Demir eksikliği için ne yemeli?

Hamile ve emziren kadınlarda daha sık görülen demir eksikliğine neyin iyi geldiği merak ediliyor. Tedavi edilebilen bir hastalık olarak bilinir.
Demir eksikliğinin ne olduğu, belirtilerinin ne olduğu merak ediliyor. Kırmızı kan hücreleri dokulara sürekli oksijen taşır.
Demir eksikliği durumunda vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijen taşıyan proteini yeterince üretemez. Yani vücudun hemoglobin üretebilmesi için demire ihtiyacı vardır.
Demir, kandaki oksijeni vücuda taşımakla görevli olduğundan vücut için vazgeçilmez minerallerden biridir. Vücut tarafından üretilmeyen, ancak besinler yoluyla vücuda alınabilen demir, bağışıklık sistemini güçlendiriyor; eksikliğinde yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar oluşturuyor.
Demir eksikliği belirtileri
Demir eksikliğinin belirtileri yaşa ve sağlık durumuna göre değişebilir. Bazı kişilerde hiç belirti vermeyebilir. Demir eksikliğinin sebepsiz yorgunluk, solgun cilt, nefes darlığı, baş ağrısı ve baş dönmesi, kalp çarpıntısı, dilde ve ağızda şişlik ve ağrı, tırnaklarda kırılmalar ve şekil değişiklikleri, ellerin ve ayakların sürekli soğuk olması, sık enfeksiyon geçirme gibi belli başlı belirtilerle baş gösterir.
Demir içeriği yüksek olan besinlerin tüketilmesinde fayda var. bu besinlerin ilk sırasında et ve et ürünleri, A ve B grubu vitaminleri, çinko, fosfor ve selenyum gibi zengin mineraller. Bu mineraller dikkatli tüketilmelidir. Bunun yanında yeşil salata tüketilebilir.
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Diyetisyen Zehra Göktaş Asrak, yaz aylarında artan sıvı ve mineral kaybının yalnızca su içerek giderilemeyeceğini belirterek, beslenme düzeninin fermente süt ürünleriyle desteklenmesi gerektiğini vurguladı; ayrıca, yaz mevsimini sağlıklı geçirmek için öğün atlamadan, hafif, düşük tuzlu ve lif oranı yüksek gıdalarla beslenmenin önemine dikkat çekti.
Diş Hekimi Murat İnce, toplumda yaygın olarak yapılan bazı hataların diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti.
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyona karşı etkisi olan sünnetin, yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Sosyal medyanın sosyal fobiyi desteklediğini de anlatan Prof. Dr. Tarhan, “Ellerinden düşmeyen tabletler, onların sosyal becerilerinin gelişmesini engelleyerek kaçıngan bir kişilik yapısına yol açıyor. Belki sosyal fobik gibi görünmüyorlar ama tembelleşiyorlar, yetenekleri köreliyor." dedi.