Uzman Psikolog Aşan, unutkanlığı tetikleyen faktörler ve çözüm yollarını anlattı

Çağımızın hastalığı olarak bilinen "unutkanlık" ile ilgili konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku problemleri, yeme bozuklukları, nöropsikolojik faktörler, stres gibi durumların unutkanlığı tetiklediğini, bunu önlemek için bulmaca çözmek, kitap okumak, uykunun stresi ve kaygı durumuna dikkat etmek gerektiğini ifade etti.
Toplum içerisinde neredeyse her yaş gurubundan insanların şikayetçi olduğu konulardan birisi günlük yaşamında yaşadığı unutkanlıktır. Şehir hayatının yoğunluğu, iş stresi, bir şeyleri yetiştirme çabası gibi durumlar unutkanlığa sebep olduğu gibi, düzensiz yaşam, uyku sorunu, dengesiz beslenme gibi daha birçok etken sorunu tetikleyebiliyor.
Modern çağın sorunu olarak da bilinen "unutkanlık" ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, unutkanlığın nedenleri, çözüm yolları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
"Uyku problemimiz varsa günlük yaşantımızda bir dikkat eksikliği ile karşılaşabiliriz"
Modern çağın etkilerinden olan unutkanlığın aslında psikolojik rahatsızlıklardan da kaynaklanabildiğini belirten Aşan, "Örneğin; depresyon, kaygı bozuklukları, uyku problemleri, yeme bozuklukları, nöropsikolojik faktörler ve bunun dışında yine farklı koşuların sağladığı bol stres de unutkanlığa sebep olabiliyor. Nu gibi sorunlarla başa çıkabilmek için var olan problemleri gözden geçirmek ve bunlara çözüm yolları bulmak gerekiyor. Örneğin uyku problemimiz varsa günlük yaşantımızda bir dikkat eksikliği ile de karşılaşabiliriz. Bu bağlamda uyku düzenine dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi halde var olan koşullarda uyarıcıları unutmak büyük bir rahatsızlık olarak ele alınmaz. Ancak farklı anlamda bir psikolojik rahatsızlık varsa bir uzmana başvurulması önem arz etmektedir." dedi.
"Hafıza güçlendirme teknikleri uygulanamıyorsa mutlaka ajanda tutulmalı"
Unutkanlık başladığında hafızayı güçlendirmek adına yapılması gerekenleri sıralayan Aşan, "Hafızanın çalışma metodu 1970'li yıllarda Amerikalı psikologlar tarafından duyumsal, kısa süreli ve uzun süreli hafıza olarak 3'e ayrılmıştır. Duyumsal hafıza çevremizde duyduğumuz her şeydir. Kısa süreli hafıza anlık olarak ihtiyacımız olan bilgilerin yer aldığı hafızadır. Uzun süreli hafıza ise bildiğimiz tüm bilgilerin yer aldığı bölümdür. Bu çalışma metodunda bir problem varsa psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebileceği bilinmelidir. Örneğin bir uyku veya yeme problemi yaşıyorsak, bu hafıza çalışma metodunun doğru çalışmasına engel olabilecek bir faktördür. Bunu güçlendirmek için mutlaka farklı hafıza güçlendirme metotları uygulamak gerekir. Örneğin bulmaca çözmek, kitap okumak, uykunun stresi ve kaygı durumuna dikkat etmek. Bunları yaparken aynı zamanda unutmak istemeyeceğin bir bilgiyi farklı kodlama yöntemiyle uzun süreli belleğe aktarmaya çalışmak gerekir. Bunları yapamıyorsak mutlaka bir ajanda tutmalıyız. Eğer tüm bunlara rağmen unutkanlık devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Her yıl mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan "Anneler Günü" münasebetiyle açıklama yapan TESSEP, "Yılda bir kez kadınları hatırlayıp sözde değer verdiğini iddia eden Batı, her gün katliama maruz kalan Müslüman kadınları, Gazze halkını görmezden gelmeye devam ediyor." dedi.
Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, son dönemdeki konser adı altında düzenlenen etkinliklere tepki göstererek gençlerin ahlaki değerlerinden sapmasına neden olan programlar ve şarkılardan rahatsız olduklarını dile getirdi.
Gençlerin dijital çağda kimlik inşasında karşılaştıkları sorunlara ilişkin koşan Aile Danışmanı Şüheda Derya Terzi, kimlik inşasında güçlü aile bağlarının önemli rol oynadığını söyledi.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, Türkiye'de iş güvenliği kültürünün henüz yeterince gelişmediğine dikkat çekerek iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğunu vurguladı.