Batman'da ilk defa Kokarca bulundu

Mevcut literatüre göre henüz Batman'da tespiti yapılmamış Alaca Kokarca adlı bir hayvan bulundu. Yapılan bakım ve tedavilerinin ardından hayvan doğaya salıverildi.
Mevcut literatüre göre henüz Batman'da tespiti yapılmamış alaca kokarca (fistaq) olarak adlandırılan bir hayvan, 17 Mayıs tarihinde bulundu. Gercüş ilçesinde bir tarlada açlık ve susuzluktan ölmek üzereyken bulunan alaca kokarca, Orman Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürlüğüne götürülerek teslim edildi.
Alaca kokarcaya gerekli şekilde tedavilerini ve bakımlarını yapıklarını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünden Orman Mühendisi Eyyup Yıldırım, yaptığı açıklamada, alaca kokarcanın bölgede görülen bir hayvan türü olmadığını söyledi.
Batman'da bulunan alaca kokarca hayvanına yapılan gerekli tedavi ve bakımdan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürlüğünden bir heyet ile Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim Görevlisi Yar. Doç. Dr. Gökhan Yürümez tarafından Malabadi Köprüsü yakınında Batman il sınırlarında doğaya salındı.
"Batman'da literatüre geçen ilk Alaca kokarca"
Konuyla ilgili olarak bilgi veren Batman Üniversitesi Yar. Doç. Dr. Gökhan Yürümez, alaca kokarca-alacasansarı-benekli kokarca ve Kürtçede ise fistaq olarak adlandırılan bu hayvanın biyolojik mücadelede çok etkin rol oynadığını belirtti.
Yürümez, "Alaca kokarca, Latincesi Vormela peregusna, Mevcut literatüre göre henüz Batman'da bir tespiti yapılmamış olup bölgemizde Diyarbakır, Şırnak'ın Cizre ilçesi, Siirt ve Şanlıurfa'da vardır. Şu anda görüntülediğimiz kokarca, Batman'da tespit edilen ve literatüre geçen ilk alacasansar'dır. Yerleşim alanları yakınlarındaki bahçelerde, yarı kurak alanlarda ve su kenarlarında bulunurlar. Alaca kokarca genellikle kovuklarda yaşar, bazen toprak altında tüneller kazarlar. İnini toprakta açarlar. Korkutulduklarında savunma amaçlı olarak kötü bir koku yayarlar."dedi.
Alaca kokarca'nın özeliklerini anlatan Yürümez, "Bu hayvan sürüngen ve tarla kemirgenleri ile beslenir. Dolaysıyla zararlılar ile biyolojik mücadelede çok etkin rol oynarlar. örneğin tarla sincabı, köstebek, kör fare ve tavşan gibi hayvanlarla beslenirler. Ayrıca kuş, sürüngen, kurbağa, balık, böcek ve çok az da olsa bitkisel besinleri de yerler. Yılan ve kertenkele gibi sürüngenleri de avlar. Genellikle gece hareketlidirler fakat gündüzleri de avlandıkları olur. Daha çok yerde avlanır fakat ağaçlara da tırmandıkları görülmektedir. Yiyecek kaynaklarının azalması ve yaşam alanlarının daralması nedeniyle, küresel tükenme riskleri yüksek olan türlerin sınıflandırıldığı (IUCN Red List Categoriesand Criteria) Kırmızı Listesi'nde, yani hassas kategoride yer alıyorlar. Türün 5 alttürü bulunmakla beraber Türkiye de bu tür tek alttür ile yani Alaca kokarca ile temsil edilmektedir."şeklinde belitti. (M.Sait Çelik - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç’in vefatının 22'nci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Terörsüz Türkiye' sürecine 'sabotaj' düzenleyerek terör propagandası yapanların, millet hayatımıza ve kardeşlik mayamıza tasallutunu reddediyoruz ve bu gayrı meşru yaklaşımlarla mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan ve Gökdoğan isimli yerli ve milli hava-hava füzelerinin zorlu test atışlarını başarıyla tamamladığını açıkladı.
Konya’nın Karapınar ilçesinde park halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıkan tır, 25 ton samanla birlikte küle döndü.