İstanbul Mısır Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması
Akrab hapishanesindeki yönetim tarafından tutuklulara uygulanan ve sistematik hale getirilen uygulamaları protesto etmek ve konuya dikkat çekmek amacıyla Esma Biltacı’nın annesi ve abisinin de katılımıyla basın açıklaması düzenlendi.
Akrab hapishanesindeki yönetim tarafından tutuklulara uygulanan ve sistematik hale getirilen uygulamaları protesto etmek ve konuya dikkat çekmek amacıyla Mısır-Türkiye Birliği mensupları tarafından İstanbul'daki Mısır Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Esma Biltacı'nın annesi Sena Biltaci ve abisi Ammar Biltaci de katıldı.
Basın açıklamasında konuşan Muhammed Biltaci'nin eşi Sena Biltaci, Mısır Akrab cezaevindeki tutukluların Mısır güvenlik güçleri tarafından hapiste bulunan tutukluların darp edilmesi, haksız uygulamalara maruz kalmaları ve yapılan işkencelerle yavaş yavaş ölüme mahkum edilmelerine karşın tutukluların 21 Şubat 2016'dan bu yana açlık grevine girdiklerini belirtti.
Sena Biltaci, tutuklulara çok az miktarda yemek verildiğin; ancak yüksek miktarda para talep edildiğini söyledi.
Hasta tutukluların ilaç ve tedavi taleplerinin red edildiğini belirtilen Sena Biltaci, "Yine aynı cezaevinde kalan tutuklular, havanın dondurucu soğuk olmasına rağmen, kışlık kıyafetten mahrum bırakılmaları, hapishanenin yöneticileri tarafından tutukluların bizzat öldürülme ile tehdit edilmeleri, tutukluların hareket edemeyecekleri ve kesinlikle güneş göremedikleri tek kişilik hücrelerde kalmaya mahkum edilmeleri, aynı zamanda yakınlarının ziyaret talepleri reddedilmekte ya da tutukluların yakınlarına kötü muamelede bulundukları bilinmektedir." dedi.
"360 Müslüman zindanda ölüme terkedildi"
Biltaci, "2013 Temmuz ayından bu yana, Mısır zindanlarında toplam 360'tan fazla tutuklu, işkence, kötü muamele ve tıbbi müdahale ve tıbbi müdahale yetersizliği sebebi ile ölüme terk edilmiştir. Bunlardan en az 6 tanesi işkence sebebi ile Akrab cezaevinde hayatını kaybetmiş ve hali hazırda tedaviye ihtiyacı olan onlarca hasta bakımsızlık, tıbbi müdahale eksikliğinden ötürü hayatlarını kaybetme eşiğine gelmiştir." diye konuştu.
Sadece Akrab'de değil, Mısır'da yüzlerce cezaevinde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu, 40 bin siyasi tutuklunun insanlık dışı koşullarda ve kendilerine herhangi bir hukuki delil isnat edilmeksizin hapiste tutulduğunu sözlerine ekleyen Biltaci, 20 muhalif tutuklunun ise kendilerine adil yargılama fırsatı verilmeksizin, yargılandıkları mahkemelerce idam cezasına çarptırıldığını ifade etti.
"Mısır zindanları günden güne toplu işkence ve ölüm fabrikasına dönüşmektedir"
Biltaci, son olarak şöyle konuştu: "Şu iyi bilinmelidir ki Mısır zindanları günden güne toplu işkence ve yavaş yavaş ölüm fabrikasına dönüşmektedir. İnsanlık adına, uluslararası hukuk kuralları adına, söz sahibi olan herkesi bu rejimin (Mısır) körü körüne ölüm seviciliği yapmasına karşı çıkmaya ve Akrab cezaevinde hiçbir suçu olmadan sadece siyasi düşüncelerinden dolayı uygulanan işkencenin durdurulması, bütün gözaltı hücrelerinde suçları olmaksızın gözaltına alınan kişilerin derhal özgürlüğüne kavuşturulması için çaba harcamaya davet ediyoruz." (M. Tahir özsoy, Ahmet Karakaş- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı, merkez Simani Mahallesi Muhtarı Tahsin Çeçen’in daveti üzerine, mahallede yıllardır devam eden giriş-çıkış sorununu sahada değerlendirmek üzere incelemelerde bulundu.
2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu, hafta sonu da çalışmalarını ara vermeden sürdürecek.
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya ile doğalgaz ve nükleer sektörlerindeki enerji ortaklığının karşılıklı güven ve uzun vadeli beklentiler temelinde geliştiğini açıkladı. Bayraktar, Pakistan'la da enerji iş birliğini derinleştirdiklerini kaydetti.
Milli Savunma Bakanlığı, 4-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen görev ve faaliyetleri kapsamında 4 PKK’lının teslim olduğunu bildirdi.