Görme engellilerin hafızlık azmi imrendiriyor
![Görme engellilerin hafızlık azmi imrendiriyor Görme engellilerin hafızlık azmi imrendiriyor](/img/NewsGallery/2025/2/14/442495/FeaturedImage/c89f4466-cf74-4e65-998a-8e981bd35284.webp)
Malatya'da görme engelliler için açılan Türkiye'nin ilk hafızlık sınıfında, Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğrenerek hafızlık yapan öğrencilerin azmi takdir topluyor.
Malatya'nın merkez Yeşilyurt İlçe Müftülüğü tarafından, görme engelli bireylerin hafızlık yapabilmeleri amacıyla Türkiye'nin ilk özel hafızlık sınıfı açıldı. Cebrail Kurel Erkek Hafızlık Kur'an Kursu'nda görme engelli öğrencilere yönelik Braille alfabesi kullanılarak verilen eğitimde, öğrenciler hem Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor hem de hafızlık çalışmalarına devam ediyor. Burada Kur'an-ı Kerim ve hafızlık eğitiminin yanı sıra dini bilgilerini pekiştiren öğrenciler, azim ve maneviyatın güçlü birer örneği oluyorlar.
Yeşilyurt İlçe Müftüsü Hüseyin Bayrak ve kurs öğreticisi Mehmet Nuri Duran, kursun amacı, kursta verilen eğitim ve hedefleri; öğrenciler ise duygu ve düşüncelerini İLKHA'ya anlattı.
"Hafız olmak küçüklüğümden beri hayalimdi"
Doğuştan görme engelli olan öğrencilerden Yusuf Çelik, "Malatya İnönü Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı 1'inci sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda Anadolu Üniversitesi'nde 2 yıllık ön lisans ilahiyat eğitimi alıyorum. Kur'an-ı Kerim'e Mehmet Nuri hocamla başladım. Hafızlığı seçmemin sebebi, küçüklüğümden beri hayalimdi. Yüce Rabbimizin kitabı olan Kur'an-ı Kerim'i ezberlemek, uzun soluklu öğrenim gördüğüm süreçlerden birisidir. Burada hem parmaklarımızla Kur'an-ı Kerim'i öğreniyoruz hem de ezberliyoruz. Gerçekten bizim için paha biçilmez, manevi anlamda çok ama çok değerli bir kurs. Başta Yeşilyurt Müftümüz Hüseyin Bayrak ve kurs hocamız Mehmet Nuri Duran olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yusuf Çelik
"Göremeyişimi hiçbir zaman engel olarak görmedim"
Çelik, görme engelini hiçbir zaman bir engel olarak görmediğini belirterek, "Dünya gözü maalesef insanı dünyevi zevklere itiyor. Ama doğuştan âmâ olmakla beraber bunun farkındalığını çok iyi anladım. Gerçekten iş tamamen kalpte bitiyor, maneviyatta bitiyor. Bu işin bizim maneviyatımızda olması lazım." dedi.
"Hafızlığa başlamak güzel bir duygu, herkese tavsiye ediyorum"
Lise mezunu Ahmet Ferit Çok, hafızlık sürecine başlama hikayesini şöyle anlattı: "Önceleri Kur'an-ı Kerim'i dinleyerek çok ezberim vardı. Sonra Mehmet Nuri Hoca ile tanıştıktan sonra hafızlığa başlama sürecim başladı, şu anda devam ediyoruz. Hafızlığa başlamak güzel bir duygu, herkese tavsiye ediyorum. Biraz sabır ve gayret gösterildiği takdirde başarı gelecektir. Hem il müftümüze hem Yeşilyurt ilçe müftümüze hem de Mehmet Nuri Hoca'mıza teşekkür ediyorum."
Ahmet Ferit Çok
"Şu an Kur'an-ı Kerim'i normal gören biri gibi okuyorum"
2016 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye yerleştiğini söyleyen Suriyeli Yasin Maran, Braille alfabesiyle tanışma sürecini ve hafızlığa başlama sürecini anlattı. Maran, "İlk Kur'an kursuna başladığımda Braille alfabesini sıfırdan öğrendim. Şimdi de hafızlık hazırlığı yapıyorum. İlk başta kesinlikle bir zorluk göreceğiz çünkü yeni bir şey öğreniyoruz ama şu anki halimde çok rahat bir şekilde okuyabiliyorum. Normal gören biri gibi Kur’an okuyorum ama benim farkım elle okumaktır."
