Şanlıurfa Oduncular Pazarı esnafı, doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasından dolayı olumsuz etkilendiklerini belirtti.
Kışa sayılı günler kala doğal gazın olmadığı semtlerde vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için odun arayışına girdi. Esnaf, doğalgaz kullanımının arttığı Şanlıurfa'da, satışlarının azaldığını ifade etti.
Şanlıurfa'nın sıcak bir bölge olması ve vatandaşların soğuğa alışık olmamasından dolayı odun aldığını söyleyen esnaf, doğal gaza karşı iş yapmaya çalışıyor.
İLKHA'ya konuşan oduncu esnafı, geçen sene odun satışlarının daha iyi olduğunu söyledi.
"Bu sezon başka sezonlara benzemiyor"
Mehmet Sait Takılan
Doğal gazın yaygınlaşmasından dolayı işlerinin azaldığını vurgulayan Mehmet Sait Takılan, "Bu sezon başka sezonlara benzemiyor. Doğal gazın yaygınlaşması, hayat pahalılığından dolayı geçmiş sezonlara hiç benzemiyor. Durumlar iyi değil. Geçen sezon çok iyiydi. Bu sene yüzde 70 oranında satışlarımızda düşüş var. Odunun fiyatı 4 bin TL'dir. Kömürün fiyatı 7 bin 200 TL civarındadır. Genellikle meşe odunu tercih ediliyor. Meşe odununun kalorisi yüksek, daha uzun süre yanıyor ve ısısı daha çoktur." dedi.
Doğal gazın bir kısmı bedava olacak diye duyurulmasının insanları doğal gaza yönlendirdiğini ifade eden Takılan, "Kışın arifesinde, sonbaharın bitimindeyiz. Sobalar yanıyor ama kimse gelip odun almıyor. Devletin bu sene doğal gazın bir kısmını bedava olacak diye duyurması insanları doğal gaza yönlendirdi. Tüm mahallere hemen hemen doğal gaz gitmiş. Doğal gaz da alamayan veya bağlamayan da gelip odun alıyor." diye konuştu.
"Doğal gaz oduncuların işlerini durdurdu"
Ali Karabacak
Odun satışlarının geçen sene daha iyi olduğunu belirten Ali Karabacak, "Kış geldi, bütün Şanlıurfa'ya doğal gaz geldi. İşlerimiz yüzde 50 düştü. Esnaf perişan durumda, iş olmuyor. Milletin alım gücü yok. Geçen sene daha iyiydi, bu sene iyi değil. Bu sene odun alımı yok. Meşe odunu 4 bin TL, kayısı 3 bin 500 TL, söğüt odunu 3 bin TL. Odunlar Şırnak'tan geliyor. Daha önce odunlar batıdan geliyordu diye nakliye farkı yüksekti. Şu anda Şırnak'tan geliyor diye maliyeti düşük. Gelen odunları döküp hızara vuruyoruz. Yakacak haline getirip halka satıyoruz. Bu sene oduna rağbet yok. Tek tük kenar mahalleler, doğal gaza gücü yetmeyen gelip odun alıyor. Doğal gaz oduncuların işlerini durdurdu. Eskiden 2 bin ton odun satıyordum ama bu sene daha 500 ton satamadım. Odunculara bir destek ödemesi yapılsa iyidir." şeklinde konuştu.
"Fiyatlar birbirini tutmuyor"
Ahmet Öge
Doğal gazın gelmesinin insanlar için daha iyi olduğunu söyleyen Ahmet Öge, "Halk odun ihtiyacını görmeye başlamış. 1 aya kadar da sürecek. Genellikle meşe ve kayısı tercih ediliyor. Doğal gazın gelmesiyle işler yüzde 50 düştü. Doğal gaz bizi yüzde 60-70 etkiledi. Sadece Urfa'nın yüzde 30'u doğal gaz çekmemiş. Doğal gazın gelmesi bir yandan iyidir, milletimiz için güzel bir şey. Satışlar güzel. Fiyatlar birbirini tutmuyor. Akaryakıt ve kira zamlarından dolayı günlük fiyat değişiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Üsküdar Üniversitesi tarafından “Yaşlılık ve Yalnızlık” ana temasıyla düzenlenen “6. Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu”nda “Türkiye’de Yaşlıların Yalnızlığı: Araştırma Sonuçları” da açıklandı.
Rahmet, merhamet ve yardımlaşma iklimi olan üç aylar münasebetiyle Umut Kervanı Diyarbakır, mağdur ve ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı için yoğun hazırlıklarını tamamladı.
Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen “I. Tasarruf ve İsraf Sempozyumu” nda, israfın önlenmesi ve tasarruf bilincinin artırılması her yönüyle ele alındı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, lükse düşkünlüğün israfın en önemli sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti.
HÜDA PAR Sözcüsü Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Diyarbakır'da öldürüldükten 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Narin Güran'ın ikinci duruşmasına katıldı.