Besicilerden kurbanlık alacaklara "son güne bırakmayın" uyarısı

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin dört bir yanından İstanbul'a kurbanlık getiren besiciler, hareketli geçen satışların ardından vatandaşlara, "kurbanınızı son güne bırakmayın" uyarısında bulundu.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'un birçok noktasında kurulan kurban satış alanlarında her bütçeye uygun kurbanlıklar yerini aldı. Geçtiğimiz seneye göre hareketli geçen satışlar, besicilerin yüzünü güldürüyor.
Küçükbaş hayvan fiyatlarının 20-25 bin liradan başladığı pazarda, büyükbaş hayvan fiyatları ise 170 bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar çıkabiliyor.
Büyükbaş hayvanların daha hızlı satıldığı pazarda, küçükbaş hayvan ise daha ağır satılıyor.
Bahçelievler'de bulunan kurban satış alanında çadır kuran ve kurban piyasasındaki son durum ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan besiciler, kurbanlıkların geçen seneye göre daha hızlı satıldığını, kurban alacakların son güne kalmadan hayvanlarını almaları tavsiyesinde bulundu.
Murat Karatepe
19 yıldır besicilik yapan ve pazara çok sayıda küçükbaş kurbanlık getiren Murat Karatepe, "Kurbanlık satışları daha tam olarak başlamadı. Satan arkadaşlar var. Biz de müşteri bekliyoruz. Fiyatlarımız da normal, geçen seneki fiyatlarla aynı. Fiyatlarımız 20-25 bin lira arasında." dedi.
"Masraflar attı ama hayvan fiyatları aynı"
Geçen seneye göre nakliye, kira ve yem fiyatlarında ciddi artış yaşandığını belirten Karatepe, "Tokat Erbaa'dan buraya 400 bin lira masraf oldu. Geçen seneden bu yana 100 bin liradan fazla masraf arttı. Geçen sene çadır kirası 100 bin liraydı, bu sene 130 bin lira. Kamyon nakliyesi 50 bin liraydı, bu yıl 80 bin lira. Yem 480 liraydı, 750 liraya çıktı. Her şey arttı ama hayvan fiyatları aynı. İnşallah iyi olacak diye bekliyoruz." diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda tatilin az olması nedeniyle birçok kişin memleketlerine gidemeyeceği için kurbanlıklarını İstanbul'da keseceklerini belirten Karatepe, kurbanlık alacaklara son günü beklememeleri, erkenden almaları tavsiyesinde bulundu.
Vatan Yıldız
"Yem fiyatlarına yüzde yüz, hayvan fiyatlarına yüzde 10 zam geldi"
Ağrı'dan 150 büyükbaş kurbanlık getiren Vatan Yıldız, "6 yıldır buraya kurbanlık getiriyorum. Geçen sene 100 hayvan, bu yıl 150 hayvan getirdim. Bu sene satışlar geçen seneye göre daha hızlı oluyor. Şimdilik satışlardan memnunuz. Fiyatlar da geçen yıla göre fazla artmadı. Yem fiyatlarına yüzde yüz zam geldi ama hayvan fiyatlarına yüzde 10 zam geldi. Benim çadırımdaki hayvan fiyatları en ucuzu 170 bin, en pahalısı 215 bin lira. 215 bin liralık olan hayvan yaklaşık 400 kilo et veriyor. 170 bin liralık olan da 290-300 kilo et veriyor." şeklinde konuştu.
Kurbanlık satışlarının bu yıl hızlı gerçekleştiğini kaydeden Yıldız, kurbanlık alacakların son günü beklememeleri gerektiğini, ucuza almayı hedefleyenlerin beklediklerini bulamayacaklarını ifade etti.
Ömer Demir
"Kurban alacaklara tavsiyemiz bir an önce almalarıdır"
Gümüşhane'den 50 büyükbaş kurbanlık getiren Ömer Demir, "Satışlarımız gayet iyi. Hayvanlarımızın yüzde 80'i satılmış durumda. Pazarın genel ortalamasında da yüzde 70-80 satılmış durumda. İnşallah bu hafta sonu birçok çadır 'bitti' diye yazacak. Fiyatlar da gayet makul. Alıcıyı da satıcıyı da üzmeyecek şekilde, üretime göre belirliyoruz. Maksat alan da satan da memnun kalsın. Fiyatlarımız 180 bin liradan başlayıp 350 bin liraya kadar çıkıyor. Kurban alacaklara tavsiyemiz bir an önce almalarıdır. Bu sene geçen sene gibi olmayacak. Son günleri bekleyenler umduklarını bulmakta zorlanacak, hatta belki de daha yüksek fiyatlara almak zorunda kalacaklar. Bir an önce hayvanlarını almaları onlar için de bizim için de daha iyi olur." dedi.
Cengiz Türk
Kurbanlıkların yarısı satıldı
12 yıldır İstanbul'a kurbanlık getirdiğini söyleyen Cengiz Türk, "Yaklaşık 12-13 yıldır kurban getiriyoruz. Bu sene de nasip oldu geldik. Geçen seneye göre satışlar daha iyi. Kurbana daha 10 gün var ama çadırların yarısı bitti. Daha önümüzde cumartesi-pazar var. Geçen seneye göre fiyatlarda pek bir artış yok. Hem alıcıyı hem de satıcıyı güldürüyor. Kurban alacaklara biraz erken almalarını tavsiye ediyorum. Sona kalan biraz pişmanlık yaşayacak. Çünkü istediği hayvanı değil kalan hayvanları almak zorunda kalacak." diye konuştu.
Erol Çakır
Yıllardır aynı yerden kurban aldığını belirten Erol Çakır, "Şükürler olsun kurbanımızı aldık. Geçen yıllara göre fiyatlar uygun. Özellikle 8 yıldır aynı çadırdan kurbanlık alıyorum. Fiyatlarında esneklik gösteriyorlar ve diğer çadırlara oranla daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kurban ibadetimizi yerine getirmek için istediğimiz malı, bize yakışanı fiyatına bakmadan en güzelini aldık. Kurban kesecek olanlara da son günü beklememelerini tavsiye ediyorum. Kurbanlıkta fiyatların yükselip alçalması önemli değildir. Önemli olan insanın içine sine hayvanı ortaklarıyla birlikte almasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adana’da Kurban Bayramı öncesi kurbanlık pazarları kurulmaya başlarken, satıcılar kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu..
Mardin ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı Enes Güneş, gençlerin, ahlaki yönlerinin yozlaştığı, manevi iklimin zayıfladığı modern çağda, sosyal medyanın etkisiyle çoğu zaman sahte hayatlara özendiklerine dikkat çekti.
Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, darbe sonrası hazırlanan 1982 Anayasası'nın günümüz Türkiye'sinin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, tüm toplumsal kesimlerin katılımıyla insan haklarını ve özgürlükleri önceleyen, vatandaş odaklı yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğini vurguladı.
İslam takviminin son ayı olan Zilhicce’ye girilmesiyle birlikte, hem hac ibadetinin eda edildiği hem de faziletiyle ön plana çıkan mübarek on gün başladı.