Zincir marketlerin denetlenmesi çağrısı!

Gıda fiyatlarındaki artışın en büyük nedeninin zincir marketleri olduğunu belirten Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, bu marketlere yönelik denetimlerin sıklıkla yapılması gerektiğini söyledi.
Zincir marketlerinin küçük esnafı iflasın eşiğine getirdiğini, gıda fiyatlarındaki artışlarda önemli rol oynadıklarını ifade eden Emek, zincir marketlerinin her geçen gün kontrol edilemez bir duruma geldiklerini kaydetti.
Zincir marketlere ilişkin denetimlerin çok yetersiz olduğunu dile getiren Emek, "Bu ulusal zincir marketleri her yerde olduğu gibi Batman'da da halkla ilgili herhangi bir endişeleri olmayan marketler zinciridir. Halkı düşünmüyorlar, sadece kendi ceplerini düşündükleri için halkla herhangi bir bağları yok. Bu market zincirleriyle ilgili denetimlerin de yetersiz olduğunu görüyoruz. Bu zincir markerlerine ilişkin devletin ciddi manada denetim mekanizmalarını çalıştırması lazım." dedi.
Süleyman Emek
"Gıda fiyatlarındaki artışlarda ön plandadırlar"
Zincir marketlerinin küçük işletmeleri bitirme noktasına getirdiğine dikkat çeken Emek, şöyl devam etti:
"Bu marketler küresel bazda bir ağ oluşturmuş ve mal alımlarında fiyatların yükselmesine neden olmaktadırlar. Ciddi mal alıyorlar ama bunu fiyatlarına yansıtmıyorlar. Bu marketler fiyat artışlarıyla her zaman ön plandadırlar. Devletin bunları belli periyodiklerle sürekli denetlemelidir."
"Küçük esnafın korunması gerekiyor"
Zincir marketlerinin çalışma saatlerinin kısıtlanması gerektiğini vurgulayan Emek, "Örneğin sabah 10, akşam 7 gibi… Bu saatler dışında marketlerin kapanması lazım. En azından diğer saatler içerisinde ufak ölçekli esnafların bir pay alması lazım. Küçük esnafı düşünmemiz lazım. Küçük esnafın korunması gerekiyor. Bunu da ancak devlet yapabilir." diye konuştu.
"Küçüğü ezme anlayışıyla hareket ediyorlar"
Tüm siyasi partilerin birlik olup, küçük esnafın korunmasına yönelik zincir marketlere ilişkin yasa çıkarılması gerektiğinin altını çizen Emek, şunları söyledi:
"Bunu en kısa zamanda yapmalarını bekliyoruz. Çünkü küçük esnaflar her geçen gün eriyor. Yerel esnafı güçlendirip onlarla hareket etmemiz lazım. Zincir marketleri her zaman küçük esnafa bir engeldir. Kontrol edilemez bir hale geliyorlar. Güç kimdeyse fakiri, küçüğü ezme anlayışıyla hareket ediyorlar. Bunun için devletin bunları sürekli denetlemesi lazım. Yoksa bunlar gittikçe millete bela oluyorlar. Bunları defedecek yegane güç yine siyasilerdir."(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Prof. Dr. Süleyman İrvan, yaşanan depremlerde, sosyal medyanın ilk kez bu kadar kapsamlı biçimde kullanılmaya başlandığına dikkat çekerek, depremde sosyal medya kullanım rehberinin hazırlanması gerektiğini belirtti.
UNESCO verilerine göre Türkiye'nin kitap okuma oranında 86. sırada bulunmasını değerlendiren Türkiye Yazarlar Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, okumanın önemine değindi.
Okuma alışkanlığı elde etmek ve doğru bir okuma yapabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Gazeteci Yazar Mehmet Ali Gönül, "Anlam ve mahiyet itibarıyla ruha hitap eden bir okuma yapılmalı. Okumak kişiyi kibre götürmemeli, tevazu elbisesi, giymesine vesile olmalı. Okumak, erdemli insan olmaya hizmet etmeli." dedi.
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesinde etin ithal edilmesinin bir çözüm getirmeyeceğini savunan Batman Damızlık Sıpa Yetiştiriciliği Birliği Başkan Vekili Nimetullah Durmaz, maliyetlerinin düşürülüp hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesiyle ancak soruna çözüm olunacağını söyledi.