Malatya'da kayısı bahçelerinde şarka hastalığına karşı sürvey çalışması yapıldı

Malatya'da, tarımsal sağlık kontrolleri kapsamında, özellikle kayısı bahçelerine yönelik Şarka virüsü (Plum Pox Virus) tespitine yönelik sürvey çalışmaları bu yıl Darende ve Doğanşehir ilçelerinde yürütüldü.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalarda, örnekleme metoduna göre alınan yaprak numunelerinin, analiz edilmek üzere Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiği belirtildi. 2025 yılı içerisinde şu ana kadar toplam 154 adet yaprak numunesi analiz için iletildi.
İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kent genelinde yapılan sürvey çalışmalarında şu ana dek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı, bu çalışmaların hem kayısı üretiminin verimliliğini korumak hem de olası salgın risklerini önceden tespit etmek açısından önem taşıdığını vurgulandı.
Şarka hastalığı nedir ve neden önemlidir?
Şarka, taş çekirdekli meyve ağaçlarını etkileyen, özellikle kayısı ve erik gibi ürünlerde verim ve kalite kaybına yol açabilen viral bir hastalık olarak biliniyor. Yapraklarda mozaiklenme, meyvelerde şekil bozuklukları ve iç lekelenmeler gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalık, bulaştığı bölgede hızla yayılabilme riskine sahip.
Tarım yetkilileri, hastalığın hem ekonomik zararı hem de uzun vadeli üretim kayıpları oluşturması nedeniyle erken teşhis ve izolasyonun kritik olduğuna dikkat çekiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman'da tarım arazileri üzerine izinsiz yapılan hobi bahçeleri ve bungalovlar için alınan yıkım kararı, sahiplerini endişelendirdi. Bahçe sahipleri, "Tarımı da koruyalım ama evsiz kalmayalım." diyerek çözüm çağrısında bulundu.
İstanbul'da uyuşturucu imalatçılarına yönelik düzenlenen operasyonda yaklaşık 5 milyon hap üretmeye yetecek miktarda ham maddeyle birlikte 1 milyon 919 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda 9 şüpheli yakalandı, 5'i tutuklandı.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 2 kişi hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan bazı bakanlık ve kurumlara ilişkin atama ve görevden alma kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.