Emekliler hayat pahalılığıyla mücadele ediyor!
Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin hayat pahalılığı ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirtti.
Batman gibi şehirlerde emekli maaşlarının ev kiralarını bile karşılayamadığını vurgulayan Ekmen, emeklilere insanca yaşanabilecek bir maaş verilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamadıklarını ve özel hastanelerdeki yüksek maliyetlerin emekliyi daha da zora soktuğunu ifade eden Ekmen, emekli maaşları arasında eşitlik sağlanması ve 2000 sonrası emekli olanlar için intibak düzenlemesi talep etti.
Emekliler için seyyanen zam yapılması gerektiğini de belirten Ekmen, bu adımın emeklilere rahat bir nefes aldıracağını kaydetti.
"Hayat pahalılığı emeklinin belini bükmüş"
Ekmen, "Emekliler hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Bu enflasyon ve hayat pahalılığı emeklinin belini bükmüş durumda. Emeklinin evden çıkıp pazara uğrayacak hali kalmadı. Morali bozuk, üzgün. Hatta birçok emeklimizin sağlık sorunları meydana gelmiş. Nedeni de iyi beslenemediklerinden kaynaklıdır." dedi.

Hüseyin Ekmen
"Emekliler ev kiralarını mı verecekler yoksa kendilerini mi besleyecekler?"
Ekmen, Batman gibi bir şehirde emekli maaşının ev kiralarını karşılamadığını vurgulayarak, "Ortalaması 8 milyona yakın emeklimiz 14 bin lira alıyor. Batman gibi bir yerde bile ev kiraları 15 bin liranın üzerindedir. Şimdi bu arkadaşlarımız ne yiyecek? Nasıl bir masraf yapabilecek? Çarşı pazara nasıl gidecekler? Ev kiralarını mı verecekler yoksa kendilerini mi besleyecekler?" diye sordu.
"Emeklilere insanca yaşanabilir bir aylık ödenmeli"
Emeklilerin düşük maaşı hak etmediğini ifade eden Ekmen, "Emeklilere insanca yaşanabilir bir aylığın ödenmesi ve sağlıktan bedava yararlanmaları gerekir. Emekliler şu anda sağlıktan da tam anlamıyla yararlanamıyor. Çünkü sağlık katkı payı onlardan kesiliyor. Özel hastanelerde de öyle büyük bir fiyat artışı var ki emekli her gittiğinde en az cebinden bin, 2 bin lira para gidiyor. Dolayısıyla emeklinin durumu hiç de iç açıcı değildir. Emeklilerin morali bozuktur." diye konuştu.
"Her emekliye eşit bir ücret verilmelidir"
2000 sonrası emekli olanlara da intibak düzenlemesi yapılması gerektiğini belirten Ekmen, şöyle devam etti:
"Emeklilere insanca yaşayabilecekleri bir aylığın kendilerine verilmesi gerekiyor. İntibakın da yapılması gerekiyor. Eşitliğin sağlanması için 2000 sonrası emekli olanlara da yapılması gerekiyor. Yüzdelik değil de her emekliye eşit bir ücret verilmelidir. 18 milyon emekli var. 2000 öncesi emeklilerin aldığı ücret yüzde 100'e yakındı. Asgari ücretlilerden daha fazla alıyorlardı. Aldıkları o parayla gayet geçinebiliyorlardı. Hatta para da biriktirebiliyorlardı. O tarihteki emeklilerimizin bir kısmı kendine ev de, araba da almış, çocuklarını da okutmuştur."
"Seyyanen zam verilirse emekli biraz nefes alır"
Ekmen, hükümete ve siyasi partilere seslenerek, emeklilerin taleplerine duyarlı olmalarını istedi. Ekmen, "Bugün alınan emekli maaşıyla bırakın sosyal yaşantıları bir araya getirmeyi kendileri bile beslenemiyor. İktidardan, siyasi partilerden isteğimiz bu emeklileri dikkate almalarıdır. Herkesin onlara hak ettikleri aylığı vermeye, saygı ve sevgi göstermeye her vatandaşın, siyasi partinin görevi olmalıdır. Beklentimiz mutlaka bir seyyanen zammın verilmesidir. Bu seyyanen zam verilirse belki emekli biraz nefes alır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yeni eğitim öğretim yılına öğretmenlerin artan sorumluluk ve iş yüküyle başladığını söyleyen Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4'Nolu Şube Başkan Yardımcısı Emre Şahin, öğretmenlerin barınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılanmadan eğitimde istenilen başarının elde edilemeyeceğini ifade etti.
Eğitim Bir-Sen 4 Nolu Şube Başkanı Bilal Duran, okullarda telefon kullanımının mahremiyet açısından ciddi sorunlara yol açtığını, son dönemde getirilen sınırlamanın sürdürülmesi, öğrencilerin telefon kullanımında uygulanacak sınırlama sürecinden eğitimciler ile ailelerin koordineli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Batman'da ilk yardımın önemine dikkat çeken Acil Yardım ve Afet Uzmanı Salih Acar, trafik kazaları ve kalp durması gibi acil durumlarda doğru müdahalenin hayat kurtarabileceğini belirterek, ilk yardım eğitimlerinin toplumun her kesimine yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Siirt'te Kurtalan Caddesi üzerinde bulunan bölgede sık sık kaza yaşandığını belirten vatandaşlar, yayalar ve araçlar için daha güvenli bir trafik düzenlemesi yapılmasını istedi.