Haram olduğunu bile bile Milli Piyango bileti satarak geçimlerini sağladıklarını belirten bilet satıcıları, bu işi mecburiyetten yaptıklarını söylese de İslam alimleri "İş yok" bahanesiyle harama bulaşmanın meşru bir yol olmadığını dile getiriyor.
2020 yılına sayılı günler kala köşe bucak bilet satan piyangocular, bugüne kadar kimsenin biletten hayır görmediğini bu işi de çaresizliklerinden dolayı yaptıklarını ifade etseler de İslam alimleri bilet satışının caiz olmadığını belirtiyor.
Adıyaman şehir merkezinde Milli Piyango bileti satarak geçimlerini sağlamaya çalışan bilet satıcıları, yaptıkları işin haram olduğunu bildiklerini ancak yapacak başka iş bulamadıklarından bilet satmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.
Asgari ücretli bir iş buldukları takdirde bilet satmayacaklarını dile getiren Milli Piyango satıcıları, bilet alıp da fayda gören kimsenin olmadığını belirtmeden geçemiyor.
10 yıldır bilet sattığını söyleyen Abuzer çalış, "Sattığım biletlere bazen 5 bin ile 10 bin lira arası para çıkabiliyor. Bu paralar bir günde bitiyor. Elime sigortalı bir iş geçse kesinlikle bu işi yapmam. Biletin haram olduğunu bile bile yapıyorum. Ama başka çarem yok. Çare bulsam bugün bırakırım. İşsizlik sıkıntısı var. Haramdır ama eve ekmek götürmem gerekiyor." dedi.
2007 yılından bu yana bilet sattığını dile getiren Hasan Çetin, "Milli Piyango bileti haram olduğundan kazanan da bir hayır görmüyor. Yapacak başka bir işim yok. Sigortalı, asgari ücretli bir iş bulsam bu işi yapmazdım. Ama yapacak iş bulamıyorum, bu işi de mecburen yapıyorum." ifadelerini kullandı.
36 yıldır bilet sattığını dile getiren Nurettin Yörük, "Biletin dinen haram olduğu biliyorum. Bilet satmak istemezdim ancak yapacak başka bir işim yoktur. Yapacak başka bir işim olsaydı bilet satmaktan vazgeçerdim. 60 yaşındayım soğuktan titriyorum ama ekmeğim için bu işi yapmak zorundayım." şeklinde konuştu.
24 yıldır bilet sattığını ifade eden Mehmet Ali Akın ise "Ben bu işin ticaretini yapıyorum. Haram mı helal mi bilmiyorum. Fakat başka bir iş bulsam bu işi yapmaz ve bilet satmazdım." dedi.
Mikrofon uzatılan bilet satıcıları bu işin haramlığının farkında olduklarını, iş imkânı sağlandığı takdirde bu işi yapmayacaklarını, sonuçta evlerine ekmek götürmek zorunda olduklarını beyan etseler de "İslami açıdan bu durumun hükmü nedir? İslam'ın konuya bakışı nasıldır?" sorularının cevaplarını İslam alimlerine sorduk. İşte cevapları…
"Haram işten kazanılan para büyük bir günahtır"
Milli Piyango, şans oyunları, benzer kumar çeşitleri, içki satışları gibi işlerde çalışılarak kazanılan paranın haram ve büyük bir günah olduğunu belirten âlimler, "iş yok" bahanesiyle harama bulaşmanın hiçbir meşru yolunun olmadığını söylediler.
Yılbaşı münasebetiyle gündeme gelen Milli Piyango ve şans oyunlarının satışı ile ilgili konuşan âlimler; "İş yok, iş bulamıyoruz, mecburiyetten bu işte çalışıyoruz." diyenlerin kendilerini kandırdıklarını vurgulayarak haram işe bulaşmama konusunda uyarılarda bulundu.
Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Batman Şube Başkan Yardımcısı Molla Salih Gültekin, haram işlerde kazanılan paranın insana hayır getirmediği gibi yuvaların dağılmasına da yol açtığını söyledi.
Gültekin, Milli Piyango, şans oyunları, içki satışları gibi haram yollarla para kazanmak isteyen vatandaşlara çağrıda bulunarak bu işleri bırakmalarını istedi.
Her türlü şans oyunlarının kumar cinsine girdiğini vurgulayan Gültekin, "Milli Piyango bileti, toto, loto gibi şans oyunları kumar cinsine girer. Rabbimiz, 'Fal okları, kumar, dikili taşlar şeytan işi birer pisliktir.' buyurmaktadır. Bu Ayet-i Kerime'den de anlıyoruz ki toto, loto, biletler, ganyan gibi şans oyunları, içki ve kişinin aklını başından alan her türlü şey haram kategorisine girmektedir. Rabbimiz, 'İçki satan, alışverişini yapan, o işin imalatında çalışan aynı içen gibidir' buyurmaktadır. Sarhoş ediciler de şeytan işi pis işler olduğu için o da kumar kategorisine giriyor." dedi.
