Böcek ve tarım ilaçlarında yeni dönem: Reçetesiz ve internetten satış yasaklandı
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle bitki koruma ürünlerinin satışına sıkı kurallar getirildi. Böcek ve tarım ilaçları artık reçeteyle satılacak, internetten satışı ve reklamı tamamen yasaklandı.
Tarım ve böcek ilaçlarının satışına ilişkin önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, kamuoyunda bitki koruma ürünleri olarak bilinen tarım ilaçlarının satışı reçeteye bağlandı. Düzenlemeyle birlikte bu ürünlerin internet üzerinden satışı, tanıtımı ve reklamı da yasaklandı.
Yeni yönetmeliğe göre, reçeteli olarak satılması zorunlu hale getirilen bitki koruma ürünleri, Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında yayımlanacak. Satış işlemleri ise Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi üzerinden yapılacak ve her satış reçeteye dayandırılacak.
Reçete yazma yetkisi yalnızca belirli şartları taşıyan kişilere verilecek. Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Tarım ve Orman Bakanlığından yetki almak şartıyla, sadece ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümünden mezun olan ziraat mühendisleri reçete yazabilecek.
Yönetmelikle birlikte böcek ve tarım ilaçlarının satışını yapmak isteyenlerin de yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu yetki belgesi için sınav uygulanacak ve böylece herkesin bu ürünleri satmasının önüne geçilecek.
Ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin internet siteleri ve sosyal medya dahil olmak üzere dijital mecralarda tanıtımı ve satışı yapılamayacak. Bu ürünler için indirim kampanyaları düzenlenemeyecek, video ve görsel paylaşımlarına da izin verilmeyecek. Ayrıca ruhsat sahibi firmalar ile bayi, toptancı ve dağıtıcıların, ürünlerin satışı amacıyla internet sitesi açmaları da yasaklandı.
Düzenleme kapsamında bölgesel sınırlama da getirildi. Belirli bir bölgede görülen zararlılara karşı kullanılan tarım ilaçlarının başka bölgelerde satışı yapılamayacak. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünyada ilk kez gerçekleştirilen 5’li ve 6’lı çapraz karaciğer nakilleriyle tıp literatürüne giren İnönü Üniversitesi TÖTM Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Sedat Simavi Ödülleri’nde Sağlık Bilimleri Ödülü’ne layık görüldü.
Batman İl Sağlık Müdürlüğü, üniversite öğrencileri ve personeline yönelik tütün kullanımının sağlık üzerindeki etkilerini konu alan bir bilgilendirme semineri gerçekleştirdi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Tip 1 diyabet tanısı bulunan iki çocuğa ilk kez insülin pompası uygulaması yapıldı.