Kurduğu müze ile 90'lı yılların hatırasını yaşatıyor
İstanbul'da yaşayan Ahmet Yaman, insanların geçmişe olan özlemini gidermek için 90'lı yıllara ait eşyaların olduğu '90larevi' adıyla bir müze oluşturdu. Müze, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor.
Üsküdar'da bir ev görenleri nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor. Tüplü televizyonlar, dantelli vitrinler, kasetçalarlar, soba, tuşlu telefonlar ve neredeyse 90'lı yıllara ait olan ne varsa bu evde sergileniyor.
Üsküdar'da yaşayan 42 yaşındaki Ahmet Yaman, insanların geçmişe olan özlemini gidermek ve çocukluklarını çocuklarına gösterebilmesi için 90'lı yıllara ait hatıraların olduğu "90larevi" adıyla bir müze oluşturdu. 90'lı yıllara ait birçok eşyanın bulunduğu müze, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkartıyor.
Evde dönemin eşyalarının yanı sıra 90'lı yıllarda bakkallarda bulunan ürünlerde satılıyor. Gelen ziyaretçiler, çocukluk yıllarında çok sevdikleri ürünleri çocuklarına da tattırmanın keyfini yaşıyor. 90'lı yıllardaki bakkallar gibi mavi önlük giyerek ziyaretçileri karşılayan Yaman, gelen çocuklara dönemin kültürünü anlatıyor, teknoloji olmadan da mutlu olunabileceğini anlatıyor.
Çocuklardan tarafından "Bakkal Amca" olarak bilinen Yaman, yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğü projeye olan rağbetten mutlu olduğunu belirtti.

"İnsanların buraya gelip çocukluğundaki objelerle, eşyalarla ilgilenmesi beni daha çok mutlu etti"
Gerçekleştirdiği projeyi 4 yıldır sürdürdüğünü dile getiren Yaman, "Arkadaşlarımızla birlikte kafamızı dinleyebileceğimiz soba kurup çay içebileceğimiz, kestane yapacağımız biraz da nostaljik bir ofisimiz olsun diyerek burayı açtık. Sonrasında her geçen gün bir şeyler katmaya başladık. İnsanlar rağbet etmeye başlayınca da tamamen bir müze mantığında ziyaretler olmaya başladı. İnsanların buraya gelip çocukluğundaki objelerle, eşyalarla ilgilenmesi beni daha çok mutlu etti. Bende geliştirme fikri oluşturdu. Sadece oyuncaklarıyla ya da kullandığı eşyalarla değil de çocukluğundaki bakkal ürünleriyle de tanışarak alışveriş yapsınlar diyerek aynı müze içerisinde bir de bakkal oluşturduk. İnsanlar buraya gelerek hem çocukluklarındaki oyuncaklar ile oynuyorlar hem de tıpkı 90'lardaki bayramlarda olduğu gibi alışveriş yapabiliyorlar. Buradan mutlu bir şekilde ayrılıyorlar." dedi.

Kurduğu müzedeki eşyaları bir araya getirme serüveni anlatan Yaman, "Buraya rağbet olup insanlar da sevince; arkadaş çevreme duyurdum. Benim böyle bir projem var, elinde bulunduran varsa istedim. İnsanlar bende şu var, bu var diyerek ya getirdiler ya da biz gidip aldık. Sonrasında elimizde olan ürünleri bir araya getirerek, daha gelişmiş güzel bir yer yaptık." şeklinde konuştu.
"İçeride büyüdükleri ortam, vitrin, oyuncaklar kanepeleri var"
İnsanların müzeye girdiklerinde heyecanlandıklarını ve duygulandıklarını belirten Yaman, "Buraya girdiklerinde 10 saniye duraksayanlar oluyor. İçerisi tabi büyülü bir ortam, bakıyorlar içeride büyüdükleri ortam, vitrin, oyuncaklar kanepeler var. Arkalarını döndüklerinde bakıyorlar ki bakkal ürünleri var; tamamen duraksama, gülümseme ve duygusal bir tavra bürünüyorlar." ifadelerini kullandı.
Daha geniş bir ortamda insanlara hem çocukluklarını yaşatabileceği hem de çocuklarıyla birlikte çocukluklarını yaşayabilecekleri bir projesi olduğundan bahseden Yaman, böyle bir projeyi gerçekleştirirse mutlu olacağını belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Umut Kervan'ının Bursa’da hayata geçirdiği sosyal market projesi, aralık ayında da ihtiyaç sahibi ailelere destek olmaya devam etti. Proje kapsamında yüzlerce aile, kendilerine verilen alışveriş kartlarıyla temel ihtiyaçlarını karşılama imkânı buldu.
Malatya'da İnşaat Mühendisliği öğrencileri, düzenlenen duvar örme yarışmasında hem estetik hem de dayanıklılık açısından en iyi duvarı inşa etmek için kıyasıya yarıştı.
Bingöl’ün İnallı Mahallesi Muhtarı Sait Polat, yeni yapılan TOKİ konutları ile İnallı Mahallesi arasında bulunan derenin ıslah edilerek mahalleliye kazandırılması için yetkililere çağrıda bulundu.
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mehmet Sait Mert, artan kaza ve kavgaların temelinde tahammülsüzlük ve sabırsızlığın olduğunu belirterek, "Trafik ahlakı günümüzde toplumsal yara haline geldi. Özellikle günümüzde sürücüler sabırsız davranıyorlar." dedi.