3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü

3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü kapsamında Elazığ'da etkinlik düzenlendi.
Dünya Sağlık Örgütü kalp damar hastalıklarından, kanserlerden, akciğer hastalıklarından ve şeker hastalıklarından korunabilmek için günde en az 30 dakika yürüyüş yapmayı öneriyor.
Elazığ İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Cahit Polat,3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününe dikkat çekmek için öğrencilerle beraber Kültür Parkta yürüyüş yaptılar.
Yaptığı basın açıklamasında fiziksel hareketin önemine vurgu yapan Polat, “Her yıl 3-4 Ekim, ülkemizde dünya yürüyüş günü olarak kutlanmakta. Bizler İl Sağlık Müdürlüğü olarak öğrencilerimizle beraber etkinlik düzenledik. Buradaki amacımız fiziksel ve hareketli hayatı özendirmek. Bildiğiniz üzere toplumda büyük bir hareketsizlik var. Başta kronik hastalıklar olmak üzere, diyabet, kalp damar hastalıkları gibi birçok hastalıklara sebep olmakta. Özellikle yetişkinler çok etkilenmekte. Çocuklarımızda hareketsiz durumda, hayatlarının çoğu araçların içerisinde geçiyor servislerle okula ve tekrar servislerle eve gidiyorlar. Toplumun büyük bir bölümünde hareketsizlik var” dedi.
“Yetişkinlerde en az haftada 5 gün yarım saat ve 5-12 yaş aralıklı çocuklarda ise en az günde 60 dakika orta şiddette bir fiziksel aktivite öneriyoruz”
Polat, “Bizim amacımız tolumda fiziksel hareketliliği arttırmak. Biz sağlıkçılar olarak, bir fiziksel aktivitenin insan sağlığına faydalı olabilmesi için, yetişkinlerde en az haftada 5 gün yarım saat ve 5-12 yaş aralıklı çocuklarda ise en az günde 60 dakika orta şiddette bir fiziksel aktivite öneriyoruz. Orta şiddette fiziksel hareketlilik dediğimiz zaman kalp hızını ve solunumumuzu hafif derecede arttıran egzersizler olarak tanımlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisinde Bulaşıcı Olamayan Hastalıklar Program Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Gününde yaptığı açıklamada yürüyüşün kanseri önlediğine dikkat çekti.
“Yürüyüş erkeklerde kalın bağırsak kanserini kadınlarda ise meme kanserini önemli ölçüde önlüyor”
Ergüder, “ Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı yürüyüş ve fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekerek, haftada en az 2 buçuk saat ve her gün 30 dakika herkesin yürümesini öneriyor. Fiziksel aktivite insanın kendisi için yapacağı en önemli aktivite. Erkeklerde kalın bağırsak kanserini, kadınlarda ise meme kanserini önemli ölçüde önlüyor. Şehirlerimizde yürüyüş yapılabilmesi için gerekli alanlar inşa ediliyor. Elazığ’da oluşturulmuş olması çok sevindirici bir olay. Sadece insanların bu alanlara gelip bu alanlarda günde en az 30 dakika yürümeleri lazım. Bunun bir yaş sınırlaması da yok. Her yaştan insanlar yürüyüş yapabilirler. Kalp damar hastalıklarından, kanserlerden, akciğer hastalıklarından ve şeker hastalıklarından korunmanın en iyi yolu günde en az 30 dakika yürüyüş ya da 10 bin adım yapmaları gerekiyor” dedi.
Etkinlik öğrencilerin Kültür Park civarında yaptıkları yürüyüş sonrası sona erdi. (Mustafa Daştan - İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.
Batman'da doğan ve 33 günlük olan F.B. isimli bebekte retina dekolmanı tespit edilmesi üzerine, görme kaybı riskine karşı acil müdahale kararı alındı. Bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.
Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını belirten uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.