Şanlıurfa'da kurduğu tesis ile akrep üretimi ve ülkelere akrep zehri satışı yapan Metin Örenler, doğadan akrep toplanmasının ve toplayanlardan akrep satın alınmasının yanlış olduğunu belirterek akrep üretiminin yasal boyutuna dikkat çekti.
Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesine bağlı Akziyaret Kırsal Mahallesi'nde akrep üretimi yapan Metin Örenler, ülkelere akrep zehri ihracatı yapıyor.
Akrep üretimi hakkında İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Örenler, akrep zehri üretiminin yasal bir iş olduğuna vurgu yaptı. Doğadan akrep yakalanmasının, alınmasının ve satılmasının yasak olduğunu, cezaya tabi olduğunu aktaran Örenler, popülasyona zarar verilmemesi için akrebin doğadan yakalanmaması gerektiğini dile getirdi.
"Ürettiğimiz ham zehri yurt dışına gönderiyoruz"
Metin Örenler
2020 yılından bu yana resmi izin çerçevesinde akrep üretimi gerçekleştirip sağım ve zehir satışı yaptıklarını ifade eden Örenler, "Elektriksel uyarılarla belli uyarılar vererek o şekilde sağım yapıyoruz. Akrep yavrularıyla beraber 10 binin üzerinde akrep var diyebiliriz. Ham zehir üreticisiyiz. Bizim ürettiğimiz ham zehri öncelikle yurt dışına gönderiyoruz. Yurt içerisinde zaten pazar yok. Yurt dışında ilgili laboratuvarlar ilaç firmaları alıyor. Ayırıyorlar ve daha sonra ilaç firmalarına veya ilgili çalışan firmalara veriyorlar. Genelde yurt dışına satılıyor. Türkiye'de de yurt içinde bazı üniversiteler araştırma amaçlı alıyorlar. Fiyat bandı numune fiyatları gram başına 2-3 bin dolar, satış fiyatları da 7 bin ile 11 bin 500 dolar arası değişiyor. Ülkeden ülkeye göre değişiyor." dedi.
"Popülasyona zarar verilmemesi için akrebin doğadan yakalanmamasını istiyoruz"
Akrep üretiminin resmi yönetmenliğe bağlandığına dikkat çekerek akrep üretimi hakkında uyarılarda bulunan Örenler, "Kesinlikle doğadan akrep yakalanması, alınması ve satılması yasaktır. Sadece üretim izni için tesis izni alıyorsun. Bireyleri mevcut tesislerden hibe yoluyla temin ediyorsunuz. Akreplerin üretimini yapıyorsunuz. Çoğaltıyorsunuz sonra zehir satışına başlıyorsunuz. Bunu özellikle belirtmek istiyorum; doğadan akrep almak veya doğadan toplayanlardan akrep satın almak kesinlikle yasak. Popülasyona zarar verilmemesi için akrebin doğadan yakalanmamasını istiyoruz. Yakalanması popülasyona zarar verir. Burada amaç akrebi üretebilmek, akrebi çoğaltabilmek. Eğer doğadan toplayıp da zehrini almaya kalkarsan birkaç yıl sonra doğayı tahrip etmiş olursun. Dolayısıyla bu ticari amaçtan çıkmış olur ama biz burada üretimini yapabiliyoruz. Doğadan toplanmasına gerek yok." diye konuştu.
"Akrep sokmalarına anti-panzehir gibi önlemlerimiz var"
Tesislerinde çalışanların kendi alanında uzman kişiler olduğunu belirten Örenler, "Akrep sokmalarına karşı zaten anti-panzehir gibi benzer önlemlerimiz var. Urfa'da siyah akrep dediğimiz akrebi çalışıyoruz. Zaten bunun menşei de Şanlıurfa olarak değiştirildi. Androctonus Crassicauda Türkiye olarak ismi değiştirildi. Sadece Urfa, Mardin ve Şırnak'ta yaşayan bir akrep cinsidir. Biz bunun zehrini satıyoruz. Diğer akreplerle ilgili şu an bir çalışma yok." ifadelerini kullandı.
"Yasal izinler olmadan zehir satışı yapılmıyor"
Akrep üretiminin yasal boyutuna dikkat çeken Örenler, "Tamamen resmi izinlerinin alınması gereken bir iştir. Böyle hemen akrep alayım da bir odanın içerisinde besleyelim, zehrini satayım falan böyle bir şey yok. Kesinlikle bunların yasal izinlerinin alınması lazım. Zaten yasal izinler olmadan zehir satışı da yapamazsınız. Zehir sattığınız firmalar sizden bu yasal statüyü soruyor. Akrep tesisleri ciddi bir yatırım gerektirir. Göründüğü gibi böyle hemen akrep toplayarak bu iş yapılmaz. Akrep tesisi kurduğun zaman en az 3 yılını alır. Akrepleri çoğaltmak piyasaya hazırlamak en az 3 yılını alır." şeklinde konuştu.
Örenler, son olarak akrep üretiminin yasal izni ile ilgili şunları aktardı:
"Yasal izinlere daha önce doğa koruma müdürlükleri bakıyordu fakat şimdi tarım il müdürlüklerine verildi. Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne bağlı ilgili birimler var. Artık izinleri orası takip ediyor. Onun dışında da Sağlık Bakanlığı, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, belediyelerin açma ve çalışma ruhsatı gibi izinler var ama genel olarak izinler tarım il müdürlüklerinin bünyesinedir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde drift yapan sürücüye 32 bin 233 lira ceza kesildi.
Şırnak Valiliği, kentte yapılacak her türlü etkinliğin 10 gün boyunca yasaklandığını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 hac kuralarında ismi çıkanların kesin kayıtlarını 15 Kasım'a kadar yapabileceğini duyurdu.
Ankara'nın Çubuk ilçesinde işçileri taşıyan iki minibüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada, 21 kişi yaralandı.