"Allah birçok rızık kapısı açmıştır"
Kumarın insan hayatını darmadağın ettiğine işaret eden Gültekin, "Kumarın nice evler yıktığını, nice anneleri dul bıraktığını, nice çocukları yetim bıraktığını, insanları iflasa götürdüğünü görüyoruz. Bunlar sosyal hayatı altüst ettiği için Allah tarafından haram kılınmış. Allah, insana rızkını kazanması için birçok alanda rızık kapısı açmıştır. Helalinden çalışma alanları açmıştır. Üstad Beziüzzaman, 'Helal dairesi bize yeterdir, niye haramla iştigal edelim.' benzeri güzel sözler sarf etmiştir. Birçok hadis-i şerifte Peygamberimiz, 'İnsan için en bereketli rızık, alın teriyle helal yoldan kazandığı rızıktır. Hatta rızkının peşinden koştuğu zaman döktüğü terler, nafile ibadet mesabesinde kabul ediliyor.' buyurmaktadır." diye konuştu.
"Bunlar kendilerini kandırıyorlar"
"İş yok bahanesiyle haram işten para kazanan insanlar kendilerini kandırıyorlar." diyen Gültekin, konuşmasına şöyle devam etti:
"Haramla iştigal etmek haramdır. Namaz kılan insanların Allah'ın haram kıldığı, bilet ve bilet gibi işlerde, içki imalatı ve satışı işlerinde çalışması vebaldir, Allah bunu yasaklamıştır. İnsan ölme derecesine geldiği zaman, ölmemek için böyle bir iş yapabilir. Fakat öyle bir durum söz konusu değildir. Fıkıh âlimlerimiz, 'Bir insan açlıktan ölüm durumuna düştüğü zaman domuz eti de yiyebilir, haram olan bir şeyi de yiyebilir' diyor. Ama ne kadar? Ölmeyecek kadar. Fakat bu insanlar bu duruma gelmemişler. Gelmedikleri için kesinlikle İslam buna cevaz vermez. Bunlar kendilerini kandırıyorlar. Başka iş alanlarında çalışabilirler, rızıklarının peşinden koşabilirler. Küçük çocuklar dahi peçete satıyor, boyacılık yapıyorlar. Bu sadece kendini kandırmaktır."
"Helal bir lira haram olan trilyonlara bedeldir"
Bile bile haramla iştigal etmenin günahının büyük olduğunun altını çizen Gültekin, "Bile bile bir günahı yapmak, yapılan günahı kat be kat artırır. Bu insanlar başka alanlarda çalışıp rızıklarını kazansınlar. Milli piyangodan örnek verdik ama şans oyunlarının hepsi de öyledir. Allah helal yollar vermiş, eğer biz helali bırakıp haram yolla iştigal edersek Allah bunu bizden kabul etmez. Helal bir lira haram olan trilyonlara bedeldir. Haram, insanın kazancını yok ediyor hem dünyada insanı perişan ediyor hem de ahiretini elinden alıyor. Büyük ikramiyeler kazanan insanların hiçbiri bugüne kadar mesut olamamış." ifadelerini kullandı.
"Harama vesile olmayın"
Satışı ve imalatı haram olan işlerde çalışan insanlara çağrıda bulunan Gültekin, "Bu işleri bıraksınlar. Harama vesile olmasınlar. İnsanların evini yıkmasınlar. Rabbimizin helal rızık hazineleri doludur. Herkes gibi helal yoldan çalışsınlar, kazansınlar ve insanları harama teşvik etmesinler. Harama aracı olmasınlar. Onların satışlarıyla insanlar ne kadar haram işlerse bu insanlar da onların ortaklarıdırlar. Çünkü insanları harama teşvik ediyorlar. Bu işleri yapanlara sesleniyorum; iki kuruşluk dünya menfaati için ebedi dünyanızı tarumar etmeyin." açıklamasında bulundu. (Cemil Özdaş/Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül, okul yönetiminin hakkı olmayan bir şeyi talep etmekle suç işlediğini, ayrıca öğrenciyi rencide edip velisini ise psikolojik baskı altına aldığını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Söz konusu nüfus sayımında etnik kökene dair veri toplanmamış olsa da yoğun nüfus hareketliliği Iraklı Türkmen ve Arap kesimleri haklı olarak endişeye sevk etmiştir." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her ne kadar günümüzde enerji arzında bir kriz yaşanmıyorsa da, enerji arz güvenliğinin temini noktasında her zaman hazırlıklı olmak önemlidir." dedi.
İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık (Tunceli) Belediye Başkanlarının PKK ile bağlantılı suçlardan ceza almaları ve soruşturmaları devam etmesi nedeniyle bu belediyelere ilgili vali ve kaymakamların kayyum olarak atandığını duyurdu.