Cuma günü sefere çıkan kimse cuma namazından muaf tutulur mu?

Fetva Kurulu "Kişiyi cuma namazından muaf tutan mazeretlerden biri de yolculuktur. Bu yolculuğun 90 kilometre olması şart değildir" diye belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Cuma günü sefere çıkan kimse cuma namazından muaf tutulur mu?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Kişiyi cuma namazından muaf tutan mazeretlerden biri de yolculuktur. Bu yolculuğun 90 kilometre olması şart değildir; ikamet yerinden ayrılıp ezan sesini işitmeyecek kadar uzaklaşan kimse kasr müddeti kadar cuma namazından muaf tutulur. Şafiî mezhebine göre bu ruhsattan istifade edebilmek için cuma günü imsak vaktinden önce seferde olmak gerekir. İmsaktan sonra sefere çıkan kimse muhakkak yolda cuma namazını kılmalıdır. Genel hüküm böyle olmakla birlikte, yola çıkacağı arkadaşlardan geri kaldığında ulaşım vb. sebeplerden ötürü zarar gören kimse bu vakitten sonra yolculuğa çıkabilir (Bâişen, Büşra'l-Kerîm, s.383). Hanefî mezhebine göre zeval vaktinden önce sefere çıkanlar cuma namazından muaf olurlar. Bu durumda sadece öğle namazı kılarlar." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mersin'in Anamur ilçesinde, Kur'an-ı Kerim ile tanışan 4-6 yaş grubu öğrenciler için anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.
Dünya Kur’an-ı Kerim okuma yarışmalarında birincilikler elde eden hafızlar, Diyarbakır Ulu Camii’nde düzenlenen “Kur’an Ziyafeti” programında gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda, Batman İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Kur’an Ziyafeti" programında, dünya birincisi hafızlar okudukları Kur’an tilavetleriyle gönülleri mest etti.
Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki hutbede, nefsi ve nesli ifsat eden büyük günahlardan biri olan zinanın toplumsal tahribatına vurgu yaptı.