Kış aylarında sıcak bölgelerde hayatlarını sürdüren göçerler, ilkbahar ve yaz mevsiminde sıcakların başlamasıyla birlikte daha serin bölgelere doğru göç etmeye başladı.
Sıcak havaların başladığı bu günlerde binlerce hayvanlarını yaylalara götürmek için yolculuğa başlayan göçerler, uzun süren yolculuktan sonra yerlerine varabiliyor.
Siirt Botan Kanyonu'nun dağ patikalarını kullanarak zorlu bir yolculuğa başlayan göçerler Muş ve Bitlis bölgenin yüksek kesimlerine, yaylalarına göç etmek için yola koyuldu.
Göçerler, hayvanlarını yaylalara götürebilmek için yaklaşık 35 gün yol yürüyecek. Göçerler, Mardin'in Nusaybin ilçesinden Siirt'in Botan kanyonuna kadar 250 kilometreyi bulan yolculuklarında, zaman zaman hayvanlarıyla uygun yerlerde konaklıyor. Göçerler, zorlu yolculuklarında eşekler ile eşyalarını taşırken, kendilerini ve hayvanlarını saldırgan hayvanlardan korumak için köpekleri de eşlik ediyor.
Yayla yolculuklarının Mardin'den başladığını ve Bitlis'te de son bulacağını ifade eden Koyun çobanı İsa Temel, yolculuklarının yaklaşık 35 gün sürdüğünü kaydetti.
"Yayla yolculuğu çok zor ve meşakkatli geçiyor"
İsa Temel
Yayla yolculuğunun çok zorlu geçtiğini ve hayvanlarının bu yolculuk süresince de telef olduğunu ifade eden Temel, bu zorlu süreci şu şekilde anlattı:
"Biz ve hayvanlarımız yayla yolculuğunda çok zorluk çekiyoruz. Koyunlarımız sakatlanabiliyor, ayakları kırılıyor. Ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz. Tam 20 gündür yollardayız ve daha 15 gün sürecek. Kuraklık nedeniyle yaylaya yaya gitmemiz gerekiyor. Yolculuğumuz şafak vaktinde başlayıp bazen saat 10-11'e kadar sürebiliyor, bir çay molası versek veriyoruz, yoksa devam ediyoruz. Yaylalarda kuraklık olmadığı sürece 5 ay kalıyoruz. Bu yıl kar iyi yağdı, üstüne yağmur da gelirse çok güzel olur."
"Bize ot, buğday veya arpa alın demiyoruz sadece yol güzergâhımız belli olsun yeter"
Yaylada kaldıkları süre içerisinde hem hayvanları otlatıp hem de peynir yapacaklarını ifade eden Temel, "Bizim yetkililerden istediğimiz çok şey var ama yerine getiren kimseyi bulamıyoruz. Biz yol güzergâhlarının ve konaklayacak yerlerimizin belirlenmesini istiyoruz. Biz kimseye bize ot veya buğday arpa alın demiyoruz. Sadece yol güzergâhımız belli olsun. Köylülerle ve devletle bir sıkıntı yaşamak zorunda kalmayalım." şeklinde taleplerini dile getirdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bakan Tekin, "2023-2024 eğitim öğretim yılında, öğrenci taşıma uygulaması ile toplam 1 milyon 146 bin 213 öğrenciye taşıma ve 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye de ücretsiz öğle yemeği verilmiştir." dedi.
Sosyal Güvelik Kurumu (SGK), Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin prim borçları hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "Kurum olarak amacımız; birikmiş ve sürdürülemez bir seviyeye ulaşan prim borçlarının tahsil edilmesidir." ifadelerine yer verdi.
Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Duisburg şehrindeki bir ilkokulda saldırıya uğrayan çocuğun durumuyla ilgili açıklama yaptı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Türkiye'nin doğurganlık oranı 1970'lerde 5,1 iken bugün 1,5'e kadar düşmüş durumdadır. Bu hem toplumun geleceğini hem de aile yapısını tehdit etmektedir." dedi