Dişte oluşan çürük ve enfeksiyona dikkat!

Diş Hekimi Burcu Cebeci Yıldızhan, dişteki çürük veya enfeksiyonlu doku temizlendikten sonra dişe kanal tedavisi yapılması gerektiğini belirtti.
Çürük dokusu dişlerin içinde bulunan canlı sinirlere kadar ilerlediğinde şiddetli ağrı yaptığına dikkat çeken Yıldızhan, kanal tedavisi hakkında bilgi verdi.
Yıldızhan şu ifadeleri kullandı: "Tedavinin başarıya ulaşması için mekanik aletler ile tüm sinir dokusunu ve enfekte dokuyu temizlemek ve sonrasında boş kalan alanı doldurmak son derece önemlidir. Son dönemde geliştirilmiş olan ileri sistemli döner alet sistemleri ve lazer teknolojisi ile tüm bu sinir uzantılarının olduğu alanların temizlenmesi ve bu boşlukları kanal dolgu materyalleri ile doldurularak başarı oranı çok daha yükseltilebilir. Bununla birlikte enfeksiyon riskini azaltarak vücut biyolojisinin tedavi edebilme özelliğini harekete geçirip daha sağlıklı tedaviler yapabilmek mümkün olmaktadır.
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kanal tedavisi kişinin dişi uyuşturarak yapılan bir uygulamadır, bununla birlikte ağrılı bir işlem değildir. Fakat bazı çok ağrılı veya enfeksiyonlu dişlerde uyuşma sorunu olabilmektedir, bu durumda da gelişmiş uyuşturma yöntemleri kullanılarak diş uyuşturulabilmektedir.
Dişler enfeksiyondan arındırılıp temizlenir daha sonrasında oluşan diş boşluğu temizlenip şekillendirildikten sonra, hekim kök kanallarını gutta percha adı verilen bir kauçuk bileşiği ile doldurur. Bu, kök kanalının uygun şekilde kapatılmak ve bölgede gelecekteki enfeksiyonları önlemek için yapılır.
İşlem sonucunda ise diş dolgu veya gerekli restoratif işlem yapılarak kapatılır ve kanal tedavisi sonuçlanmış olur. Üst restorasyonun doğru uygulanması kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden biridir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.
Batman'da doğan ve 33 günlük olan F.B. isimli bebekte retina dekolmanı tespit edilmesi üzerine, görme kaybı riskine karşı acil müdahale kararı alındı. Bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi.
Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla kenelerle bulaşan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının da arttığını belirten uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabildiğini söylüyor.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz aylarında artan çevresel faktörlerin göz sağlığı açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.