulama sistemleri ile arazimizi sulamamız lazım.” ifadelerini kullandı.
“Tarım arazilerini suya kavuşturabilmemiz için çaba sarf etmemiz lazım”
Baraj sularının arazilerle buluşturulması gerektiğini belirten Karayılan, “Devletimizin burada en büyük alanlarından bir tanesi barajlarla ilgili olan alanıdır. Bizim mutlaka bir an önce tarım arazilerini suya kavuşturabilmemiz için çaba sarf etmemiz lazım. Gaziantep'te de sayın valimiz başta olmak üzere bakanımız, milletvekillerimiz el ele vermişler, bütün barajlardan tarım arazilerinin sulanabilmesi için bu oranı arttırmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar tarım arazilerinin yüzde 20'si sulanıyor. Bizim bu oranı yüzde 40’lara mutlaka çıkarmamız lazım. Bizim başka bir imkanımız yok. Birim alanından yüksek verim elde edebilmemiz için bilinçli sulama sistemi yapmamız lazım.” şeklinde konuştu.
“Çiftçilerimiz sulama konusunda bizden bilgi alabilirler”
Bütün ürünlerin sulama dönemlerinin ve su ihtiyaçlarının olduğunu belirten Karayılan, “Hangi ürünü ekiyorlarsa lütfen çiftçilerimiz bizimle irtibata geçsinler, ektikleri ürünün hangi dönemde sulanması ve ne kadar sulanması gerekiyor, bu konuda kendilerini bilgilendirelim Çünkü bu çok önemlidir. Aslında bilinçli su tüketimi budur. Bu konuda bizimle irtibata geçerlerse her ürün için ayrı olan sulama ihtiyacını, miktarını ve zamanlarını öğrenirlerse çok daha rahat etmiş olurlar.” diye konuştu.
“Ürünlerimize gereken zamanda ve ihtiyacı kadar su vermek önemlidir”
Damla sulama sistemi sayesinde toprağın suyu daha kolay emdiğini ifade eden Karayılan, şunları söyledi:
“Zeytin dalında iken mutlaka su ihtiyacı vardı. Çünkü zeytin ne kadar su ihtiyacını karşılarsa o kadar çok yağlı olur ve verim artar. Elhamdülillah zeytin yağmur ile birlikte su ihtiyacını aldı ve şu anda da hasat yapılıyor. Şu anda Gaziantep'te 66 tane zeytinyağı fabrikamız var. Şu anda her yerde hasat yapılıyor ve hasat edilen zeytinlerde zeytinyağı fabrikalarında ciddi manada yağ elde ediliyor. Ürünlerimize mutlaka verilmesi gereken zamanda su vermek ve ihtiyacı kadar su vermek önemlidir. Zaten buna da ‘bilinçli sulama yöntemi’ diyoruz. Ürünlere göre değişmekle birlikte Antep fıstığında yeraltı sulama sistemlerini tercih ediyoruz. Çünkü hem su tüketimi az oluyor hem uzun yıllar devam edecek hem de verim yüzde 35 oranında artmış olacak. Tüm çiftçilerden istirhamımız; ektiğiniz ürün ile ilgili mutlaka il ve ilçe müdürlüklerindeki ziraat mühendisleri arkadaşlarımızla irtibata geçmeleri, mutlaka ekmiş olduğu ürünün hangi dönemde sulanması ve ne kadar sulanması gerektiğini miktarlarını öğrenip, ona göre sulama yapmaları gerektiğini özellikle rica ediyorum. Çiftçilerimiz bilinçli sulama sistemlerinden faydalanmak istiyorlarsa biz yüzde 50 hibe desteğini vermeye hazırız.”
“Meyve ağaçları yanlış sulama sistemi ile kurur”
Bilinçli sulama sistemi sayesinde toprağın suyu daha kolay emdiğini ifade eden Karayılan, “Meyve ağaçları yanlış sulama sistemi ile kurur. O yüzden çok su vermek çok verim elde edilecek anlamı taşımaz, bizim bunu mutlaka bilmemiz lazım. Gaziantep'teki çiftlerimiz çok bilinçli çiftçilerimiz, ben çiftlerimize tamamıyla güveniyorum. Ne olursa olsun hep birlikte el ele verelim. ‘İşimiz gücümüz saha’ diyoruz. Çiftçilerimizle beraber istişare edip onların emrindeyiz. İsrafı önlemenin tek yolu bilinçli sulama yapabilmektir. Bilinçli sulama yaparsanız israfı önlemiş olursunuz. Tarımsal sulamada araziler eski dönemlerdeki gibi bilinçsiz bir şekilde sulanmaktadır. Bilinçsiz sulamaya devam edersek, suyu tamamen araziye salı verirseniz hem orada çoraklaşma ya sebep verir hem de tamamen arazi ve toprağı da kaybedersiniz. O zaman bizim bu israftan kaçmamız lazım. Bilinçli sulama sistemleri ile sulama yaptığımızda hem israftan kaçarsınız hem de birim alanındaki verimi arttırmış olursunuz.” dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sarıklı, sakallı, başörtülü, çarşaflı, cübbeli vatandaşlarımıza ahlaksızca saldırılmakta, itibar suikastları düzenlenmektedir. Buna sessiz, tepkisiz kalmamız mümkün değildir." dedi.
Batman Belediyesi, "Aile kurumu, Anadolu’muzun mayası ve medeniyetimizin sarsılmaz harcıdır ancak sizin aileye yönelik çarpık bakış açınıza ve düşmanlığınıza şaşırmadık." açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Renaud-Basso’yu kabul etti.
Ordu, Bayburt, Sivas, Kayseri gibi şehirlerde eğitime yarın ara verildi.