Cuma günü sefere çıkan kimse cuma namazından muaf tutulur mu?

Fetva Kurulu "Kişiyi cuma namazından muaf tutan mazeretlerden biri de yolculuktur. Bu yolculuğun 90 kilometre olması şart değildir" diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Cuma günü sefere çıkan kimse cuma namazından muaf tutulur mu?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Kişiyi cuma namazından muaf tutan mazeretlerden biri de yolculuktur. Bu yolculuğun 90 kilometre olması şart değildir; ikamet yerinden ayrılıp ezan sesini işitmeyecek kadar uzaklaşan kimse kasr müddeti kadar cuma namazından muaf tutulur. Şafiî mezhebine göre bu ruhsattan istifade edebilmek için cuma günü imsak vaktinden önce seferde olmak gerekir. İmsaktan sonra sefere çıkan kimse muhakkak yolda cuma namazını kılmalıdır. Genel hüküm böyle olmakla birlikte, yola çıkacağı arkadaşlardan geri kaldığında ulaşım vb. sebeplerden ötürü zarar gören kimse bu vakitten sonra yolculuğa çıkabilir (Bâişen, Büşra'l-Kerîm, s.383). Hanefî mezhebine göre zeval vaktinden önce sefere çıkanlar cuma namazından muaf olurlar. Bu durumda sadece öğle namazı kılarlar." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin’de Kur’an kurslarında hafızlık eğitimlerini tamamlayan 128 öğrenci için il müftülüğü tarafından düzenlenen icazet merasimi, protokol üyeleri ve ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu " Erdemli bir toplumun inşası" olarak belirlendi.
Siyer Yarışmasında Türkiye birincilerinden olan Rıdvan Esen kazandığı altını Filisitin'e bağışladı. 9 yaşındaki bir kız çocuğu ise topladığı harçlıklarını Filistin halkı için bağışladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde "Ümmet olmak, birlik olmaktır" bilinci işlendi.