Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, emeklilerin hayat pahalılığı ve yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirtti.
Batman gibi şehirlerde emekli maaşlarının ev kiralarını bile karşılayamadığını vurgulayan Ekmen, emeklilere insanca yaşanabilecek bir maaş verilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamadıklarını ve özel hastanelerdeki yüksek maliyetlerin emekliyi daha da zora soktuğunu ifade eden Ekmen, emekli maaşları arasında eşitlik sağlanması ve 2000 sonrası emekli olanlar için intibak düzenlemesi talep etti.
Emekliler için seyyanen zam yapılması gerektiğini de belirten Ekmen, bu adımın emeklilere rahat bir nefes aldıracağını kaydetti.
"Hayat pahalılığı emeklinin belini bükmüş"
Ekmen, "Emekliler hayat pahalılığıyla mücadele ediyor. Bu enflasyon ve hayat pahalılığı emeklinin belini bükmüş durumda. Emeklinin evden çıkıp pazara uğrayacak hali kalmadı. Morali bozuk, üzgün. Hatta birçok emeklimizin sağlık sorunları meydana gelmiş. Nedeni de iyi beslenemediklerinden kaynaklıdır." dedi.
Hüseyin Ekmen
"Emekliler ev kiralarını mı verecekler yoksa kendilerini mi besleyecekler?"
Ekmen, Batman gibi bir şehirde emekli maaşının ev kiralarını karşılamadığını vurgulayarak, "Ortalaması 8 milyona yakın emeklimiz 14 bin lira alıyor. Batman gibi bir yerde bile ev kiraları 15 bin liranın üzerindedir. Şimdi bu arkadaşlarımız ne yiyecek? Nasıl bir masraf yapabilecek? Çarşı pazara nasıl gidecekler? Ev kiralarını mı verecekler yoksa kendilerini mi besleyecekler?" diye sordu.
"Emeklilere insanca yaşanabilir bir aylık ödenmeli"
Emeklilerin düşük maaşı hak etmediğini ifade eden Ekmen, "Emeklilere insanca yaşanabilir bir aylığın ödenmesi ve sağlıktan bedava yararlanmaları gerekir. Emekliler şu anda sağlıktan da tam anlamıyla yararlanamıyor. Çünkü sağlık katkı payı onlardan kesiliyor. Özel hastanelerde de öyle büyük bir fiyat artışı var ki emekli her gittiğinde en az cebinden bin, 2 bin lira para gidiyor. Dolayısıyla emeklinin durumu hiç de iç açıcı değildir. Emeklilerin morali bozuktur." diye konuştu.
"Her emekliye eşit bir ücret verilmelidir"
2000 sonrası emekli olanlara da intibak düzenlemesi yapılması gerektiğini belirten Ekmen, şöyle devam etti:
"Emeklilere insanca yaşayabilecekleri bir aylığın kendilerine verilmesi gerekiyor. İntibakın da yapılması gerekiyor. Eşitliğin sağlanması için 2000 sonrası emekli olanlara da yapılması gerekiyor. Yüzdelik değil de her emekliye eşit bir ücret verilmelidir. 18 milyon emekli var. 2000 öncesi emeklilerin aldığı ücret yüzde 100'e yakındı. Asgari ücretlilerden daha fazla alıyorlardı. Aldıkları o parayla gayet geçinebiliyorlardı. Hatta para da biriktirebiliyorlardı. O tarihteki emeklilerimizin bir kısmı kendine ev de, araba da almış, çocuklarını da okutmuştur."
"Seyyanen zam verilirse emekli biraz nefes alır"
Ekmen, hükümete ve siyasi partilere seslenerek, emeklilerin taleplerine duyarlı olmalarını istedi. Ekmen, "Bugün alınan emekli maaşıyla bırakın sosyal yaşantıları bir araya getirmeyi kendileri bile beslenemiyor. İktidardan, siyasi partilerden isteğimiz bu emeklileri dikkate almalarıdır. Herkesin onlara hak ettikleri aylığı vermeye, saygı ve sevgi göstermeye her vatandaşın, siyasi partinin görevi olmalıdır. Beklentimiz mutlaka bir seyyanen zammın verilmesidir. Bu seyyanen zam verilirse belki emekli biraz nefes alır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazeteci Yazar Hasan Sabaz, işgal rejiminin 16 aya yakın süre bombalayıp soykırım işlediği ve 200'den fazla gazeteciyi katlettiği Gazze'de görev yapan gazetecilerin soykırımı belgeleyip dünyaya duyurarak önemli bir görev icra ettiklerini söyledi.
"Dünya Kudüs Haftası" münasebetiyle bir değerlendirmede bulunan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Suat Yaşasın, bu hafta içerisinde işgalcileri ve destekçilerini ateşkese zorlayan Gazze direnişi ile bu sürece destek veren boykot meselesinin konuşulması gerektiğini söyledi.
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, Batman'ın ciddi genç nüfusuna rağmen işsizlik oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek, gençleri meslek sahibi yapmak ve zanaatlara yönlendirmek gerektiğini vurguladı.