Uluslararası Af Örgütü üyelerinin yargılandığı dava bugün görülüyor

Aralarından Uluslararası Af Örgütü üyelerinin de bulunduğu, "Bylock" kullanmak ve "terör örgütüne üye olmak" ile suçlanan 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın da aralarında bulunduğu ve "terör örgütüne üye olmak" ile suçlanan 11 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülüyor.
Haklarında 15 yıla kadar hapis cezası istenen 11 kişi, iki farklı davada mahkeme karşısına çıkacak.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser’in de aralarından olduğu 11 kişi 5 Temmuz’da gözaltına alınmıştı. Uluslararası Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ise bu tarihten bir ay önce İzmir’de farklı bir soruşturmada gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.
Bugün İstanbul’da başlayacak olan davanın ardından yarın Taner Kılıç İzmir 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “Fethullahçı Terör Örgütü üyeliği” suçlamasıyla ayrı bir davanın ilk duruşmasına çıkacak.
Kılıç, FETÖ'nün iletişim amaçlı kullanıldığı Bylock mesajlaşma uygulamasını telefonuna indirmek ve kullanmakla suçlanıyor.
Uluslararası Af Örgütünün tutuklu üyelerinin serbest bırakılması için Avrupa Komisyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı, BM yetkilileri, Angela Merkel ve Almanya Hükümeti, Avusturya, İrlanda ve Belçika hükümetleri çağrıda bulunmuştu.
Uluslararası Af Örgütü üyeleri; 5 Temmuz’da Büyükada’da "dijital güvenlik ve bilgi yönetimi üzerine bir çalıştaya" katıldıkları sırada polis baskınında gözaltına alındılar. 18 Temmuz’a kadar İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduktan sonra, savcının tutukluluk talebi üzerine hâkim karşısına çıkarılarak tutuklanmışlardı.
Büyükada'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve halen tutuklulukları devam eden 8 kişinin isimleri şöyle:
"İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü), Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Özlem Dalkıran (Yurttaşlar Derneği), Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği), Ali Gharavi (IT stratejisi danışmanı), Peter Steudtner (şiddetsizlik ve esenlik eğitimcisi), İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu) ve Nalan Erkem (Yurttaşlar Derneği)"
Daha önce tahliye edilen 2 kişinin isimleri ise şöyle: Şeyhmus Özbekli (Hak İnisiyatifi) ve Nejat Taştan (Eşit Haklar için İzleme Derneği). (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dışişleri Bakanlığı, Ege ve Akdeniz gibi kapalı ya da yarı kapalı denizlerde tek taraflı tasarruflardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi eşitliğini ve egemenliğini teminat altına alma irademizden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik politikalarını karalamayı amaçlayan iddialara tepki göstererek, "Dile getirilen asılsız iddiaların aksine, ülkemiz hukuki alanda da Filistin davasının en güçlü savunucularından biridir." dedi.
Dışişleri Bakanlığı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile M23 harekatı arasında imzalanan İlkeler Bildirgesi hakkında değerlendirmede bulundu.