Bayramı hastanede geçirmemek için kurban keseceklere uzmanından tavsiyeler

Kurban Bayramına sayılı günler kala, kurban kesiminde olası faciaların önüne geçmek için Mardin Artuklu Üniversitesi Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesme vecibelerini yerine getirebilmesi için hazırlıklar yavaş yavaş başladı.
Kurban kesimi ve sonrası için yapılması gerekenler ile ilgili Mardin Artuklu Üniversitesi, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tahir Gökdemir, İLKHA mikrofonuna önemli uyarılarda bulundu.
Gökdemir, kurban bayramını hastanede geçirmemek için kurbanların tecrübesiz kişi ve kişiler tarafından kesilmemesini gerektiğini belirtti.
Ayrıca bazı yaralanmaların kişide kalıcı sakatlığa neden olabileceğini aktaran Gökdemir, ölümle sonuçlanan vakalarla da karşılaştıklarını vurguladı.
Acil servislerde bayramda yoğunluğun ekstra yaşandığını belirten Gökdemir, “Kurban Bayramlarında acil servislere yaralanma vakaları yoğun bir şekilde geliyor. Bilinçsizce kurbanı kesen kişi ve kişilere malum olduğu üzere ‘Acemi kasap’ denilmektedir. Bu konuya son derece dikkat etmeleri özellikle uzmanına bırakmaları gerekiyor. Kendine güvenen, gerçek anlamda daha önce tecrübesi olan kişilerin bu işi yapmaları lazım. Çünkü ciddi anlamda sakatlıkla hatta ölümle sonuçlanabilecek hadiseler ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla olası faciaya mahal vermemek için kurban kesimini bilen kişiye teslim etmek gerekiyor.” dedi.
“Kesimlerde tendon yaralanması oluştuğunda kalıcı bir sakatlık olabiliyor”
Kurban kesen acemi kişilerde meydana gelen yaralanma vakaları hakkında konuşan Gökdemir, “Kurban kesim işinden anlamayanlarda genellikle; arter (vücuttaki atar damarların travma sonucu zarar görmesi), ven (toplar damarların zarar görmesi), tendon, kas yaralanmaları meydana gelebiliyor. Bunlar zamanında müdahale edilmediği takdirde kişiyi sakat bırakabileceği gibi bazı ciddi durumlarda ölümle bile sonuçlanabiliyor. Bu bakımdan herkes kendi üzerine düşen işi yapmalı ve bu işi de kasaplara bırakmalıdırlar. Öteden beri gelen bazı geleneklerden dolayı çoğu kişi bilinçsizce hayvan kesiminde en önde olmak istiyor. Bundan dolayı olumsuz sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Kesimlerde tendon yaralanması oluştuğunda el kalıcı bir sakatlığa neden olabilir. Arter yaralandığında ve zamanında müdahale edilmediğinde kişi, kan kaybından ölüm sonuçlanabilir. Bunun dışında hayvanın kaçmasıyla peşinden gidildiği esnada düşmeler, travmalar ekstradan meydana gelebiliyor. Hatta bu koşuşturmada kafa taramasıyla acile gelen insanlar bile oluyor. Genellikle arter yaralanmasıyla karşılaşıyoruz. Bunu takip eden tendon yaralanmaları da oluyor. Karın içinde bıçak yaralanması bile gelen oluyor. Bilinçsiz bir kişi bıçağı kullanarak hem kendine hem de başka zarar vererek başka hadisler ortaya çıkarabiliyor.” şeklinde belirtti.
Gökdemir, kesilen etin muhafazası ile ilgili olarak, “Kurban kesildikten sonra etin bekleme sırasında havaların ısınmasıyla da etlerin bakteriyi tutma ve çoğaltma ihmali var. O yüzden kurban kesildikten sonra uygun koşullarda ve yeterli serinlikte muhafaza edilmelidir. Kurbanı kestikten hemen sonra kaynatıp pişirilirse herhangi bir sorun olmaz. Etin uygun bir zeminde muhafaza edilmesi lazım. Çünkü et, mikropları barındıran ve mikropların hızlı çoğaldığı bir ortamdır. Bu bakımdan o hijyen ve sterilizasyon koşullarına uymak gerekiyor. Aksi takdirde zehirlenme meydana gelebilir. Mikrop üzerinde çoğalmış bir etin yenmesinden ötürü ciddi zehirlenmeler meydana gelebilir. Hatta ölümle sonuçlanan verilecek bir durum ortaya çıkabilir.” ifadeleri kullandı.
“Bayramda hasta sayımız ikiye katlanıyor”
Bayramı hastanede geçirmemek için olabildiğince dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Gökdemir, “Kurban Bayramında çok fazla et tüketilmesi sonucu vücutta ekstradan hastalıklara neden olabilir. Kalp hastası olan bir kişi ağır ve yağlı yemeği tükettikten sonra kriz geçirebilir. Şeker hastası olan bir kişi, şekeri kontrolden çıkabilir. Bunun gibi hadiseler de ekstralar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu özel günde yemek tüketimini kontrolü bir şekilde yenilmelidir. Ayrıca hipertansiyonu olanlar aniden atak geçirir ve beyin kanaması vakası olabilir. Bayramı hastanede geçirenlerin sayısı çok oluyor. Bayramda hasta sayımız ikiye katlanıyor. Hastaneye başvuranların çoğu, et zehirlenmesi ve yaralama vakasıyla geliyor. Bayramı hastanede geçirmemek için çok dikkat etmek gerekiyor.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.
Van'da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında çeşitli uyuşturucu maddeler ele geçirilirken, 29 şüpheli gözaltına alındı.
Merkez Battalgazi ilçesinde iki grup arasında yol verme nedeniyle çıkan tartışma, bıçakla kavgaya dönüştü. Olayda 4 kişi yaralandı.
Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Kozluca (Xanikê) köyünde PKK'lılar tarafından 2015 yılında şehid edilen Muhammed Şerif Şimşek ile Abdulcelil Talayhan kabirleri başında anıldı.