Diyetisyen Asrak: Öğün atlamadan dengeli beslenmek yaz sağlığı için önemli

Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücuttaki sıvı ve mineral kaybı da hızlanır. Bu nedenle yalnızca su tüketimi yeterli olmayabilir. Sıvı ve elektrolit dengesini koruyabilmek için serinletici, besleyici gıdalarla birlikte hafif ve dengeli beslenmek büyük önem taşır.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca suyla telafi edilemeyeceğini belirtti.
"Yazın sıvı ve mineral kaybına dikkat"
Yaz aylarında vücudun sıvı ve mineral kaybının arttığını vurgulayan Asrak, " Bu sebeple hem su hem de besinlerle alınan sıvı ve elektrolit dengesi önemlidir. Yaz aylarında sebze, meyve, yoğurt ve ayran gibi serinletici gıdalar ön planda olmalıdır. Hamur işleri ve kızartmalardan uzak durulması gerekir. Sıcaklık arttıkça metabolizma kendini koruma altına alır ve iştah azalması gayet normaldir. Bu durumda öğün atlamak yerine, pratik ve besleyici öğünler tercih edilmelidir" dedi.
"Hafif ve dengeli beslenme önemli"
Hafif beslenmenin önemine değinen Asrak, "Hafif beslenmek sindirimi kolay, mideyi yormayan, düşük tuz içeren gıdaları tercih etmek demektir. Lifli sebzeler, haşlanmış protein kaynakları, yoğurt gibi fermente süt ürünleri güzel örneklerdir. Porsiyon kontrolü de yaz ayları için önemlidir. Sindirimi kolaylaştırmak için liften zengin sebzeler; salatalık, kabak, semizotu, yoğurt, kefir ve su gibi probiyotik içeren gıdalar önerilir" diye belirtti.
"Sıcaklarda sadece su yeterli değil"
Sıcak havalarda sadece su içmenin yeterli olmadığını belirten Asrak, "Su oranı yüksek besinler; karpuz, kavun, salatalık, nane gibi besinler tercih edilebilir. Limon, nane ve maden suyu gibi içecekler de serinletici etki yapar. Su, temel sıvı kaynağımızdır. Sıcak havalarda sadece su tüketmek yeterli olmaz. Mineral ve elektrolit dengemizi koruyabilmek için ayran, maden suyu, kefir, sebze ve meyve suyu da diyete eklenmelidir. Soğuk bitki çayları da tercih edilebilir" diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Aile, toplumun en güçlü dayanak noktasıydı. Ancak dijital içerikler, bireysel yaşam dayatmaları ve yozlaşan değerler bu yapıyı derinden sarsıyor. Av. Fatma Aba Harmancı, aile kurumuna yönelik saldırıları, toplumu çöküşe sürükleyen sebepleri ve çözüm yollarını İLKHA’ya anlattı.
Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, "Gayrimüslimlerin oluşturduğu, bizim de desteklediğimiz Hanzala Gemisi, 9 bin kilometre uzaktan geliyor. Bizler Gazze'ye en yakın ülkelerden biriyiz ama hala limanlarımızdan Gazze'ye doğru bir gemi yola çıkmadı." dedi.
Yaz tatilinin gelmesiyle birlikte, çocukların tatilde ekran başında mı yoksa dışarıda mı vakit geçirmesi gerektiği konusunu vatandaşlara sorduk. Bazı ebeveynler sıkı bir planlama yapmayı tercih ederken, bazıları ise "Çocuk çocukluğunu yaşasın" görüşünü belirtti.
Sağlıklı ilişkilerin tartışmasız değil, yapıcı iletişimle sürdürüldüğünü belirten Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Önür, sosyal medyadaki yapay mutlulukların ise ilişkilere zarar verdiğini vurguladı.