Gaziantep’te biyopreparat üretim tesisi kurulacak

Gaziantep’te Antep fıstığı ve zeytin ağaçları başta olmak üzere birçok bitkide oluşan viral hastalıkların zararlarının azaltılması amacıyla biyopreparat üretim tesisi kurulacak.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), çevre dostu organik zirai mücadele ilacı üretimi için Biyopreparat üretim tesisi kuruyor. Tesiste üretilecek olan bakteriyel preparatlarla, Antep fıstığı ve zeytin ağaçları başta olmak üzere birçok bitkide oluşan viral hastalıkların zararlarının azaltılması hedefleniyor.
Gaziantep Ticaret Borsası, Yeditepe Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı İşbirliğiyle (İKA) organik tarım üreticilerine yönelik "Organik Tarımda Biyolojik Mücadele Eğitimi" düzenlendi.
Eğitimde, katılımcılara Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Turan ile Dr. Nurgül Kıtır ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doç. Dr. İnanç Özgen, biyolojik mücadele ve kurulacak olan biyopreparat üretim tesisi hakkında bilgiler verdiler.
Eğitim programının amacı hakkında açıklamalarda bulunan Kıtır, organik ve iyi tarım uygulamalarına yönelik bakteriyel mücadele yöntemi ile Antep fıstığı, zeytin, buğday, nar, üzüm, biber, ceviz, badem, mercimek ve dut gibi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen bitkilerde bulunan viral hastalıkların zararlarının önlenmesinin amaçlandığını ifade etti.
Hedef grupların başında Antep fıstığının geldiğini ifade eden Kıtır, "Ülkemizde yaklaşık 225 bin hektar alanda Antep fıstığı üretimi yapılmakta ve yaklaşık 200 bin aile yani ortalama 800 bin kişi bu ürünün üretim ve sanayisiyle geçimini sağlamakta. Antep fıstığı ağaçlarında zararlılara karşı yılda en az 2 kez ilaçlama yapılmakta. Bunun ülkemize maliyeti yıllık ortalama 45 milyon TL’yi bulmaktadır. Bu nedenle halen Antalya ve Adana gibi tarımın ileri olduğu illerde birçok üründe başarıyla uygulanan ‘Biyolojik Mücadele’ uygulamalarını Antep fıstığı üreticilerine benimseterek kullanım alanının yaygınlaşmasını hedefliyoruz." dedi.
Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan ve Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Doç. Dr. İnanç Özgen ise biyo-preparatların kullanım biçimi ile Gaziantep’te böcekler ve viral hastalıklara karşı mücadele yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundular.
Biyopreparat üretim tesisi
Yeditepe Üniversitesinin desteğiyle oluşturulacak olan tesiste organik tarımla uğraşan üreticilerin hizmetine yönelik üretimler yapılacak. Gaziantep’te bir ilk olacak olan tesiste Organik tarım çiftçi ve üreticilerine bakteriyel preparatlar tanıtılarak kitle halinde bu preparatlara erişimleri sağlanacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Anma Programı’nda yaptığı konuşmada, “FETÖ ile mücadelemiz hız kesmeden, aynı kararlılıkla devam edecek. Burada toprağa düşen kahramanların kanını asla yerde bırakmayacağız. Devletine ihanet edenler, milletine kurşun sıkanlar, ruhunu 1 dolara satan alçaklar bunun bedelini mutlaka ödeyecekler.” dedi.
Batman Valiliği tarafından 15 Temmuz darbe girişiminin 9. yıl dönümünde Atatürk Parkı’nda düzenlenen anma programında; Kur'an tilaveti, sergi açılışı, ödül töreni ve mehteran gösterisi gerçekleştirildi. Vali Ekrem Canalp, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu tespit edilen yurt dışındaki üniversiteleri tanımama ve bu okullardan mezun olanlara denklik vermeme uygulaması kapsamında 41 üniversitenin kara listede bulunduğunu duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, işgalci rejimin Suriye'nin güneyine yönelik saldırıları kınayarak "bu saldırıların derhal sonlandırılması gerektiğini vurguluyoruz" dedi.