Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz: Profesyonel destek sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Korkmaz, yardım alınmadan da sigaranın bırakılabileceğini ama profesyonel desteğin bunu kolaylaştırdığını belirtti.
Yaşadığımız yüzyılın en büyük salgını olarak tanımlanan sigara kullanımı, dünyada ve Türkiye'de en önemli sağlık sorunlarından biri olarak ön plana çıkıyor.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için Sigara Bırakma Polikliniği hizmet veriyor.
Sigara bırakma polikliniğinde görev yapan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Korkmaz, yardım alınmadan da sigaranın bırakılabileceğini ama profesyonel desteğin bunu kolaylaştırdığını belirtti.
"Hastalarımız polikliniğimize ilk başvurduğunda anamnezi ve hikayesi alınarak bağımlılık testi uyguluyoruz"
Sigarayı bırakmak isteyen hastalar için en uygun yöntemi belirlediklerini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Korkmaz, "Tütün ve tütün ürünlerini kullanan hastalarımız polikliniğimize ilk başvurduğunda anamnezi ve hikayesi alınarak bağımlılık testi uyguluyoruz. Bağımlılık skoru belirlenen hastalarımızın fizik muayenesinden sonra ortaya çıkan verileri tütün bağımlılığı tedavisi izlem merkezine kaydediyoruz. Gerekli görüldüğü taktirde hastanın tetkiklerini istiyoruz. Hastanın yaşı, cinsiyeti ve sahip olduğu hastalıklar ile kullandığı ilaçları bir bütün olarak değerlendirerek bu değerlendirmeler ışığınla hasta ile birlikte istişareler sonucu en uygun tütün ve tütün ürünleri bırakma yöntemini belirliyoruz." dedi.
"Sigara bırakma yöntemleri arasında psikososyal destek tedavisi ve farmakolojik tedavi yer alıyor"
Dr. Öğr. Üyesi Korkmaz, Mevcut olan bırakma yöntemleri arasında psikososyal destek tedavisi ve farmakolojik tedavi yer alıyor. Hasta ile belirlenen tedavi yöntemi ile birlikte sigara veya tütün ürünleri bırakma gününü de belirliyoruz. Hastalarımızı sigara bıraktırma günü ve sonrasında sık sık kontrole çağrılarak sigara bıraktırma sürecini yakından izliyoruz ve bu süreçte hastanın yaşayacağı olumsuz durumlara çözüm yolları aramış oluyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman İl Müftülüğü tarafından Mehmet Emin Terece Camii'nde sabah namazı programı düzenlendi. Programa vatandaşların yanı sıra üniversite öğrencileri de katıldı.
2026 yılında geçerli olacak asgari ücretin tespiti için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci kez bir araya geleceği tarih netleşti.
Adana’da, daha önce bir kazaya karıştığı için yolda duran kamyona arkadan çarpan otomobilin sürücüsü Emin Momyak (29) hayatını kaybederken, kazada 2 kişi de yaralandı.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan 11. Yargı Paketi ile birlikte bankacılık ve elektronik ödeme sistemlerinde önemli değişiklikler hayata geçirilmeye hazırlanıyor.