Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte inşaat işçileri, kötü hava koşullarından dolayı fazla çalışamadıklarını belirterek, kışın çalışma koşulları hakkında ifadelerini aktardılar.
Mardin’in Artuklu ilçesi Ortaköy Mahallesinde kalıpçılık yapan inşaat işçileri, kış aylarında yaşadıkları zorlukları İLKHA’ya aktardı.
Kış aylarının yaklaşılmasıyla hava koşullarından dolayı fazla çalışamadıklarını belirten kalıp işçileri, zor şartlara rağmen ekmek parasını kazanmak için çalışmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
“Hava sıcaklıklarının eksileri bulduğu sabah saatlerinde işe başlıyoruz”
Kışın inşaat sektöründe karşılaştıkları zorlukları dile getiren kalıp ustası Şehmuz Akış, “Yaz aylarında da sorun ve sıkıntıları olan bu meslekte kış aylarında da farklı zorlukları vardır. Kışın kötü hava şartlarından fazla çalışamıyoruz. Yazın çok sıcak geçmesine rağmen çalışma imkânımız oluyor ama kış aylarında hava koşullarından dolayı fazla çalışamıyoruz. Hava sıcaklığı eksileri bulduğundan ellerimiz buz tutuyor. Sabah namazını kıldıktan sonra saat 7 gibi işbaşı yapıyor, akşam güneş batana kadar devam ediyoruz. Bulunduğumuz bölgede yazları sıcak, kışları çok kurak geçtiğinden sabahları bayağı soğuk oluyor. Malumunuz devir, çok zor olduğundan geçim de bayağı zorlaşmış durumda. Bu mesleği de mecburiyetten icra ediyoruz. Kış ayları olmasına rağmen iş yoğunluğu var ama zor hava şartlarında çalışamıyoruz. Yağmur yağdığı zaman işi erken saatte bırakmak zorunda kalıyoruz. İş başında ısınmak için ateş yaktığımız da oluyor.” ifadelerine yer verdi.
Şehmuz Akış
“Gazze’nin soğuk ile imtihanı çok daha fazla”
Her ne kadar soğuk hava koşullarında çalışsalar bile Gazze’nin soğuk havayla olan imtihanının kendilerinkinden çok daha fazla zorlu geçtiğini vurgulayan Akış, “Gazze’de olan katliam ve soykırıma yüreğimiz yanıyor. Oradaki Müslüman kardeşlerimiz, hem bu zorlu hava şartlarıyla hem de savaşa karşı direnmeye çalışıyorlar. Onların durumu bizden çok daha fazla içler acısı. Bu sahneye insanın bir şey diyesi gelmiyor. Hep onları düşünüyoruz ama elimizden de hiçbir şey gelmiyor maalesef. Elimizden sadece boykot etmek ve insani yardımda bulunmak geliyor. Yüreğimiz hep onlarla.” şeklinde kaydetti.
“Kalıpçılık; güç isteyen, emek isteyen bir iş olduğundan herkesin yapabileceği bir meslek değildir”
Ümit Akış
Zorlu şartlara rağmen ekmek parası için çalıştıklarını ifade eden Ümit Akış, “Malum olduğu üzere kış aylarına girmiş bulunmaktayız. Mesleğimiz gereği zor şartlar altında, soğukta, yağmurda, çamurda, karda çalışıyoruz. Zorlandığımız anlar da keyif aldığımız anlar da oluyor. İşimizi severek yaptığımız anlar da oluyor, nefret ettiğimiz anlar da oluyor tabi. Mesleğimiz gerçekten zor bir meslek. Kalıpçılık; ciddiyet isteyen, güç isteyen, emek isteyen bir iş olduğundan herkesin yapabileceği bir meslek değildir. Kış aylarında genellikle köyde çalışıyoruz. Kış aylarından sonra şehir dışına çalışmaya gidenlerimiz de oluyor. Aynı şekilde gittiğimiz yerlerde de kalıp mesleğinde çalışıyoruz. Batı tarafında hava koşulları noktasında çalışılmayacak duruma gelindiğinde tekrar köye gelip aynı mesleğe devam ediyoruz.” dedi.
Kışın, yaz aylarına göre daha az çalıştıklarını belirten Akış, “Sabahın erken saatlerinde çalışmak için kalktığımızda hava sıcaklığı eksileri buluyor. Dolayısıyla sabahları hem uyanmakta hem de çalışmakta zorlanıyoruz. Mesleğimiz gereği sabahın erken saatlerinde çıkmak zorunda kaldığımızdan eldiven, bere bile giysek de çok etkisini hissettiriyor. Allah'a çok şükür, her şeye rağmen ailemizin rızkını kazanmak için çalışıyoruz. Genellikle dışarıda çalışıyoruz. Kışın hava şartlarından dolayı memlekete dönüp burada çalışmaya devam ediyoruz. İşe gidemediğimiz günler çok oluyor. Yazın iş yoğunluğundan dinlenecek bir günümüz bile olmazken, kışın ise yağmur, kar ve çamurdan dolayı fazla çalışamıyoruz.” ifadelerini aktardı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Aile kurumunun önemini vurgulayan Batman Peygamber Sevdalıları Derneği Aile Danışmanı Leyla Uraz; ailenin, insana güven ve mutluluk aşılayan Allah'ın insanlara verdiği büyük bir nimet olduğunu söyledi.
HÜDA PAR Bursa İl Başkan Zeki Aras, Tel Aviv doğumlu çifte vatandaşlığı bulunan Linet Menaşi'nin bu akşam bir mekânda yapacağı konserin, yapılan girişimler sonucundan iptal edildiğini belirtti.
Şırnak'ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak olan opera ve bale festivaline tepki gösteren halk, yapılacak etkinliklerin şehrin örf ve kültürüne aykırı olmaması gerektiğini belirtti.
HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Emcet Yalçın, Opera ve Bale Festivali'nin Şırnak'ta yapılmasının, bölgenin manevi ve kültürel yapısıyla çeliştiğini belirterek, bu tür etkinliklerin gelecek nesillere fayda sağlamayacağını söyledi.