Vahşi sulama nedir?

Suyun kontrolsüz ve ölçülmeden toprakla buluşturulması olarak bilinen vahşi sulama, hem toprağa hem ürüne hem de su kaynağına zarar veriyor.
Sulama, suyun toprağa veriliş şeklini ifade ediyor. Arazinin yapısı ve suyun basıncı, suyun toprakla buluşmasında önemli bir etkiye sahiptir.
Bilinçlendirilmiş çiftçiler, ürünün verimini artırmak amacıyla yapacağı sulamaya dikkat eder. Sulama, ürün verimini doğrudan etkiliyor.
Sulama çeşitleri halk tarafından fazla bilinmezse de çiftçilerin merak ettiği bir konudur. Vahşi sulamada su, kontrolsüz ve ölçülmeden toprağa veriliyor. Aşırı su kullanımı öne çıkıyor. Bu durum hem toprağa hem ürüne hem de su kaynaklarına zarar veriyor.
Sulama yöntemleri genel olarak yüzey sulama yöntemleri, basınçlı sulama yöntemleri, yüzey altı sulama yöntemleri diye üçe ayrılır.
Yüzey sulama, dışarıdan herhangi bir güç ve basınca ihtiyaç duymadan arazinin özelliklerinden yararlanılarak suyun yerçekimi ile hareket etmesiyle yapılır.
Bunlar en yaygın biçimde kullanılan sulama yöntemleri olan salma sulama yöntemi, karık sulama yöntemi, tava sulama yöntemi, uzun tava sulama yöntemini oluşturmaktadırlar.
Basınçlı sulama yöntemlerinde ise, bir güç kaynağı veya arazinin eğim özelliklerinden yararlanarak elde edilen enerji ve basınç ile su toprağa farklı sistemler ile ulaşır. Bu sistemler damla, yağmurlama, mini spring, sızdırma sulamadır.
Yüzey altı sulama yönteminde ise su, toprağa entegre edilen borular ve çekim kuvvetinin etkisi ile bitkinin kök bölgesine verilir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman merkez Pazaryeri Mahallesi’nde kına malzemeleri satılan bir iş yerinde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında iş yeri tamamen yanarken, 3 katlı binadaki iki daire kullanılamaz hale geldi. Olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.
Antalya'da Manavgat Belediyesine yönelik rüşvet, irtikap ve zimmet operasyonunda gözaltına alınan 34 kişiden adliyeye sevk edilen 6 kişi tutuklandı.
Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık hizmetlerinin daha etkin sunulabilmesi amacıyla, kapsamlı bir durum değerlendirme toplantısı düzenlendi.