Yasin Maran
"Gözümü kaybettikten sonra gönül gözüm açıldı"
Behçet hastalığı nedeniyle 20 yaşında görme yetisini kaybettiğini belirten Sefa Daşdan, "Şu anda 48 yaşındayım ve hafızlık kursunda Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim eğitimi alıyorum. Sabah saat 09.00'da geliyoruz, kursumuz saat 12.00'ye kadar devam ediyor. Bu öyle güzel bir duygu ki sözle anlatılmaz ancak yaşamak lazım. Eve gittiğimde de çalışmaya devam ediyorum. İlk başta benim için çok zor oldu ama çok şükür bu seviyeye geldim. Dünya gözüyle gördüğümde ha bugün ha yarın Kur'an-ı Kerim'e başlayacağım diyordum ama nasip olmadı. Gözümü kaybettikten sonra gönül gözüm açıldı ve Kur'an-ı Kerim okumaya başladım" dedi.
Sefa Daşdan
"Hafızlık usul ve esaslarına göre eğitimimiz devam ediyor"
Yeşilyurt İlçe Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı ve Müftülük Engelli Koordinatörü Mehmet Nuri Duran, "Cebrail Kurel Kur'an Kursu'nda görme engelli bireylere yönelik kabartma alfabesiyle Kur'an-ı Kerim eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimiz burada kabartma yazıya parmaklarıyla dokunarak Kur'an-ı Kerim'i öğreniyorlar. Hafızlık eğitimine başladıktan sonra hafızlıklarını tamamlayacaklar. Şu an kursumuzda 4 tane öğrencimiz var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın hafızlara yönelik hazırlamış olduğu hafızlık usul ve esaslarına göre eğitimimiz devam ediyor." şeklinde konuştu.
"Sadece görme engelli öğrencilerimize yönelik açtığımız sınıf Türkiye'de bir ilktir"
Yeşilyurt İlçe Müftüsü Dr. Hüseyin Bayrak ise kursun önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: "Camilerde daha ağırlıklı ibadet hizmetleri sunulurken Kur'an kurslarımızda eğitim hizmetleri sunulmaktadır. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi beşikten mezara kadar ilim talep etmek gerekir. Bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın politikası gereği toplumun tüm kesimlerine bu anlamda dokunmak istiyoruz, ulaşmak istiyoruz. Şu anda görme ve işitme engelli kurslarımız ayrı ayrı sınıflarda bu hizmeti veriyoruz. Tabii normal vatandaşlarımıza kursumuzda hafızlık eğitimi hizmetimiz olduğu gibi işte görme engelli kardeşlerimize de bu hizmeti sunmak için bu sınıfı açtık. Başka illerde de engelli vatandaşlarımıza yönelik hafızlık eğitimi veriliyor ama orada sınıflar karma. Bizler ise sadece görme engelli öğrencilerimize yönelik bu sınıf açtık ve bu Türkiye'de bir ilktir."
"Gönül dünyamızdaki engelleri kaldırırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur"
Dr. Bayrak, konuşmasına şöyle devam etti: "Şu anda burada 4 tane öğrencimiz var. Buradaki öğrencilerimiz hem dinleyerek hem dokunarak Braille alfabesi üzerinden bu hafızlıklarını yapıyorlar ve bu dokunarak olduğu için çok daha kalıcı oluyor. Çocukları görme engelli olan ebeveynlere çağrımız şudur: Görme engelli olmak engel değildir. Asıl içimizdeki engeli kaldırabilmektir. Gönül dünyamızdaki o engelleri kaldırırsak başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Bu anlamda görme engelli evlatlarımız varsa mutlaka bizimle iletişime geçsinler, biz bu hizmeti onlara sunmak istiyoruz."
Son olarak Bayrak, Cebrail Kurel Hafızlık Kur'an Kursu'nun banileri Kurel ve Gür ailelerinin kursa ve görme engelli sınıfa yaptıkları katkıdan dolayı kendilerine teşekkür etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde, insanın doğuştan sahip olduğu mahremiyetin önemine dikkat çekildi.
Şehid ve şehadet kavramlarını farklı boyutlarıyla aktaran İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Abdulkuddüs Yalçın, gayri İslami davalar uğruna öldürülenlere dahi şehid unvanının verilmesinin şehadet makamının ne kadar yüksek olduğunun en bariz göstergesi olduğunu söyledi.
Ramazan ayının habercisi olarak bilinen Beraat Kandili, Ağrı'da ki camilerde idrak edildi. Vatandaşlar camilerde ellerini semaya açarak dua etti.