Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin yeni yönetmeliği değerlendirerek, çiftçilere yeterli destek sağlandığı takdirde çoğu tarım arazilerin boş bırakılmayacağına dikkat çekti.
Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerin, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak kiraya verileceği bildirildi.
Bakanlık tarafından hazırlanan işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Konu hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunarak, çiftçilere gereken destek sağlanmadığı takdirde, hem milli servet kaybı yaşanacağını hem de arazilerin kiraya verilemeyeceğini vurguladı.
Çiftçilerin topraklarını boş bırakmaması için güçlü bir destek politikası gerektiğini ifade eden Öter, alınan kararların başarılı olabilmesi için sadece düzenleme yapmakla kalmayıp, çiftçilere sahip çıkılması ve girdi maliyetlerinin dikkate alınmasıyla olabileceğini vurguladı.
“Bu kararın asıl amacı milli servettir”
Bakanlığın aldığı kararın çiftçiye destek verildiği takdirde yerinde bir karar olduğunu belirten Öter, “Planlı tarım programı çerçevesinde alınan bir karardır. Bu karar tam amacına uygun bir şekilde uygulanırsa yerinde bir karardır. Bu kararın asıl amacı milli servettir. Toprağımız boş kalmamalıdır. Kararda arazinin mülkiyeti çiftçiye ait olup iki yıl üst üste boş bırakıldığında üçüncü sene çiftçiden alınıp kiraya verilecek. Kira parası da çiftçiye ödemesi yapılacak. Bu minvalde çiftçi de araziyi işlemesi, boş bırakmaması için teşvik ediliyor. Aslında çiftçi de kendi arazisini boş bırakmak istemiyor, üretim yapmak istiyor. Ancak çiftçinin de zarar etmemesi gerekiyor. Çiftçiye destek olunması gerekiyor. Çiftçiye yeteri derecede destek verilir sahip çıkılırsa sadece kendi arazisini değil, balkonunu bile boş bırakmaz gider saksıda bile ekim yapar. Alınan karar güzel ama burada sadece karar almakla kalınmamalıdır. Dolayısıyla çiftçiye sahip çıkmak gerekiyor. Aksi takdirde ise ülkede hem milli servet kaybı olacak hem de araziler kiraya verilemez.” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin adına alınan karardaki görüşlerini dile getiren Öter, “Çiftçiler, alınan karara destek sağlandığında ve girdi maliyetleri dikkate alınarak, hareket edildiğinde arazilerin boş bırakılmayacağını belirtiyor. Aslında çiftçinin yeterince emeğinin karşılığı verildiğinde bu uygulamaya da gerek kalmıyor. Şartlar iyi yönde sağlandığında hiç kimse toprağını boş bırakmaz.” şeklinde ifade etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
TCMB toplam rezervleri, 17 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 856 milyon dolar artışla 163 milyar 303 milyon dolara çıktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürdü.
Maddi mallara ilişkin gayri safi yatırım harcamaları 2023 yılında 4 trilyon 193 milyar TL olarak gerçekleşti.
Tüketici güven endeksi ocakta aylık bazda yüzde 0,4 oranında azalarak 81,0 oldu.