Her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiği ve 27 sahabenin medfun olduğu tarihi Hz Süleyman Camii’nin bilinmeyenleri hakkında cami imam hatibi bilgilendirmelerde bulundu.
Diyarbakır'da 27 sahabenin medfun olduğu Hz Süleyman Camii'nin İmamı ömer Kırmızıçiçek, tarihi ve dini açıdan önemli bir yere sahip olan kentin peygamberler ve sahabeler şehri olarak anıldığını ve bu unvana sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Hz Süleyman Camii'nin tarihi hakkında bilgi veren İmam Kırmızıçiçek, caminin en önemli özelliğinin Diyarbakır fethinin Hz ömer döneminde buradan başlamış olması olduğunu söyledi.
Diyarbakır'a neden Peygamberler ve Sahabeler şehri denmektedir
Diyarbakır'a Peygamberler Şehri denmesinin sebebi hakkında bilgi veren Kırmızıçiçek, Kur'an-ı Kerim'de adı geçen 2 peygamberin, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yatmakta olduğunu belirterek bunun Diyarbakır'ın Peygamberler Şehri olarak anılmasını sağladığını söyledi.
Peygamber'in arkadaşlarından başta Halid bin Velid'in oğlu olmak üzere 27 sahabenin Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit düştüğüne dikkat çeken Kırmızıçiçek, "Şehitlerin anısına İç Kalenin bitişiğinde Hz Süleyman Camii yapılmıştır. Daha sonra Diyarbakır'a sahabeler şehri denmiştir." dedi.
"Camiye ismi verilen Hz Süleyman peygamber değil sahabedir"
Camiye ismi verilen Hz Süleyman'ın Hz Davut Peygamberin oğlu olan ‘Süleyman' olmadığını hatırlatan Kırmızıçiçek, "Burada yatan zat, 639 yılında Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit düşen Halid Bin Velid'in oğlu sahabe olan Süleyman'dır. Gelen ziyaretçilere bunu her zaman hatırlatırız. Dağıttığımız broşürlerde de bunu belirtiriz." ifadelerini kullandı.
Kırmızıçiçek, Hz Süleyman Camiinde medfun olan sahabelerin isimlerini ise şu şekilde sıraladı:
Süleyman b. Hâlid b. Velid (ra), Rıdvan (ra), Mes'ûd (ra), Beşir (ra), Hamza (ra), Amr (ra), Şu'be (ra), Sâbit (ra), Zeyd (ra), Zeyd (ra), Halid (ra), Halid (ra), Nu'mân (ra), Muhammed (ra), Muhammed (ra), Abdullah (ra), Abdullah (ra), Abdullah (ra), Hasan (ra), Hasan (ra), Ka'b-i Zişan (ra), Fudayl (ra), Mâlik (ra), Fahr (ra), Ebu'l-Hamd (ra), Ebu Nasr (ra), Muğire. (ra)
Hatırlanacağı üzere, 27 Sahabe ve Hz Süleyman Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 13 Ağustos 2010'da restorasyona alınmış ve Caminin etrafındaki gecekondular ise boşaltılarak yıkılmıştı. (Ayten Oğuz/Yunus Sırat – İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, mübarek üç aylara girmenin ve Regaib Kandili'ni idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Gazze'deki soykırımın sona ermesi, Suriye'de barış ve huzurun yeniden tesis edilmesi ve İslam coğrafyasının her köşesinde kardeşliğin hâkim olması için yürekten dua edelim" çağrısında bulundu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, "Mübarek üç aylar ve içerisinde barındırdığı kandiller, milletimizin birlik ve beraberliğini pekiştiren, dostluk, komşuluk, akrabalık ve kardeşlik duygularını artıran, dargınlık ve kırgınlıkların giderildiği özel ve güzel günlerdir." dedi.
Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan mübarek üç ayların başlaması ve Regaip Kandili vesilesiyle yayımladığı mesajda, barış, merhamet ve kardeşlik çağrısında bulundu.