Çatışmalarda zarar gören Sur’un maketi onarılıyor

Yaşanan çatışmalar nedeniyle zarar gören Diyarbakır Sur ilçesinin maketi yeniden onarılmaya başlandı.
Diyarbakır Suriçi'nde sokağa çıkma yasağı döneminde yaşanan çatışmalarda büyük bir yıkım yaşanırken, Mardinkapı'da sergilenen Sur maketinde de hasar oluşmuştu. Çatışmaların sona ermesi ve yasağın Gazi Cadde'sinde kalkmasıyla beraber Sur'un maketi, taş oymacılığı ustası Fesih Gündoğar, tarafından onarılmaya ve eksikleri giderilmeye başlandı.
"Sur'un maketine Dicle Nehri'ni de ekleme ekliyorum"
20 yılda Suriçi'nin maketini yapan taş oymacılığı ustası Fesih Gündoğar, onarım çalışmalarını da bu yılın yaz mevsiminde bitirmeyi planladığını belirterek "Maketim çatışmalarda zarar görmüştü. Kendisini muhafaza eden camda kurşun izleri var. Şuan hem bakımını yapıyorum hem tahrip olan yerlerini yeniliyorum hem de eksiklerini gideriyorum. Sur'un maketine Dicle Nehri'ni de ekliyorum." Dedi.
Gündoğar maket hakkında ise şu bilgileri paylaştı: "Suriçi'nde 15 mahalle var, 65 tarihi değeri olan cami, mescid, kilise, hamam, konak ve kervansaray var. Suriçi'nde 21 cami, 10 mescit, 10 kilise, 7 hamam, 5 Han, 4 medrese, 2 konak, 1 türbe, 1 havra ve 1 kevansaray bulunmaktadır. Suriçi'nin maketi her şeyiyle aslına uygun olarak yapılmaya çalışıldı. Maket 50 metrekarelik alan üzerine kuruludur. Suriçi maketinin üzerine kurulu olduğu taban kayalıktır ve Suriçi maketinin çevresinin uzunluğu 21 metredir. Suriçi maketinde en uzun cami minaresinin boyu 21 santimetredir."
Mardinkapı'da yerli ve yabancı turistler için sergilenen maket, 1939 yılında havadan çekilen fotoğraf baz alınarak hazırlanmıştı.
İlçenin Keçiburcu mevkisinde bir alana yerleştirilen 55 metrekarelik ve tamamı taştan oluşan maket, ziyaretçilerin ilgi odağı konumunda. (M. Sıddık Bilge- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Özdemir, yaz aylarında sıkça görülen güneş ve sıcak çarpmasına karşı uyardı. "Güneş çarpması genellikle hafif seyrederken, sıcak çarpması bilinç kaybı ve hatta ölümle sonuçlanabilir" diyen Özdemir, sadece güneşe maruz kalmanın değil, kapalı ve nemli ortamlarda bulunmanın da büyük risk taşıdığına dikkat çekti.
Göz içi basıncının artmasıyla birlikte gelişen göz tansiyonu, sinsice ilerleyerek kalıcı görme kayıplarına neden olabiliyor.
Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı İbrahim Halil Dursun, devam eden sağlık yatırımları tamamlandığında, Batman'da sağlık hizmetlerinde yüzde 80 oranında rahatlama yaşanacağı öngörüsünde bulundu.
Sıcak havalarda vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı bulunan bireyler için önemli uyarılarda bulundu.