Mehir nikâhın şartlarından mıdır?

Fetva Kurulu, mehrin, nikâhın rüknü veya şartı olmadığını, mehirsiz kıyılan nikâh geçerli olduğunu belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Mehir nikâhın şartlarından mıdır?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64). Ancak bu durum, kadına mehrin verilmeyeceği anlamına gelmez. Zira Allah Teâlâ Kur’an’ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: Kadınlara mehirlerini (bir görev olarak) gönül hoşluğuyla verin... (Nisâ 4).
Mehrin kadına eksiksiz bir şekilde verilmesi gereken iki durum vardır: Birincisi zifaftan sonra, ikincisi ise zifaftan önce kadının veya kocanın ölmesi. Eşlerden birinin vefat etmesi durumunda mehrin eksiksiz bir şekilde kadına veya -vefat eden kendisiyse- varislerine verilmesiyle ilgili sahabenin icmâı bulunmaktadır (Şirbînî, Muğni'l-Muhtâc IV, 290)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep'te düzenlenen "Türkiye 10'uncu Uluslararası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Birinciler Birinciliği" programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in tüm yönleriyle mucize olduğuna vurgu yaptı.
Mardin’de Kur’an kurslarında hafızlık eğitimlerini tamamlayan 128 öğrenci için il müftülüğü tarafından düzenlenen icazet merasimi, protokol üyeleri ve ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu " Erdemli bir toplumun inşası" olarak belirlendi.
Siyer Yarışmasında Türkiye birincilerinden olan Rıdvan Esen kazandığı altını Filisitin'e bağışladı. 9 yaşındaki bir kız çocuğu ise topladığı harçlıklarını Filistin halkı için bağışladı.