Süt üreticileri yem desteği istiyor

Yem fiyatlarındaki artışın süt fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirten süt üreticileri, yetkililerden yem desteği verilmesini talep etti.
Batman Süt Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Direk, süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattı.
Süt üreticilerinin en büyük sorunlarının yem fiyatları olduğunu belirten Direk, bu durumun süt üretimini düşürdüğünü ifade etti.
Batman'da süt üreticilerin ellerindeki sütleri satabilmeleri için süt toplama merkezi kurmak istediklerini dile getiren Direk, bu konuda destek istedi.
Batman'da Süt Üreticileri Birliğine bağlı bin 400 üyenin bulunduğunu aktaran Direk, "Birliğimizin üyelerine faydaları şunlardır; Sütlerini fabrikalara sattıkları zaman bizlere makbuzlarını getiriyorlar ve bizlerde Tarım ve Orman Bakanlığının sistemine girişlerini yapıyoruz. Bu şekilde süt desteğinden yararlanıyorlar. Bu da besicilerimiz için faydalıdır." dedi.
Birlik olarak süt toplama merkezi kurmak istediklerini belirten Direk, "Toplama merkezinin amacı çiftçilerimizin sütlerinin ellerinde kalmamasıdır. Sütleri direk biz toplayacağımız için besicinin elinde sütü kalmıyor." diye konuştu.
"Hayvan aç kalamaz"
Üreticilerin en büyük sıkıntılarından birinin de yem fiyatlarının yüksek olması olduğunu ifade eden Direk, "Bu şekilde olduğu zaman hayvana yeteri kadar yem verilemiyor. Haliyle yem yeterli olmadığı zamanda sıkıntı oluyor. Biz aç kalabiliriz ama hayvan aç kalamaz. Nerede bulursak bulalım hayvanlara yem bulmamız lazım." şeklinde konuştu.
"Destek olursa hem süt verimi artar hem de fiyat düşür"
Yem fiyatlarının artmasının süt fiyatlarını doğrudan etkilediğini vurgulayan Direk, şöyle devam etti:
"Geçen ay birliğin litre başı süt fiyatı 12 lira 50 kuruştu, şu an 13 lira 50 kuruş oldu. Çiftçilerimiz birlik fiyatını düşük bulduğu için sütlerini birliğe satmıyorlar. Süt fabrikalarına litresini 15-16 lira civarında satıyorlar. Bundan dolayı hükümetten yem desteğini istiyoruz. 1990 yılında çiftçilere yüzde 50 yem desteği vardı. Bizlerde şu anda eskiden yapılan o yem desteğini talep ediyoruz. Yem desteği verildiği zaman çiftçilerimiz hayvanlarına daha iyi bakar ve bununla beraber hem süt verimi artar hem de süt fiyatları biraz daha uyguna gelir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gazze’de yaşanan zulme karşı boykot ve bilinçli tüketimin önemine dikkat çeken vatandaşlar, bireysel çabaların değerli olduğunu ancak asıl etkinin toplumsal birlikle sağlanabileceğini belirtti.
Batman'da avcılık sezonu başladı. Bıldırcın, üveyik ve domuz avının ilk grup kapsamında serbest bırakıldığı sezonda, avcılar hem belgeleri hem de yasal kotaları konusunda uyarıldı. Yetkililer, yasak türlerin avlanmasının ciddi cezalar doğuracağını hatırlatarak, avcıların kurallara uymasının önemine dikkat çekti.
23 Ağustos’tan itibaren 210 gram ekmek 15 TL’ye yükseldi, sade pide ve simit fiyatları da zamlanırken İLKHA’ya konuşan vatandaşlar artışın özellikle dar gelirli aileleri zor durumda bıraktığını söyledi.
Mardin Öğrenci ve Personel Servisleri Dernek Başkanı Abdulaziz Başçı, geçen yıl yüzde 25 zam alınan okul servislerinin bu yıl iki katı oranla yüzde 50 zam olarak belirlendiğini aktardı.