Filistinli Gazeteci Doktor Elbek: Gazze direnişinin sırrı cenk, cihat ve şehadettir

Kudüs ve Tarihimiz Derneği (KUTAD) Ankara Şube Başkanı Filistinli Gazeteci-Yazar Doktor Zahir Elbek, Gazze halkının direnişinin temelinde cenk, cihat ve şehadet anlayışının yattığını vurguladı.
Elbek, Gazze halkının iman gücü, camilerin rolü, kültürel öğeler ve eğitim seviyelerinin, halkın uzun süreli işgali ve soykırıma karşı nasıl ayakta kaldığının sebeplerini açıkladı.
"Gazze halkı direniyor"
Dr. Zahir Elbek, Gazze halkının gösterdiği direnişin arkasında çok güçlü bir iman ve akidevi temellerin yattığını vurguladı.
Gazze halkının, siyonist işgalcilerin vahşi katliamlarına rağmen yılmadan ve şikayet etmeden direndiğini söyleyen Elbek, bu direnişin temelinde ölümden korkmayan bir halkın, şehadete koşan bir halkın varlığının olduğunu belirtti.
"Gazze halkı, 16 aydır süren soykırım ve katliamların ardından hâlâ direniyor, hâlâ Filistin'den vazgeçmiyor ve Gazze'den kaçmıyor." diyen Elbek, "Normal insanlar böylesi vahşi katliamlardan kaçar, ancak Gazze halkı hedeflerine ulaşmalarına izin vermedi." dedi.
"Gazze direnişinin temel unsurları: İman, camiler ve kültürel anlayış"
Elbek, Gazze halkının direnişinin üç önemli unsurdan beslendiğini ifade etti. Elbek, "Bunlardan birincisi, Gazze'deki güçlü iman yapısı. İkincisi ise camilerin önemli rolüydü. Gazze'de camiler sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda medrese gibi işlev görerek halkın dini ve kültürel eğitim almasını sağlıyor. Camilerde namazdan sonra sohbetler yapılır, cihat için hazırlıklar ve siyasi toplantılar düzenlenir. Hatta nikah törenleri dahi camilerde yapılır. Gazze halkı için camiler büyük bir öneme sahiptir. Üçüncü olarak ise Gazze halkının kültürel anlayışı, özellikle cenk, cihat ve şehadet anlayışıdır. Gazze'deki çocuklar bile büyüdüklerinde mücahit olmak ve şehit olmak istediklerini söylüyor. Biz böyle yetiştik," diyerek bu kültürün direnişi nasıl güçlendirdiğini anlattı.
"Eğitim, Gazze direnişinin güçlü destekçisi"
Elbek, Gazze halkının yüksek eğitim seviyesinin direnişin bir başka önemli unsuru olduğunu belirtti.
Gazze'de okuma yazma oranının yüzde 100, Filistin genelinde ise yüzde 98 olduğunu belirten Elbek, "Gazze'de en fazla lisans, yüksek lisans ve doktora yapan insanlar vardır. Bu eğitimle halk, mücadelesini sürdürüyor. Çünkü eğitimli insanlar, kurtuluşun ne demek olduğunu, cihadın farz olduğunu biliyorlar." diyerek Gazze halkının bu eğitimle hayatta kalmayı ve direnmeyi başardığını ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adana’da düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliği katılımcılar tarafından büyük ilgi görürken Adanalılar, toplumu yozlaştıran, eğlence odaklı festivaller yerine, Peygamber sevgisini ve ümmet bilincini pekiştiren etkinliklerin yapılmasını istedi.
Siirt'te uzun yıllardır şifalı bitkiler satışı yapan Muzaffer Ulu, yüksek dağların sarp kayalıklarında yetişen ve bölgede "Soryaz" olarak bilinen bitkinin hem şifa hem de lezzet kaynağı olduğunu söyledi.
İstanbul'da düzenlenen "Mevlid-i Nebi" programı katılan Lübnan Cemaati İslami Yetkililerinden Suheyp Halef, gerçekleştirilen etkinliğin umut aşıladığını, işgale karşı direnen Gazze halkının mutlaka galip geleceğini söyledi.
Özel Eğitim Öğretmeni Fahrettin Yılmaz, toplumun engelli bireylere karşı önyargılı ve mesafeli tutumunun aileleri olumsuz etkilediğini belirterek, daha anlayışlı ve sevecen bir yaklaşım çağrısı yaparak, "Engellilere uzaylı görmüş gibi değil, insan gibi davranın" ifadesini kullandı.